Tech Angels a investit 4,656 milioane de euro în ecosistemul de startup-uri tech în primele 9 luni ale anului

  • 1,1-1,5 milioane de euro investiții în trimestrul al treilea al anului 2022
  • 4,656 milioane de euro investiții pe primele 9 luni
  • Un total de 54 startup-uri întâlnite în pitch-uri, din care 19 în trimestrul al treilea
  • Prudența rămâne cuvântul cheie al perioadei, mai mult de jumătate din investorii membri ai grupului au amânat investițiile pentru Q4 sau au stopat noile investiții.

TechAngels, cea mai mare rețea de investitori de tip angel din România, a investit în dezvoltarea startup-urilor locale, cumulat, o sumă între 1,1 și 1,5 milioane de euro* în trimestrul trei al anului 2022 și un total de 4,656 milioane de euro, de la începutul acestui an. Suma investită în primele nouă luni ale anului este mai mare decât investițiile pentru tot anul 2020, dar înregistrează o scădere cu 20% față de anul record 2021, când în primele 9 luni au fost investite sume de 5,8 milioane de euro.

“Cifrele pe primele 9 luni reflectă o realitate a întregului ecosistem tech. Soluțiile tech suscită interes și există un apetit din partea pieței și investitorilor pentru că sunt în centrul dezvoltării tuturor domeniilor economice astăzi. Pe de altă parte, evenimentele macroeconomice, izbucnirea războiului în Ucraina, inflația și creșterea prețurilor energiei au influențat sentimentul general al investitorilor. Trimestrul trei arată o revenire a intenției de investire, dar nu la același nivel cu cel din primul trimestru al anului 2022. O posibilă cauză a acestor evoluții poate fi scăderea numărului de noi intrări de startup-uri în stadiul de Produs Minim Viabil. Se observă o relativă scădere a rundelor de tip seed, dar o creștere a numărului de runde de serie A”, spune Mălin-Iulian Ștefănescu, Președintele TechAngels.

Cei 128 de membri ai TechAngels au evaluat de la începutul anului 92 de startup-uri, din care au întâlnit în pitch 54, 19 dintre acestea prezentând soluțiile în trimestrul al treilea. La acestea se adaugă sesiunile dedicate startup-urilor din Ucraina și sesiunile de pitch la nivel european, în cadrul Business Angels Europe, una dintre rețelele europene din care TechAngels face parte. În ultimii 5 ani, TechAngels a contribuit cu peste 30 de milioane de euro la dezvoltarea ecosistemului tech local.

“Din perspectiva domeniilor către care s-au orientat soluțiile startup-urilor, e foarte vizibil cum tehnologia cuprinde orice aspect al vieții. O segmentare devine chiar dificilă. Am văzut soluții pentru managementul integrat al activității din aproape orice domeniu de business, dedicate managementului mai eficient financiar, licențe, oameni, fluxuri de business, până la o diversitate la fel de mare de soluții pentru managementul vieții cotidiene– turism, sănătate, parenting, educație, viață activă, reducerea risipei și multe altele”, subliniază Mălin Ștefănescu.

Membrii TechAngels au susținut și în acest trimestru, în calitate de mentori și jurați, proiectele de accelerare și de dezvoltare a ecosistemului tech local, cum sunt How To Web, Techcelerator, Commons Accel, Next FinTech, StepFWD, Endeavor, RubikHub, Launch, în cadrul cărora au întâlnit alte peste 40 de startup-uri. Și la nivel internațional, membrii TechAngels au fost implicați în proiecte de creștere a comunității, cum sunt, spre exemplu, BigAngels Days sau evenimentele EBAN și BAE.

Hits: 5

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: