Tenda Nova MW3 router-ul modular wireless de tip Mesh la review
Am citit cate ceva inainte de configuratiile modulare, care antreneaza 2 sau 3 unitati Wifi, dar stiam ca sunt destul de exagerate, ca si pret. Atunci cand cei de la Tenda mi-au trimis la teste un astfel de sistem, m-am simtit destul de bine, pentru ca eram la primul astfel de sistem intretesut ca emisie, de tip Mesh, care imi atingea toate ungherele neacoperite de semnal Wifi din casa.
Desigur, decat doua unitati Mesh mai bine ar fi fost cu trei, sa imi triangularizez apartamentul meu, de doua camere, conjugal, pe care l-am achitat dupa trei decenii de munca cinstita. Are o structura modulara cu multe grile si plase metalice, prin care te-ai putea lesne gandi, ca semnalul in benzile 2,4/5 GHz iti vor crea ceva probleme sa evadeze printr-o nisa, care va putea fi acoperita de niste usi clasice.
Fabricate din lemn si eventual sticla, cu care cei de la Tenda se lauda ca pot acoperi 200 mp in cazul a doua unitati respectiv 300 mp in cazul a 3 unitati. Mi s-a intarit ideea, ca in anumite conditii indeplinite poate fi chiar mai bine decat atat. In situatia concreta 200 mp inseamna 20 X 10 m, de exemplu, care la mine evadand inspre afara a dus la captarea semnalului Wifi, inca de la 100 m, mi se pare un plus nesperat pentru un device la un astfel de pret, pe care il poti achizitiona chiar de la hypermarketul de cartier. Pe langa aceste lucruri nici nu ai avea nevoie de un specialist pentru a instala un astfel de echipament. Nu va asteptati totusi sa inlocuiti un operator mobil cu o astfel de instalatie de apartament. Pentru ca desi se bazeaza pe principii primare cum ar fi „handoverul” atat de intalnit in retelele mobile, nu va dispune de un management comparabil. Chiar daca Mesh se declara o retea de comunicatie formata din noduri wireless.
Tehnologia Mesh de la Tenda Nova MW3 se bazeaza, cu siguranta, pe o idee solida, oferind kit-uri care contin doua sau trei module care pot fi conectate impreuna pentru a oferi o acoperire Wifi mai buna si mai fiabila decat ati obtine de la un singur router, chiar si la cele mai recente modele in standardul 802.11 ac. Desi te-ai gandi ca va trebui sa aloci doua prize pentru adaptoarele celor doua module, va rog sa ma credeti, ca efortul merita pe deplin pentru a putea umple apartamentul/vila de semnal Wifi, fara niciun regret.
Desigur unboxingul nu putea sa lipseasca, iar in cutie vei putea regasi tot ceea ce este necesar sa poti avea o acoperire cat mai buna a semnalului Wifi. Continutul este urmatorul: 2 noduri identice Mesh, doua adaptoare de retea 9V / 1A, scurt ghid de instalare, cablu de 1m Ethernet.
Aici puteti regasi specificatiile tehnice ale configuratiei mesh.
Principalele:
- Dual-band Rate pana la 1167Mbps
- Tehnologia MU-MIMO,
- Configurare simpla si rapida cu preconfigurare
- Gestionarea cu Tenda WiFi
- Protocoale: IEEE 802.11v si IEEE 802.11r
Cu tehnologia MU-MIMO, MW3 suporta mai multe dispozitive cu conexiune Wi-Fi. QoS aloca inteligent latimea de banda pentru a asigura streaming si jocuri pe toate dispozitivele conectate, in acelasi timp.
In fapt modulele sunt doua cuburi cu carcasa de plastic alb, ce pot fi agatate de perete, prin niste orificii special realizate. Dar tot asa de bine, designul permite sa punem unitatile pe o suprafata plana (birou, etajera sau orice element de mobilier), dar, totusi aproape de o priza de la furnizorul tau principal de energie electrica la 220 Vca. In rest, daca doresti sa te conectezi la un LAN 10/100 cu siguranta vei putea sa iti realizezi proiectul, atat pe un modul cat si pe celalalt. Asa cum puteti sa vedeti, cubul respectiv beneficiaza de doi conectori RJ45, de sorginte LAN, respectiv WAN, conectorul pentru jack-ul PWR de alimentare, cat si, orificiul de Reset al unitatii respective. Fireste aceasta configuratie trebuie privita la dublu pentru ambele module.
Cu un singur SSID si o parola, MW3 efectueaza automat transferul intre punctele de acces fara a intrerupe serviciile. M-a impresionat ca tehnologia actuala te ajuta mai rapid sa ajungi la configurare utilizand doar coduri QR, care se afla in manualul de utilizare, dar si, perechea usr/psw care se situeaza exact pe carcasa modulelor mesh, iar scanarea este chiar floare la ureche.
Odata ce ati alimentat primul nod si l-ati conectat la modem, aplicatia (Android sau IOS) Tenda smartphone, va configura automat conexiunea la internet si va va invita sa specificati un nume si o parola pentru noua retea wireless. Apoi este o chestiune simpla de a raspandi celelalte doua noduri in incaperi diferite, conectandu-le pe fiecare si asteptand cateva minute, in timp ce se incarca si primesc setarile de la unitatea primara. Un LED colorat pe fiecare unitate va va avertiza daca este prea departe de celalalt modul, pentru a obtine un semnal bun.
Sistemul Mesh realizeaza automat transferul intre punctele de acces, in sistem handover, fara intreruperea serviciilor, astfel incat sa comunici cu cel mai bun semnal catre/dinspre dispozitivele tale.
Dispozitivele wireless, conectate intre ele, care se comporta ca unul singur, si care impreuna iti ofera acces la o retea cu acelasi SSID (nume de retea), pentru o acoperire mai buna intr-o anumita zona, se comporta foarte bine functionand in tandem. Viteza promisa, in functie de banda selectata: 2,4/5 GHz este de 300/850 Mbps.
Nu trebuie sa configurati decat, daca doriti sa aplicati setari personalizate ale retelei. Puteti activa, optional, o retea de clienti izolata, configurati redirectionarea porturilor si configurati secvente simple pentru parinti, care va permit sa blocati accesul la internet pentru anumiti clienti in timpul definit.
In timpul testelor am utilizat aplicatia de pe Google Play descarcata gratuit: Wifi Analyzer, care mi se pare foarte realista. Exact de langa modulele MW3, si iata ce a iesit.
Apoi venind de la job am aproximat o distanta de circa 100 m de apartamentul conjugal si am realizat si inregistrarile ce arata castigul realizat, de la antenele incorporate de 3dBi, cu care am interactionat.
Granita s-a mutat la distanta de 50m, iar castigul a evoluat pozitiv catre valorile pe care le puteti vedea mai jos in galerie.
La parterul blocului m-am lamurit, ca este cel mai bine, in urma inchiderii a cate trei usi de apartament. Si cu toate astea semnalul pare a fi fost cel mai bun, in afara de cel receptionat in proximitate.
Views: 0
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.