Scopus Awards România 2015

Elsevier, lider mondial în furnizarea de produse și soluții de informare pentru mediul științific, în colaborare cu cea de a treia Conferință pentru Acces la Literatură Științifică din România – Rolul infrastructurii informaționale în dezvoltarea cunoașterii și inovării, anunță câștigătorii „Scopus Awards” România 2015, primul eveniment de recunoaștere globală a mediului științific din România.

Câștigătorii primei ediții a Scopus Awards România, organizată în Timișoara, sunt:

Research Excellence Award: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare    pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”

Journal Excellence Award: Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases

Câștigătorii au fost selectați pe baza celor mai moderne metode de bibliometrie, din rândul a 84 de instituții din România evaluate pentru Premiile Scopus. Pentru a identifica câștigătorii pentru „Journal Excellence Award” s-a folosit Source Normalized Impact per Paper (SNIP), iar selecția pentru „Research Excellence Award” s-a bazat pe Field Weighted Citation Impact (FWCI). Elsevier a realizat această analiză folosind datele din cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed.

La Scopus Awards România 2015, alături de câștigători, au mai fost nominalizați:

Research Excellence Award

  1. Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj
  2. Universitatea de Vest din Timișoara

Journal Excellence Award

  1. Balkan Journal of Geometry and its Applications
  2. International Journal of Computers, Communication and Control

Declarații

„Această ediție a Scopus Awards, prima organizată în România, recunoaște rezultatele excelente ale comunității academice și de cercetare din România, în contextul unei creșteri considerabile în acest domeniu, în ultimii 10 ani. Ne dorim, în acest mod, să sprijinim tot mai mult cercetarea în Europa de Est și să participăm la dezvoltarea continuă a cercetării românești în acest context”, declară Cătălin Teoharie, Country Development Manager la Elsevier pentru Europa de Sud-Est.

„Suntem onorați să primim aceast premiu, în semn de apreciere pentru rezultatele noastre științifice și impactul pozitiv al acestora în industrie și în mediul de afaceri, precum și la nivelul întregii societăți”, declară Maria Dinescu, Library

Despre Sopus Awards în România

Premiile Scopus Awards sunt parte a unei inițiative globale Elsevier de susținere a cercetării și de încurajare a inovațiilor în toate disciplinele științifice. Acestea au fost create pentru a recunoaște activitatea excepțională a instituțiilor academice și a jurnalelor de profil din România.

Potrivit bazei de date Scopus, în România activează 50.000 de cercetători, care au publicat peste 75.000 de articole științifice în jurnalele de profil.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din Măgurele a publicat în intervalul 2010 – 2014 peste 2.350 de articole indexate în baza de date Scopus. Cele mai multe articole științifice din România publicate în intervalul 2010 – 2014 au fost publicate în domeniile inginerie (20.000), fizică și astronomie (12.000) și medicină (11.000). Articole mai puține sunt în domenii ca biochimie, genetică și biologie moleculară (6.000), științe sociale (5.000) și mediu (4.000). Analiza a fost făcută în perioada 2010-2015.

Despre Scopus

Scopus este cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed și include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică. Este o bază de date comprehensivă, conținând peste 55 de milioane de înregistrări indexate de la peste 21.000 de titluri de jurnale și peste 55.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din toată lumea, asigurând astfel o acoperire interdisciplinară largă în domeniile științei, tehnologiei, medicinii, științelor sociale și artă și științele umaniste. Scopus a fost creat și dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor și al bibliotecarilor și include linkuri către full-text, alte resurse ale bibliotecii și poate fi conectat la alte aplicații precum software-uri de managementul referințelor. Scopus face parte din portofoliul Elsevier Research Intelligence care include instrumentele SciVal, sistemul Pure și servicii analitice customizabile.

Despre Elsevier

Elsevier este un lider mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinii, ajutându-i să ia decizii bazate pe dovezi mult mai rapid și să aducă inovații care sparg limitele cunoașterii și contribuie la progresul omenirii. Elsevier oferă acces la soluții digitale – între care se numără ScienceDirect, Scopus, Elsevier Research Intelligence și ClinicalKey –publică peste 2.500 de jurnale, inclusiv The Lancet și Cell  și peste 33.000 de titluri de cărți, inclusiv o serie de titluri de referință. Elsevier este parte a grupului RELX Group plc, furnizor mondial de soluții de informare pentru profesioniști din toate domeniile.

TIMIȘOARA, 30 octombrie 2015 – Elsevier

Views: 0

Lasă un răspuns