Terminalul Oppo Reno 3 Pro 5G la un review

Traim intr-o lume a “superlativelor si absolutismelor false”, in care toti suntem “de vina”, pentru ca in subsidiar ne plac retetele influencerilor, care “ne duc de manuta”, spre produsele de unde ei au un profit, pierzand din vederi produsele, si situatiile care sunt ceea ce trebuie, dar nu au parte de reclama. Hai sa vedem vreun influencer care nu castiga bani si isi expune experientele reale.

Este si cazul lui OPPO Reno 3 PRO 5G, care beneficiaza de o sustinere puternica zilele acestea, dar si de un program de testare national serios, Orange Smartphone Tester, care totusi este singurul care accepta atitudinile realiste ale testerilor, in ceea ce privesc produsele testate, fara menajamente.

De ce suntem noi aici? Doar ca sa testam si sa ne facem o idee, cat mai apropiata, despre ce ni se ofera la un pret de aproximativ 3400 RON.

Oppo este deja un producator cunoscut in China, in Europa, filiala OnePlus fiind mai cunoscuta. Insa acum chinezii vor sa castige un punct de vedere in Europa, iar seria Reno3 ar trebui sa ii ajute sa faca acest lucru. Smartphone-urile de gama medie ofera camere performante si de inalta rezolutie, la un pret rezonabil. Oppo Reno3 Pro 5G este modelul de varf cu SoC Qualcomm si 5G, dar modelele cu 4G si SoC sunt de asemenea in vanzare.

Desi testandu-l, nu este “cel mai” si cu “cele mai” nici in gamele noi lansate de OPPO, Reno 3 PRO 5G, recunoscut tehnologic prin codul: CPH2009, este un terminal extrem de potrivit prin destinatie unui segment pasionat de multimedia, si mai putin celor pasionati de a avea o masinarie de top, in scopul de a-l revinde la un pret cat mai bun, atunci cand s-au plictisit. Deocamdata targetul declarat de catre compania OPPO de a fi un leader in piata de IoT, 5G si servicii cloud, mai are un pic de asteptat.

Cum am pus in functiune pentru teste, terminalul OPPO Reno 3 PRO 5G, puteti sa vedeti mai jos in clipul video.

Pentru o viata lunga trebuie sa fim pregatiti si pentru esecuri si este foarte bine sa le luam in considerare pentru a nu “cadea de sus”, atunci cand acestea mai devreme sau mai tarziu, se vor intampla. Aceasta se numeste maturitate.

De aceea, uneori, prezentarile unor influenceri, care au audienta, ar trebui sa le privim cu o anumita reticenta si circumspectie. Audienta este una, iar produsul, este cu totul altceva. Nu cred ca romanii inteligenti isi mai cumpara produse dupa reclamele de la televizor, si nici macar dupa review-uri. Pana la urma este vorba si despre respect.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu toate acestea, ma vad si eu in pozitia extrema, in care influentat de secventele unui clip de pe Youtube, in care niste baieti au desfacut OPPO Reno 3 PRO 5G, si privind capacul din spate, care este extrem de flexibil si subtire, m-au dus cu gandul ca producatorul isi cam ignora consumatorii.

Per total, nu este asa. Este genul de terminal caruia la inceput incerci sa ii cauti pricini, si sfarsesti, prin a te indragosti.  Asa este construit omul si nu e nimic de facut.

Am aflat de lucrul acesta, numai atunci cand, in urma unei actualizari de Android 10, interfata Color OS 7, am avut revelatia unei aplicatii de radio online, denumita IDAGIO, care mi-a reamintit ca lumea nu este chiar asa de dura, precum suntem impinsi sa ne-o dorim toti, si, in special cei mai ne-experimentati. Tineti minte “cel mai” si cu “cele mai”, “concurenta si locul intai”. In lumea aceasta este locul unde trebuie sa lasam sa patrunda pe usa, melancolia, bunul gust si inteligenta umana, nu numai artificialul si virtualitatea.

