Samsung SSD NAND EVO 860 review

De mult timp imi doresc sa testez un SSD, pentru ca de ceva vreme mi-am pus in cap sa utilizez in sistemul personal o configuratie asa cum este la moda acum. Un SSD pentru bootarea rapida a WINDOWS-ului si un HDD pentru stocarea fisierelor mele de fotograf amator si de blogging. Este mai rezonabil asa, intrucat este sigur ca din prisma unui pret eficient nu vei obtine randamentul scontat, daca iti vei cumpara un SSD de capacitate mai mare si atunci intr-adevar beneficiezi de viteza dar buzunarele tale vor trebui cu siguranta peticite pentru o gaura mai mare.

Asa incat atunci cand am vazut acest SSD de capacitate 250 GB mi s-a aprins „lampa cu intermitente” si l-am primit la teste, pentru ca este unul performant, de top poate acum, pe care cu siguranta il voi achizitiona.

Printre argumentele pentru care l-am ales pe acesta, 860 EVO are performante secventiale de scriere cu pana la 520 MB/s cu tehnologia Intelligent TurboWrite, iar secventele pot citi pana la 550 MB/s. Dimensiunea bufferului TurboWrite este actualizata de la 12 GB la 78 GB pentru transferul mai rapid al fisierelor. In plus pot stoca in siguranta fotografii, video de dimensiuni mari de 4K si date 3D pana la 8x mai mare TBW (Terabytes Written). Ultima tehnologie V-NAND ofera pana la 2400 TBW sau este garantata la 5 ani. Samsung fireste are toata gama de capacitati: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB si, respectiv, 4TB. Livreaza seria Evo 860 in trei formate: 2,5 „, M.2 si mSATA. Linia M.2 depaseste 2TB in timp ce mSATA se opreste la 1TB.

Caracteristicile avansate pe care le suporta Samsung EVO 860:

  • Cod de corectare a erorilor (ECC)
  • Asistență TRIM
  • Tehnologia de auto-monitorizare si raportare (SMART)
  • AES 256-biti Full Disk Encryption
  • TCG / Opal V2.0
  • Tehnologia TurboWrite
  • Unitate criptata (IEEE1667)

Configuratia de teste mai cuprinde pe langa Samsung SSD NAND EVO 860 si un adaptor cu cablu USB marca ORICO, in situatia in care imi doresc sa utilizez SSD-ul ca dispozitiv extern. In plus am mai adaugat din zestrea proprie un caddy pentru laptop ca sa pot verifica si aceasta configuratie. Zis si facut am trecut la review-ul video.

Asa cum se poate vedea in galeria de mai jos device-ul vine intr-o cutiuta gen sertaras, prezentabila si contine si ghidul de utilizare.

Modelul 860 Evo este echipat cu noul NAND TLC 3D NAS cu 64 de straturi si utilizeaza noul controler MJX sustinut de memoria LPDDR4 proprie Samsung. Seria Evo 860 cu viteze de citire secventiale de pana la 550 MB/s si viteze de scriere secventiale de pana la 520 MB/s pentru toate capacitatile. Vitezele de scriere aleatoare 4K (QD32) pentru toate capacitatile sunt evaluate pentru pana la 90K IOPS si 98K IOPS pentru viteze aleatorii 4K (QD32). Putem sa vedem si tabelul caracteristicilor.

tabel

In schimb daca doresti SSD-ul introdus in configuratia laptopului personal trebuie cu necesitate imperativa sa iti achizitionezi un caddy, adica adaptorul ce te va ajuta sa introduci mecanic device-ul in locul DVD-ului ce l-ai avut anterior daca doresti sa il utilizezi ca secundar, in varianta cu doua dispozitive de stocare. Pentru ca desigur poti sa utilizezi si varianta cu un singur dispozitiv de stocare, in care cu siguranta nu vei mai avea nevoie de caddy.

Desigur usor este sa folosesti si varianta cu adaptorul  cu cablu USB marca ORICO pentru dispozitiv extern conectabil la portul USB 2.0 su 3.0 dar vitezele vor fi afectate prin scadere. Si atunci achizitia unui SSD ca device extern nu isi mai are justificarea, decat poate in situatii de urgenta si necesitate. Mai jos puteti vedea cat de usor am conectat eu configuratia de verificare.

In testele mele insa am preferat pentru independenta sa utilizez introducerea SSD-ului in desktopul personal, pentru ca este si mai sigur, dar si mai ventilat in interior, prins in sasiu. Conectarea este simpla dupa ce iti alegi locul necesitand numai gasirea a doua conectoare de alimentare & SATA, dar si patru surubele de ancorare mecanica pe care oricine cred ca le poate strange cu indemanare avand la dispozitie o surubelnita adecvata. Dar atentie sa nu lucrati sub tensiune, scoateti calul de alimentare a PC-ului.

28424056_1900895419922715_8997527735586780561_o

Am considerat ca cel mai bine pentru verificarea rezultatelor de catalog sa utilizez cateva dintre aplicatiile de incredere: Aida64 Disk Benchmark, Crystal Disk Info, Crystal Disk Mark, Samsung Data Migration, Samsung Magician, AS SSD Benchmark si va las pe voi sa observati cat sunt de apropiate de foile de producator.

Un alt plus observat in timpul testelor este ca temperatura de lucru a SSD-urilor care este mai proprie incalzirii interioare a sistemului la cele 25,6 C, practic o temperatura foarte buna in ecuatia calorimetrica. Prin comparatie am pus temperatura masurata a unui HDD in aceiasi configuratie.

Desi mai rece, are si o viteza de transfer cu mult mai buna, se dovedeste o tehnologie care cu siguranta va putea inlocui cu brio si se va generaliza, atunci cand si preturile unor capacitati de stocare mai mari, vor scadea in mod convenabil pentru utilizator.

Views: 0

Lasă un răspuns