Samsung Galaxy S9 Plus 64GB Dual SIM Midnight Black la review

Dincolo de entuziasmanta lansare de la Bucuresti, din inceputul lunii martie 2018, atunci cand Gadgatarul Roman s-a bucurat de intampinarea flagshipului de la Samsung. Stiti ca pe mine “ma mananca” de multe ori curiozitatea de a avea in teste un astfel de terminal, chiar daca nu am fost si la lansarea acestuia de la Barcelona de anul acesta, din motive personale ce au tinut de familie. “Ma mananca” e mult spus, pentru ca la un moment dat, in viata profesionala aveam in responsabilitate printre altele, tocmai o astfel de indeletnicire, asa cum este testarea terminalelor in retea.

Mi s-a parut de respect pentru utilizatori, programul Smartphone Tester de la Orange sa poata sa isi testeze terminalele dorite si sa concluzioneze pe pagina Orange de prezentare, in urma utilizarii timp de cateva zile.

Terminalul indiscutabil este flagshipul inceputului anului acesta, si nu avea cum sa treaca neobservat si netestat.

Lumea presei este nemultumita pentru ca seamana, in mare, cu modelul de anul trecut. Insa eu avand S8Plus prin preajma pot spune ca nu este nici pe departe acelasi terminal, iar investitia merita, pentru ca nu este doar un upgrade pe multi bani. Doar pentru aceia care vor sa schimbe modelul de anul trecut cu cel de anul acesta semnul de intrebare ramane in continuare, tinand cont ca trebuie sa il vanda pe cel vechi si sa mai puna inca 300 Euro, aproximativ. Samsung a intrat cu un finisaj mai matur, mat pentru rama metalica de tip sandwich, care se afla între doua foi de geam curbat 3D. Designul general este inca bun, dar si-a pierdut finisajul cromat. Este pentru persoanele care doresc cel mai mare ecran si cea mai buna camera de pe un telefon. Galaxy S9 Plus dispune acum de o noua configuratie dubla a camerei, amplasata pe verticala, cu un cititor de amprente amplasat in mod rezonabil, care se afla mai aproape de centru. Acest lucru face mult mai usoara atingerea, in cazul în care sunteti cel mai putin deranjati sa participati la alte masuri de securitate biometrice de identificare.

Pentru fotografiile cu lumina scazuta, camera trece la o deschidere f/1,5, in timp ce peste 100 lux apare diafragma secundara f/2,4 se utilizeaza pentru a asigura o fotografie mai clara in lumina buna. Acesta captureaza cu 28% mai multa lumina decat camera de luat vederi a lui Galaxy S8 + anul trecut. Exista si o alta camera in spate, pentru a oferi un zoom de 2x. Ambele camere au stabilizare optica a imaginii (OIS) si focalizare automata cu doua faze de detectie, in timp ce camera frontala este o unitate de 8 MPx cu deschiderea f/1,7.

Desi sincer nu am simtit o mare deosebire fiziologica, in mana. Dar viteza de lucru prin ferestrele de Android, calitatea camerelor, cele doua de pe spate, dar si cea frontala, insa si stabilitatea cu noul sistem de operare Oreo preinstalat, nu aveau cum sa treaca nevazute si neapreciate. In plus asa cum ne-au obisnuit cei de la Samsung si am si avut ocazia chiar in saptamana in care l-am primit, sa soseasca in mod curent update-uri ale versiunilor, ceea ce arata o preocupare intensa a proiectantilor coreeni de imbunatatire. Intre timp nu va ascund si S8 Plus a primit upgrade la Oreo, insa diferentele au ramas si in ceea ce priveste clasamentul si punctajele in Benchmark-uri.

In plus m-am putut bucura de cateva nise de semnal, de prin capitala Romaniei, