Synology Diskstation DS720+ review

Stiu ca o sa spuneti ca exista o multitudine de solutii de stocare in cloud, care totusi depind de fiabilitatea si mentenanta unei retele ce nu se afla sub managementul nostru, iar accesibilitatea este si catre cei care nu ti-ai dori sa aiba acces la datele tale personale. Ca blogger am deja o proprie biblioteca personala multimedia la care nu mi-as dori sa aiba acces si alte persoane sub sintagma atat trambitatei securitati. Datele odata plecate in cloud este clar ca acolo pot lua oricare dintre cai. Problema cu care se confrunta multi utilizatori este ca, atunci cand doresc spatiu de stocare in configuratie NAS, poate fi dificil sa identifici ce satisface nevoile de viteza, fiabilitate si redundanta necesara pentru a stoca si proteja datele.

Synology, companie specializat in dezvoltarea si comercializarea de echipamente performante pentru stocarea datelor cu conectare la retea, a lansat o noua generatie de echipamente NAS cu 2 si 4 bay-uri. Acestea sunt proiectate pentru a oferi solutii de management centralizat al datelor, atat pentru utilizarea acasa, cat si in mediul de afaceri. Synology se angajeaza sa transforme modul in care companiile isi gestioneaza datele – elegant, simplu, sigur si fiabil.


DS720+ se adreseaza cu precadere utilizatorilor care vor un nivel mai mare de performanta si flexibilitate. Echipate cu procesor quad-core Intel Celeron J4125 si 2GB memorie RAM, acestea ofera cate 2 slot-uri M.2 cu suport NVME si 2 locasuri de 3.5”. Compatibile cu unitatea de extensie Synology DX517, ceea ce ofera utilizatorilor o stocare extins cu inca 5 bay-uri suplimentare.

Motivul principal pentru a avea un NAS – pana la a fi un NVR pentru securitatea casei tale si a rula un site web, indiferent daca este de baza, WordPress sau chiar ceva mai intensiv in resurse precum Joomla. Aceste tipuri de aplicatii de servire a datelor sunt ajutate de specificatiile relativ ridicate ale NAS si ale instalarii SSD M.2 care este folosita cache pentru datele utilizate in mod regulat sau, daca transferati rapid o gramada de date pe dispozitiv: Memorat in cache pentru a nu incetini viteza de transfer de date. Sub unitate se afla locasurile de unitate duale M.2 pentru memoria cache asistata SSD NVMe. In timp ce utilizarea sa este discutabila pentru acest NAS dual bay in conditiile obisnuite de uz casnic, s-ar putea dovedi utila cu DX517 atasat sau daca intr-adevar aveti nevoie de performanta suplimentara pentru cele mai extreme solicitari IO.

Aici intervine un NAS, deoarece acopera toate aceste nevoi:

 • Datele sunt stocate local, oferindu-va acces fizic
 • Datele sunt protejate prin stocare redundanta (in oglinda).
 • Va fi la fel de fiabil ca si reteaua locala si disponibilitatea energiei
 • Un NAS poate fi scalat daca ramaneti fara spatiu
 • Nu trebuie sa fii calificat in retele pentru a le configura
 • Va puteti accesa datele oriunde si oricand, cu conditia ca NAS-ul sa aiba conexiune la internet

Pentru acesti bani nu obtineti doar spatiu de stocare in retea, practic, obtineti propria solutie privata de stocare in cloud si streaming. Odata cu uciderea de catre Google a stocarii de date „gratuite” (fotografii comprimate, documente, fisiere etc.) la inceputul lunii viitoare, cand cautati o solutie pe termen lung. Daca doriti sa explorati mai departe pachetele, puteti rula propriile servere de e-mail si web si de pe aceasta. Nu este vorba doar de stocare, ci si de o copie de rezerva automata (cu conditia sa oglinditi unitatile) si optiuni de hard disk extern – datele sunt bine protejate, ca nu suferiti un dezastru pe site, asa ca incercati sa obtineti o configurare de copie offsite pentru datele critice.

Viteze de raspuns de pana la 133% mai mari in cazul paginilor web si performante cu 15% mai bune in sarcini de procesare, ceea ce permite utilizatorilor sa lucreze mai repede si mai eficient. In plus, slot-urile M.2 pot fi utilizate in mod inteligent, pentru accelerarea performantelor IO, ceea ce imbunatateste semnificativ comportamentul general in medii de lucru cu mai multi utilizatori. Toate aceste avantaje pot fi exploatate intr-o multitudine de scenarii, de la managementul centralizat al datelor, pana la backup centralizat pentru PC-uri si servere, masini virtuale VMware vSphere si Microsoft Hyper-V sau conturi Microsoft 365 și G Suite. In acest context, ele reprezinta alegerea perfecta pentru implementarea propriei solutii Cloud, cu multiple setari pentru drepturi de acces si parole personalizate, politici de securitate strict definite si posibilitate de sincronizare cu locatii externe.