Mai jos am pus un videoclip filmat de mine, la rezolutie 4K, beneficiind de functia Ultra Steady Video Pro (obiectivul ultra-wide angle si FOV-ul mai larg imbunatatesc efectul de stabilizare a imaginii duale, chiar si atunci cand sunt efectuate inregistrari video in aer liber, aventuri off-road, scene de alergare si alte scene dinamice, videoclipurile ramanand stabile). Si daca va tin deviceurile la redare, intr-o dimineata cand ma incarcam de energie.

Da, OPPO Reno 3 PRO 5G este o prezenta romantica in casa unui meloman, pasionat de multimedia si cu tendinte catre creativitate. Nu are darul de a “rupe peretii” cu viteza si duritatea, si ne reaminteste ca viata este efemera.

Stand mai bine sa analizez, capacul de spate a fost realizat in acest mod, pentru a elimina total metalizarile / artificialitatea rigidizarii sunetului audio, ale unei altfel de carcase. Se creaza astfel o membrana, in sistem DOLBY ATMOS, care se muleaza perfect pe frecventele medii si inalte, exact cele indicate pentru a putea asculta muzica clasica de Handel sau Chopin, de exemplu, cu o excelenta rezonanta si fidelitate, in apartamentul conjugal. Asa am ajuns iarasi la concluzia, ca, fiecare produs isi are locul sau in randul consumatorilor.

Mie de exemplu mi-a placut sa utilizez functia video RALANTI in timpul deselor furtuni de apa ce a insotit anotimpul pandemiilor, de anul acesta, si, iata mai jos ce a iesit.

Nu exista produse bune si produse slabe, atat timp cat utilizatorul este avertizat, asa cum trebuie la ce sa se astepte sa primeasca la el acasa. OPPO Reno 3 PRO 5G este un produs pentru cei sensibili, cu o fire artistica, dar totusi educata, si a celor care isi doresc prelungirea ego-ului propriu, intr-o masinarie, cat mai fidela realitatii.

Aici nu este vorba numai despre tehnologie, care este de ultima generatie, cat despre un mod, cat mai realist de a privi artificialitatiile din jurul nostru, printr-un device cat mai bine ancorat solicitarilor zilnice.

Lasand iarasi marketingul deoparte dupa primele impresii relatate aici haideti sa patrundem in lumea realitatilor tehnologice, care ne aduc, sau nu, in pragul de a ne familiariza cu un astfel de produs.

Am testat printre picaturile unui job care imi ocupa si timp extra, OPPO Reno 3 PRO 5G, timp de trei saptamani si am ajuns sa descopar mereu cate ceva nou. Nu este plictisitor deloc. Si cu toate acestea a sosit timpul concluziilor si nu este usor. Sunt multe lucruri bune, dar si mai putin, incat, stai sa te gandesti cu ce sa incepi si daca acestea au vreo importanta, sau nu, privind destinatia finala a terminalului.

Pentru a ne putea convinge haideti sa vedem ce liciteaza pentru acest terminal.

Pai in primul rand platforma mobila Qualcomm® Snapdragon ™ 765G ce reuneste 5G si AI pentru a alimenta experiente de nivel premium pentru utilizatorii de gaming globali, inclusiv jocuri 5G la viteze multi-gigabit si selectarea functiilor Qualcomm® Snapdragon Elite Gaming ™ precum si asistenta pentru toata durata de viata a bateriei.

Am pofitat si am intrat pe un Real Racing pentru a demonstra la nivelul meu ce poate acest terminal.

Reno3 Pro este dotat cu primul cip integrat 5G de la Qualcomm, Snapdragon ™ 765G, care se adapteaza benzilor 5G / 4G / 3G / 2G ale operatorului de servicii. Sistemul Snapdragon X52, Modem-RF 5G si motorul Intelcom Artificial Intelligence (AI) functioneaza in tandem pentru a produce performante de demarare si un joc neintrerupt. Cu jocurile 5G, jucatorii pot provoca mai multi jucatori din întreaga lume. In plus, selectati Snapdragon Elite Gaming ce ofera o interactiune lina, un raspuns aproape instantaneu, o grafica incredibila, calitati audio si cinematografice. Procesorul este fabricat in procesul modern si energetic EUV de 7nm eficient de la Samsung.

In timpul testelor sintetice am masurat si m-am bucurat de existenta unui sistem de racire Multi-layer Liquid care si-a facut foarte bine treaba.

Integreaza opt nuclee (octa-core, numite Kryo 475) impartite in doua clustere. Un cluster cu performante rapide contine doua nuclee ARM Cortex-A76 cu o frecventa de pana la 2,4 GHz (nucleu prim) si 2,2 GHz si un cluster cu eficienta energetica cu sase nuclee ARM Cortex-A55 mici pana la 1,8 GHz.  Comparativ cu Snapdragon 765 normal, 765G este optimizat pentru jocuri. Aceasta inseamna ca placa grafica si cipul accepta, de asemenea, functii software suplimentare (Snapdragon Elite Gaming, precum Game Smoother, Game Fast Loader și Game Network Latency Manager). Memoria care este de exceptie si nu am mai intalnit-o la niciun terminal testat si anume RAM de 12 GB si cea de stocare de un deosebit 256 GB, te fac sa te gandesti daca mai este, sau nu, cazul sa regreti de lipsa unui slot pentru cardul microSD.

Pana la urma cu retelele 5G vei putea stoca fotografiile si multimedia cu mult mai usor in cloud. Filmand cu camere de 4K@30fps necesitatea de spatiu de stocare devine o necesitate atinsa constructiv.

Ce am constatat eu in timpul testelor benchmark pentru cei interesati am pus mai jos in galerie. Capturi dupa CPU-Z, Aida 64, 3D Mark, Geekbench 5.

Oppo Reno 3 Pro vine cu Android 10 instalat din cutie, in timp ce smartphone-ul foloseste ColorOS 7 ca interfata de utilizator. Pe langa aplicatiile tipice Google, Oppo adauga in plus functii practice, cum ar fi modul dark, un mod multi-utilizator si imagini de fundal live. Imi place functia multi-user. Aici puteti defini profiluri de invitati, precum si alte profiluri de utilizator.

Pentru oricine isi imparte telefonul cu copiii, aceasta este o optiune mai mult decat practica.

O deziluzie pentru unii este ca Reno 3 PRO nu foloseste functia Dual SIM pentru a avea un numar privat pentru afaceri si altul pentru utilizare personala, desi multa lume m-a intrebat de aceasta functionalitate.

Oppo Reno3 Pro 5G este un smartphone accesibil, cu afisaj AMOLED multi-touch, capacitiv, rata de actualizare de 90 Hz. Afisajul ofera o rezolutie FullHD+, 2400 x 1080 la 402 ppi, raportul ecranului: 92.1% (AA); 93.4% (VA), care este comuna in acest interval de preturi, iar atunci cand senzorul de luminozitate este pornit si expus complet, afisajul este foarte luminos (Typical value 500 nit in normal mode /Typical value 800 nit in HBM mode), contrast: 5000000:1 (max). Precizia culorii este decenta, dar nu este exceptionala. Timpurile de raspuns sunt scurte, astfel incat ecranul este de asemenea potrivit pentru jucatori. Viteza de reimprospatare de 90 Hz face ca miscarile sa para mult mai netede si contribuie, de asemenea, la o functionare mai reactiva.

Am verificat conectivitatea si avem o multitudine de posibilitati: 3G: WCDMA bands 1/2/4/5/6/8/19, 4G: TD-LTE bands 38/39/40/41, LTE FDD benzile: 1/2/3/4/5/7/8 /12/17/18/19/20/26/28/32/66, 5G NSA mode, 5G NR: n40/n78 prin intermediul: Nano-SIM / Nano-USIM, GPS încorporat / A-GPS / Beidou / Glonass / GALILEO, Bluetooth 5.1, WLAN : Wi-Fi 2.4 GHz, Wi-Fi 5 GHz, Wi-Fi 5 GHz, Wi-Fi Display, OTG, NFC.

