Simion Buia la vernisajul expozitiei artistului fotograf intre faimosi actori romani

Multa lume s-ar intreba cum este posibil sa existe un fotograf in compania unui grup atat de select de actori ai Romaniei?

Raspunsul l-am aflat la vernisajul expozitiei “Actorii si Fotograful” care s-a desfasurat luni 28 ianuarie 2013 la Carturesti, acolo unde langa cosacratele nume de actori si-au gasit locul atat criticul de arta Mihai Plamadeala de la Observator Cultural si revista Arta, Simona Chitan, ziarist la rubrica de cultura de la Adevarul, cat si interpretul Adrian Naidin absolvent al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Sectia Violoncel si Muzica de Camera, care a obtinut numeroase premii la concursuri nationale si internationale de muzica.

DSCN6075DSCN6040

sim1plamadealanaidin

Maestrul Simion Buia caci despre el este vorba, fondator si CEO la Academia de Fotografie, este cel care a reunit in sala din Carturesti aceste nume ceea ce arata inca odata ca arta fotografica este capabila sa alature atat de multe ramuri culturale. Sala atelier s-a dovedit neincapatoare pentru publicul sosit la intalnirea cu actorii.

simion

Simion Buia aduce în fața publicului viziunea sa asupra unor actori populari din București, dar și a altora la fel de talentați însă mai puțin cunoscuți, deoarece ei joacă în teatrele dinafara capitalei. Actorii craioveni sunt: Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe Emil Boroghină, și actorul păpușar Alexandra Davidescu, cei brașoveni sunt: Mircea Andreescu și Virginia Itta Marcu. Clujenii sunt reprezentați de Melania Ursu, Anton Tauf, Miriam Cuibus, Senkálszky Endre, iar bucureștenii de: Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Dumitru Rucăreanu, Valentin Uritescu, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu.

simionbuia.ro--2 simionbuia.ro--3 simionbuia.ro--9simionbuia.ro--4 simionbuia.ro--10simionbuia.ro--11simionbuia.ro--7simionbuia.ro--8 simionbuia.ro--6      simionbuia.ro-simionbuia.ro--5simionbuia.ro--12 simionbuia.ro--13

Actorii și Fotograful este un proiect personal al fotografului Simion Buia. A pornit la sfârșitul anului 2007, când, spune fotograful Buia: „Au murit doi mari actori, Adrian Pintea și Florian Pittiș. Am observat atunci că la televizor și în mass-media nu erau prezentate fotografii de portret, ci mai degrabă imagini “rupte” din scene de teatru sau film. M-am gândit la utilitatea unor portrete gen CINÉ-VERITÉ (metodă în cinematografie care își propune să surprindă o realitate cât mai nealterată, mai puțin artificială – conform DEX).

Prin aceste fotografii Simion a reusit sa depaseasca barierele conventionalului. A adus personajele pe care insusi le-a faurit prin maiestria artei fotografice in sfera vitalului, acolo unde actorul iese din cutumele meseriei si devine el insusi, adica un OM real, asa cum de multe ori nu il obliga transpunerea de pe scena, unde se adapteaza rolului pe care il sustine.

Prin stiinta luminii  si a prelucrarilor fotografice, pe care a transpus-o maiastru pe chipurile fiecaruia dintre personajele sale, Buia a adus o dimensiune in plus, aceea care face diferenta fata de orice fotografie facuta de catre un fotograf obisnuit. Fiecare chip pe care l-am admirat in aceasta expozitie aduce cate un sentiment unic, foarte bine surprins, indiferent daca fotografia a fost realizata color, sau alb – negru, expliciteaza pana la amanunt multe lucruri pe care biografia fiecaruia dintre actori sau jocul de pe scena nu o poate surprinde citindu-le chipurile.

Aici este foarte bine reliefat puterea sugestiei pe care o poate aduce chipul unui actor eliberat de jocul psihologic al unui rol, cand trebuie sa se confrunte cu propria lui imagine, este chiar foarte usor de a deveni el insusi, cel pe care il cunosc prietenii si familia.

Simion Buia are acest merit prin selectia facuta fotografiilor sale de-a lungul timpului, in care a executat aceste fotografii, de a aduce  acesti actori tocmai in acele ipostaze in care ei pot fi identificati in cea mai mare parte a existentei lor si pot ramane nemuritori, pentru generatiile ulterioare.

DSCN6018DSCN6022DSCN6027DSCN6033DSCN6041DSCN6051DSCN6067DSCN6071DSCN6072DSCN6076DSCN6082DSCN6078

Visits: 1

Lasă un răspuns