NAS-ul soseste intr-o cutie personalizata cu tot cu alimentator si bay-urile necesare pentru conectare.

 • Unitatea principala
 • Pachet de accesorii
 • Adaptor de curent alternativ
 • Cablu de alimentare AC
 • 2x cablu RJ-45 LAN
 • Ghid de Instalare Rapida

Din punct de vedere al performantei de calcul, aveti un procesor quad-core de 2,7 GHz cu 2 GB (extensibil la 6 GB) de memorie RAM. Conexiunile RJ45 duble ale sasiului care accepta fie agregarea legaturilor, fie transferul la eroare in cazul in care o conexiune esueaza. Exista doua porturi USB si un port eSATA pentru alte optiuni de conectivitate.

Partea frontala a cutiei gazduieste butonul de pornire, un port USB pentru copierea rapida a datelor de pe unitati de memorie si altele asemenea si luminile de stare.

Partea din spate a cutiei are o pereche de porturi Gigabit Ethernet, un al doilea port USB, un port eSATA (pentru extinderea unitatii cu dispozitive precum unitatea de expansiune Synology DX517), un port de blocare Kensington, o priza de alimentare cu patru pini si un buton de resetare.

Instalarea nu ar fi putut fi mai usoara, este o configurare fara suruburi, care se fixeaza impreuna in doar cateva minute. Fiind un dispozitiv cu doua locasuri, sunteti limitat in redundanta datelor pe care o puteti configura. Pur si simplu am configurat mirroring al unitatii pentru a proteja impotriva defectiunilor unitatii cu cateva unitati TOSHIBA 4TB instalate. In termeni foarte simpli, dac o unitate se defecteaza – o scoateti si o inlocuiti cu alta, NAS-ul va face treaba pentru a formata si apoi oglinditi datele, astfel incat sa aveti din nou o copie redundanta a datelor pretioase.

Configurarea unitatilor, a utilizatorilor si a nivelurilor lor de acces este suficient de simpla incat un utilizator experimentat in tehnologie va putea face treaba fara batai de cap. Apoi, trebuie sa luati cateva decizii cu privire la directoarele, structura si aplicatiile pe care doriti sa le instalati pe NAS, bazandu-ne exclusiv pe cantitatea de functii oferite de Synology.
Dupa conectarea la routerul din dotare SAGEMCOM, si cuplarea la cablul de retea LAN, am cautat ca toate setarile DSM (DiskStation Manager) sa le fac de pe desktopul prin care manageriam de obicei, si sa introduc adresa de IP livrata, intr-un TAB separat.

Apoi conectat la internet am instalat DSM.

Această prezentare necesită JavaScript.

La fel ca multe dispozitive Synology, DS720+ vine cu puternicul DiskStation Manager. Acesta este un sistem de operare web foarte configurabil. Practic, orice, de la partajarea fisierelor, copii de siguranta, pana la securitate, sunt acoperite aici, impreuna cu functiile de productivitate si multimedia in continuare.

DSM functioneaza ca sistemul de operare al unui desktop intr-un browser si poate fi accesat cu usurinta prin adresa IP a dispozitivului sau prin Synology Web Assistant, pentru a numi cateva. Este important sa rețineti ca trebuie sa descarcati Synology Assistance inainte sau sa fiti conectat la internet daca doriti ca asistentul sa o faca automat. Crearea volumelor este usoars cu DSM si vs recomand sa utilizati SHR sau RAID1 pentru primul pool de stocare.

DSM ramane cea mai importanta caracteristica a produselor Synology si am putea vedea de ce este cazul. Este aprofundat, dar usor de utilizat, cu o curba de invatare respectabila si servicii oferite utilizatorilor medii si avansati.

In testele mele cu NAS-ul Synology DS720+ am dat peste un feature destul de uzitat si anume un Benchmark intern. Ce sa spun, interesant mod de a prezenta lucrurile.

Performanta debitului masurata in MB/s este masurata cu CrystalDiskMark. Primul test este performanta de citire si scriere secventiala, masurata cu o dimensiune de bloc de 1 MB si o dimensiune de transfer de 1 GB. Acest test este mai potrivit cu transferurile mari de fisiere; similar cu vizionarea unui film.

Operatiile de intrare/iesire pe secunda sunt masurate cu acelasi indicator de referinta. Verificam citirea si scrierea aleatorie 4K. Performanta este masurata cu o dimensiune aleatoare a blocului de 4KB si o dimensiune de transfer de 1GB.

Synology DS720+ este un NAS dual bay foarte fin, care este usor impiedicat de abordarea sa duala LAN 1GbE. Cu toate acestea, pentru pretul sau, merita pe deplin pentru persoanele care cauta o investiiie initiala puternica, care ar putea fi transformata in ceva si mai mare, cu suportul excelent pentru scalabilitate.

Hits: 18

%d blogeri au apreciat: