Sony Xperia XA1 Ultra de calitate, la review
De multe ori ne construim niste „teorii conspirative”, numai dupa niste impresii culese din utilizare, si comparatii cu alte produse, ce poate au o alta adresabilitate dar, si alta filosofie.
De aceeea, un om educat, in lipsa cutumelor si a automatismelor, nu va lua drept de bune, impresiile colective, ci, obiectiv, punctual, la gradul sau de intelegere, va incerca un altfel de conexiune psihologica, dupa necesitatile sale de utilizare.
Pe mine m-a bucurat reinnodarea traditiei de testare a produselor Sony, Xperia XA1 Ultra fiind exact ceea ce imi trebuia, prin prisma faptului ca, nu am testat niciodata un phablet conceput de catre niponi, dar, si a faptului ca, se apropia o vacanta plina de culori in insula Thasou.
Dupa cum stiti, nu plec niciodata fara un memorator de amintiri la mine, iar, acest terminal, s-a achitat perfect, pe langa celelalte gadgeturi, poate chiar mai bine decat acestea, tinand cont ca am avut un display de o marime de 6 inci, IPS LCD cu touchscreen capacitiv, cu 16M de culori, rezolutie 1080 x 1920 pixeli, factor de aspect 16:9 (~367 ppi) ce prin culorile si luminozitatea recunoscuta m-a ajutat sa vizualizez cadrele, cu unghiuri largi, chiar si in arsita soarelui de toamna insular.
Nu mi-a parut rau sa am in mana, un astfel de gadget, de dimensiuni 165 x 79 x 8.1 mm, un midrange cu aspiratii de flagship, chiar nu la o greutate atat de comoda la cele 188 g, dar, cu un acumulator de 2700 mAh, incarcat Qnovo Adaptive Charging (previne deteriorarea bateriei si prelungeste durata de viata a acesteia prin reglarea intensitatii curentului in timpul incarcarii), dar si sistemul de incarcare rapida Quick Charging de tip Pump Express+ 2.0, accelereaza incarcarea bateriei, obtinand ore de energie in numai cateva minute, care totusi, s-a dovedit util pe parcursul incursiunilor mele de turist si descoperitor de noi colturi de splendoare si liniste.
Aceasta greutate se distribuie echilibrat pe toata suprafata de prindere a terminalului, care dispune de un spate din policarbonat, incadrat de o margine metalica, amandoua mate si aderente, dar insa, si de o fata lucioasa si extrem de eleganta de tip Corning Gorilla Glass 4, niciuna dintre acestea, colectie de amprente. Poate numai de doar cateva fire de praf, m-au facut sa ma simt cu mult mai bine prin comparatie cu alte produse flagshipuri, de pe la alte companii concurente, si chiar daca nu vom beneficia de protectie de praf, apa si socuri dupa standardele actuale, ne vom simti bine cu acest terminal, mai ales in pozitia de fotografiere, adica landscape.
Poate per total Sony nu a incercat sa aduca elemente de spectaculozitate carcaselor sale, in exterior, asa cum au facut competitorii. Insa faptul ca vei avea un terminal stabil si totusi elegant, facand parte dintr-o linie tehnologica traditionala, chiar de cativa ani, nu ma deranjeaza, atat timp cat, voi sti ca am un Sony in casa, iar, acesta este si va ramane un nume de referinta in tehnologie. Sony a pastrat aceleasi proportii si rotunjimi, vazute de la departare, insa la detalii de amanunt, carcasele sunt diferite de la un model la altul, iar motivele de diferentiere, sunt numai pentru cunoscatori. Poate ca Sony pastreaza aceleasi pozitionari de camere, blitzuri, butoane interactive, mufe de incarcare / jack audio, orificii de microfoane, etc, dar toate aceste lucruri vin din niste studii proprii de interactiune optime cu utilizatorul, si practic ei nu au simtit necesitatea de a mai schimba aceste lucruri, pentru a pastra identitatea si calitatea produselor.
