Sony Xperia 10 II Review

Sansa ma face sa primesc in teste un terminal de la Sony, care desi este un midrange si nu este cel mai nou model, mi-a facut viata mai usoara atunci cand am pornit pe carari de munte. Si stiti ca eu nu pornesc in vacanta oricum, ci ca un impatimit de tehnologie si de gadgeturi care au de spus ceva, chiar daca nu mi-am propus sa fac o ierarhie. In tehnologie important este sa traiesti momentul, pentru ca in scurt timp, ceea ce este azi valoros maine se rastoarna si capata alte valente. In acest amalgam tehnologic eu raman conservator, in ceea ce inseamna valoarea, iar Sony a fost, este, si, va fi in vederile mele zilnice. Pentru ca este o adevarata bucurie, atunci cand utilizezi aceste deviceuri, chiar daca acestea nu prezinta schimbari radicale de la un produs la altul. Chiar este ok, asa ca sa nu trebuiasca de fiecare data sa faci “cercetare stiintifica” pentru a putea sa utilizezi un produs la intreaga lui valoare. Acest sentiment persista si atunci cand in mana am avut Sony Xperia 10 II lansat pe la inceputul lui 2020.

Spun ca in mana, pentru ca dimensiunile acestui terminal: 157 x 69 x 8.2 mm il fac mai lung decat este perceput in subconstientul nostru un terminal, insa avantajul este ca poate fi operat cu o singura mana, acolo unde se poate cuibari cu cea mai mare usurita. La cele 151 g, iar o parte din motiv este rama din plastic, poti spune ca se poate rataci cu usurinta prin buzunare, si nu de putine ori am avut impresia ca l-am pierdut pe undeva. Si daca cele afirmate va duc la gandul ca ar fi si firav, ei bine nu este asa. Avem de-a face cu un terminal robust, dragut, foarte bine construit si are cateva functii extra convenabile: un scaner capacitiv de amprenta pe lateral si o mufa audio de 3,5 mm. Daca tineti cont de protectia IP68, devine destul de evident ca Xperia 10 II este o afacere foarte placuta la pretul sau.

Sony Xperia 10 II cu ecranul sau OLED foarte lat cu aspect 21:9, care arata foarte bine ofera mult spatiu, fara a-ti da senzatia ca smartphone-ul este prea mare, iar acest design ingust si inalt ofera smartphone-urilor companiei japoneze un aspect unic. Nu as numi un telefon de 6 inci „compact” si totusi, cand va uitati la Xperia 10 II, pare asemanator unui atlet. In partea din spate a acestui dispozitiv se afla un modul de camera tripla care ofera un shooter de 12 megapixeli, insotit de un teleobiectiv si un senzor ultra-larg, un procesor Snapdragon 665 si 4 GB de memorie RAM, o baterie de 3.600 mAh cu incarcare rapida de 18 W.

Xperia 10 II are un ecran OLED de 6 inci, optimizarea imaginii video, afisaj Triluminos pentru dispozitive mobile, rezolutia este FHD+ (2520×1080), ceea ce echivaleaza cu aproximativ 457 ppi, rezultand o imagine clara. Luminozitatea este, de asemenea, excelenta, atingand valori maxime de aproape 600 de niti. Exista doua moduri de calitate a imaginii: Original si Standard. Primul afiseaza culori foarte precise, in timp ce cel de-al doilea creste contrastul si saturatia culorilor.

Temperatura generala a culorii este setata putin rece in mod implicit, dar puteti regla balansul de alb dupa dorinta din setarile de afisare ale telefonului. Unghiurile de vizualizare sunt bune, dar exista o nuanta vizibila de violet atunci cand va apropiati de 180 de grade. Vizionarea videoclipurilor pe acest ecran OLED este un adevarat deliciu, mai ales daca sunt filmate intr-un raport de aspect 21: 9. Stie mai multe formate: H.263, H.264, H.265, MPEG-4 Video, AV1, VP8, VP9 ceea ce este destul de bine.