Am fost pasionat sa determin daca retelele Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band au mai adus ceva nou pe acest model de terminal fata de cele de acum doi ani.

Nu am avut timp sa colind prin toata capitala datorita situatiei existente, dar am facut bineinteles teste in reteaua ORANGE 5G, la mine in cartier asa cum este specificat in harta de acoperire.

Reteaua ORANGE este printre cele mai bune, insa nu peste tot a fost asa, precum se spune in materialele de marketing.

Acoperirea 5G / 4G+ inca este in lucru, in Bucuresti, si este de inteles, atat timp cat licentierea 5G nu s-a demarat inca.

Mai jos spre exemplificare am pus foto cu vitezele realizate de mine in zona Kaufland, de pe strada 1 Mai si distributia vitezelor in MBPS dar si in cursul masuratorilor zonale din cartierul Ghencea.

Patru camere sunt amplasate pe spatele smartphone-ului Oppo, obiectivul principal are o rezolutie de 48 de megapixeli cu F1.7 senzor de 1/2.0′, 0.8 um, Digital zooming 20X, AI Noise Reduction, OIS+EIS. Exista de asemenea un teleobiectiv cu unghi  F2.2, senzor de 1/3.2′ 1.4um. Al patrulea obiectiv F2.4 un senzor alb-negru 2M mono lens 1/5.0′, 1.75 um, care este utilizat pentru a calcula efectele de adancime de camp si nu poate face fotografii proprii. Nu exista un stabilizator optic de imagine. Fotografiile sunt realizate de obiectivul principal cu 13 megapixeli F2.4 si senzor 13M long focus lens 1/3.4′ 1.0um, ca standard, astfel incat patru pixelii sunt combinati intr-unul singur, ceea ce creste puterea de iluminare. In conditii normale de lumina, pozele ies destul de bine, claritatea detaliilor este ridicata, dar expunerea este partial putin cam prea mare in zonele luminoase, astfel incat detaliile sa se poata pierde. Acest lucru se observa si in imaginile de mai jos, unde cerul pare mult mai luminos decat pe alte terminale.
Aparatul foto face, de asemenea, o munca decenta in conditii de lumina scazuta, alegand un echilibru bun de expunere pentru a compensa contrastele mari dintre flacara lumanarii si mediul intunecat. AM facut si un videoclip in conditii de iluminare precara ca exemplu.

In acelasi timp, multe detalii raman vizibile. Videoclipurile pot fi inregistrate in 4K la 30 fps, dar apoi puteti utiliza doar zoom digital, in 1080p toate cele trei lentile sunt disponibile pentru filmare si este posibil chiar si zoom optic.
Camera frontala ofera o rezolutie destul de ridicata de 32 de megapixeli, F2.4, 1080P/720P@30fps pe filmare, dar imaginile arata granuloase, ceea ce afecteaza si claritatea detaliilor.

Durata de viata a bateriei Oppo Reno3 Pro 5G este la un nivel bun: 14:36 ​​ore in modul 90 Hz pe ecran este foarte decenta, dar exista inca smartphone-uri in aceasta gama de preturi, cu baterii mai mari, care ofera, de asemenea, mult mai mult timp. Datorita tehnologiei de incarcare rapida de 30 de wati, smartphone-ul este incarcat din nou in aproximativ, 1:30 ore. Daca la descarcarea acumulatorului ma asteptam la o variatie de timpi ce tin cont de aplicatiile utilizate si parametri setati ai displayului, desi nu ar fi trebuit sa existe paliere prea mari,  utilizand aplicatia AccuBattery am vazut ca se poate incarca si in peste 2 ore. Ceea ce nu mi se pare in concordanta cu materialele de marketing care spun altceva despre Fast Chargingul respectiv. Mai jos am inregistrat rezultatele raportate in timpul testelor.

Visits: 0