Studiu Vegacomp Consulting: 41 de orașe din România cumulează peste 300 de proiecte Smart City
- Verticalele Smart Governance și Smart Living continuă să domine clasamentul
- Cele 316 soluții identificate ajung inclusiv în municipalități precum Avrig, Mizil sau Seini
41 de orașe din România cumulează peste 300 de proiecte Smart City, potrivit unei radiografii a pieței de profil, realizată de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting.
Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting aduce, la șase luni de la prima radiografie a proiectelor Smart City din România, un raport actualizat, cu noi informații, strategii și proiecte inteligente, apărute în țară în perioada martie – septembrie 2018. Pe baza surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, informațiilor furnizate de primării, companii și interviurilor efectuate, 41 de orașe mari, medii și mici din țară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate, 316 proiecte tip Smart City.
“Suntem prezenți în piața soluțiilor și serviciilor Smart City încă din anul 2015 și, în primăvara acestui an, am pornit elaborarea primului studiu complex și a primei raportări actualizate, în ceea ce privește evoluția și adopția Smart City la nivelul României. Acum, la șase luni de la prima ediție a raportului, am identificat atât noi soluții cu un mare nivel de replicabilitate, cât și noi proiecte, strategii și municipalități care completează peisajul orașelor inteligente din România. De altfel, strategia Smart City este sintagma-cheie a acestei noi ediții a raportului”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.
Lista orașelor înscrise în cursa Smart City este într-o continua evoluție și include, în prezent, 41 de municipalități precum Alba Iulia, Arad, Avrig, Bacău, Balș, Botoșani, Brașov, București, Bumbești-Jiu, Călărași, Cernavodă, Comănești, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Gura Humorului, Hunedoara, Iași, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinești, Odobești, Oradea, Piatra Neamț, Reșița, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Târgu Neamț, Târnăveni, Timișoara, Tîrgu Bujor și Tulcea.
“Orașele din listă ajung, acum, să însumeze, conform ultimului recensământ, o populație de 5.708.940, echivalentul a peste un sfert din populația României, Vedem, însă, o creștere relativ redusă a adopției soluțiilor Smart în rândul populației care nu era încă acoperită. În continuare, majoritatea noilor proiecte și soluții Smart City se dezvoltă în ariile deja acoperite, iar accesul, prin faptul că aria geografică nu se extinde cu mult, rămâne limitat, ca avans. În plus, remarcăm dificultatea primăriilor de a comunica despre acest subiect, Smart City, într-un mod articulat, coerent și transparent”, spune Bărbuț.
Proiectele Smart City identificate își păstrează clasificarea, în aceleași șase Verticale Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, verticale care sunt în concordanță cu raportările recente ale Uniunii Europene.
Vegacomp Consulting a realizat din nou, în funcție de categoria sau categoriile bifate de către fiecare proiect în parte, un clasament național al verticalelor. Noul lider este verticala Smart Living, acoperită de 74 de proiecte, care detronează anteriorul loc întâi, ocupat în primăvară de Smart Governance, ce ajunge acum la 71 de proiecte. Locurile trei și patru sunt ocupate de Smart Mobility, cu 63 de proiecte, care se detașează de Smart Economy, 58 de proiecte, cu care era egală în martie. La distanță urmează Smart Environment, cu 33 proiecte, și Smart People, cu o creștere redusă, până la doar 16 inițiative.
Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperitor la nivelul locuitorilor, putem menționa:
- Alba Iulia, care duce domeniul Smart și în aria blocurilor de locatari, printr-o aplicație de management pentru administratorii imobilelor,
- Avrig, cu un proiect ce vizează contributia urbană pentru combaterea schimbărilor climatice,
- Hunedoara, cu o hartă electronica a investițiilor.
Raportul complet realizat de către Vegacomp Consulting include, pe lângă o analiză a orașelor și proiectelor, și informații esențiale despre industrie, alături de date relevante, ce prezintă tendințele mondiale în domeniu. Studiul va fi disponibil pe www.vegacomp.ro, iar strategiile individuale ale municipalităților, la cerere, pentru orice parte interesată.
Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 25 de ani în telecomunicații, in special pe retele de fibra optica, în România și la nivel international și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie. Vegacomp Consulting aduce, atât în țară cât și în strainătate, soluții inovatoare pentru dezvoltarea rețelelor viitorului, generate de propriul departament de Cercetare și Dezvoltare. Compania își concentrează activitatea ultimilor doi ani pe tehnologia LoRa și activează în domeniul Smart City din anul 2015. Mai multe informații sunt disponibile la www.vegacomp.ro.
București, 1 octombrie 2018 – Vegacomp Consulting
Views: 0
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.