Partea din fata si cea din spate sunt sticla Corning® Gorilla® Glass 6 si sunt predispuse la amprente ca intotdeauna, mai ales la modelul negru. Pentru ca pe modelul in alb amprentele banuiesc sunt mai estompate. Rama simetrica de sus si de jos este destul de ingusta si cu siguranta mai eleganta decat crestaturile si gaurile. Tava hibrida a cartelei SIM / SD are garnituri de cauciuc, asigurand protectie IP68, dar nu exista capace peste portul USB-C si mufa audio de 3,5 mm. Scanerul capacitiv de amprenta se gaseste in partea dreapta, chiar acolo unde aterizeaza degetul mare cand iei telefonul in mana. Se foloseste ca buton de pornire atunci cand este apasat si este destul de precis si rezonabil de rapid. Exista un difuzor frontal in partea de jos (fara efect stereo din pacate) si un LED de notificare discret (mic) in coltul din dreapta sus. Singurul difuzor frontal din partea de jos a telefonului este suficient de puternic in sistem 24-bit/192kHz audio, pentru a auzi telefonul sunand pe o strada aglomerata, dar consumul de suport media sufera de o lipsa de bas si distorsioneza putin cand volumul este setat peste 80%. O configurare stereo ar fi facut din Xperia 10 II un dispozitiv multimedia mult mai bun, avand in vedere ecranul excelent.

Sony Xperia 10 II sub Android™ 10 are un SoC Snapdragon 665, 4 GB de memorie RAM, GPU-ul Adreno 618  si 128 GB de stocare, care ar fi putut fi mai rapid in functionare. Este o configuratie de nivel mediu, iar in timpul petrecut cu terminalul, nu am observat niciun decalaj sau lag. Am lansat chiar PUBG Mobile si Minecraft tocmai pentru a testa capacitatile de joc Xperia 10 II si ambele jocuri au functionat fara probleme. Interfata in modul de stoc Android 10 este foarte usoara pentru ochi. Cu toate acestea, de indata ce incepeti multitasking-ul, smartphone-ul incetineste procesele. Lansarea de aplicatii mari poate dura uneori cateva secunde, iar memoria RAM de 4 GB nu pare sa ajute.

In sprijinul celor afirmate am adaugat testele sintetice obisnuite.

Această prezentare necesită JavaScript.

Interfata in sine arata destul de frumos. Este elegant si foarte minimalist din punct de vedere vizual. Avem setarile clasice ale modului intunecat, navigarea prin gesturi si alte optuni. Sony a integrat, de asemenea, un panou de comenzi rapide pentru a lansa aplicatiile preferate, pentru a oferi un afisaj cu o singura mana si functionalitate nativa multi-ferestre. Exista un panou, care este vizibil sub forma unei mici bare verticale in partea dreapta a ecranului, care serveste si ca buton „back” daca il trageti in jos, ceea ce reprezinta un mare plus pentru o singura mana.

Sony a montat o camera tripla pe spatele Xperia 10 II, care ofera utilizatorilor optiunea de a realiza imagini cu unghi larg, portret si inchidere cu zoomul sau. Acest snapper are, de asemenea, un mod de noapte si posibilitatea de a filma videoclipuri la rezolutie completa 4K. Modul de noapte nu a impresionat, iar videoclipul 4K pe care l-am filmat a aparut sacadat – cu siguranta nu experienta fluenta pe care o asteptam.

Sistemul de camera tripla de pe partea din spate a Xperia 10 II consta dintr-o combinatie destul de comuna de shootere. Exista un obiectiv principal cu unghi larg de 12MP, o camera foto de 8MP cu zoom optic de 2x si un snapper ultrawide de 8MP. In conditii de iluminare bune, Xperia 10 II produce imagini clare si detaliate. Culorile par exacte, fara adaugare de pop, iar gama dinamica este de asemenea buna. In fundal se intampla o magie AI, deoarece aplicatia camerei detecteaza automat scene si conditii. Pictograme mici apar atunci cand va deplasati, stati nemiscati, fotografiati un macro etc. Modul de noapte de pe Xperia 10 II ofera rezultate destul de bune. Imaginile nu devin mult mai luminoase, dar detaliile devin vizibile, iar zonele cu supraexpunere si subexpunere se echilibreaza destul de bine. Puteti inregistra videoclipuri 4K la 30 fps si, din nou, rezultatele sunt satisfacatoare.

Durata de viata a bateriei este pur si simplu excelenta si totusi bateria de 3.600 mAh nu are nimic de laudat îpentru 2020. Cu benchmarkul PassMark, Sony Xperia 10 II a durat 12 ore (ecranul continuu) inainte ca durata de viata a bateriei sa scada sub valoarea de 20% .

In utilizarea reală, smartphone-ul tine foarte usor doua zile intregi de utilizare „normala”. Nici nu a trebuit sa folosesc economisirea bateriei sau modul „Stamina”. Sony ofera, de asemenea, un „Mod de ingrijire a bateriei” care se adapteaza la utilizarea dvs. si nu mai incarca complet smartphone-ul atunci cand nu il utilizati deloc pentru a-l pastra autonomia.

Visits: 0