Pana la urma configuratia terminalului cu chipset Mediatek MT6757 Helio P20, procesor de 64 biti Octa-core (4×2.3 GHz Cortex-A53 & 4×1.6 GHz Cortex-A53), GPU Mali-T880MP2, cu memorie interna de stocare 32 GB, de lucru 4 GB RAM, externa pe slot microSD pana la 256 GB, permite terminalului sa lucreze optim atat sub Android 7.0 (Nougat), dar si sa pluseze, cand va sosi momentul, catre un upgrade la Android 8.0 (Oreo), unde cu siguranta va mai primi puncte suplimentare prin Benchmark-uri.
Asa cum puteti observa, AnTutu nu ii ofera o pozitionare prea buna, prin clasamente, insa noi, „muritorii de rand”, poate nu ne dorim intotdeauna terminale care sa desparta, religios, apele in doua si sa rupa concurenta. Oamenii obisnuiti, care sunt diferiti de cei neobisnuiti, vor beneficia de un terminal in tredul anului, desi, nu chiar de o consola de gaming cu bani putini, asa cum ar dori toate aceste topuri sa fie toate terminalele testate.
Da, Xperia XA1 Ultra este un terminal canalizat mai mult spre multimedia si fotografie, si asa cum era de asteptat la acest pret chiar nu poti sa ai tot ceea ce se poate, de ultim progres tehnologic. Ceea ce este cu siguranta, este ca vei avea un terminal de calitate garantata de Sony, si practic, acolo se vor duce toti banii tai.
Terminalul nu se va incinge in timpul solicitarilor: jocuri, convorbiri, conexiuni multimedia prin internet, prin 4G sau chiar si celelalte conexiuni de interactiune si pana la urma acesta este cel mai bun atribut. Performanta fara erori, si moderare in beneficiul utilizatorului obisnuit, se achita de aceste sarcini cu care Sony ne-a obisnuit de-a lungul anilor.
Pasionatii de calatorii, asa cum sunt, nu vor duce lipsa de nicio conexiune cu care sa-si impartaseasca experientele impreuna cu prietenii, de la fata locului, pentru ca vor avea garantate din partea terminalului, toate acele interconectari necesare cu retelele mari ce necesita angajamente pecuniare: LTE/HSPA/GSM, sau cele care se vor putea gasi la liber: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth: 4.2, A2DP, aptX, LE, A-GPS, GLONASS sau conexiuni utile cum este NFC, la care Sony nu a renuntat pe niciunul dintre modelele sale. Chiar si apelurile vocale beneficiaza de calitati de perceptie auditiva care denota faptul ca partile de module RF mostenite de pe timpul cand erau Sony Ericsson, si-au mentinut patentele binecunoscutului producator suedez, si in continuare isi mentin parametrii asa de bine cunoscuti, cu toate adausurile de compensare audio cu microfoane moderne, vizibile si pe carcasa.
Amatorul de foto nu putea sa ramana insensibil in fata unei astfel de combinatii de camere: primara 23 MPx, deschidere f/2.0, 24mm, phase detection autofocus, LED flash, dimensiunea senzorului de 1/2.3″ , geo-tagging, touch focus, face/smile detection, HDR, panorama si video: 1080p@30fps, stereo sound rec., HDR, iar cea frontala pentru selfie: 16 MPx, deshidere de f/2.0, 23mm, dimensiunea senzorului de 1/2.6″, OIS, adica stabilizare optica, autofocus, LED flash, 1080p neintalnite pe niciunul dintre terminalele midlerange testate de mine.
Desi se observa ceva intarzieri de focalizare, pe mine nu ma deranjeaza la nivelul meu de utilizare, care cu siguranta mai am multe de invatat, si nu numai modul Auto cu care nu ma stresez, atunci cand sunt in excursii, si voi fi un aspirator de amintiri. Chiar nu imi place sa pierd timpul cu reglaje, in care nu am o prea mare indemanare. Adica amator pana la capat, asa cum sunt majoritatea celor ce tin in mana un telefon de marca, mai scump. Puteti sa vedeti cateva cadre din vacanta, si va las pe voi sa concluzionati cat am gresit…sau nu. Pe mine fotografiile m-au multumit, atat in timp de zi cat si in semi-obscur, si imi intaresc convigerile despre calitatile foarte bune ale senzorilor de fabricatie Sony, ce evolueaza pe majoritatea terminalelor de calitate, chiar daca acestea sunt non Sony.
Views: 0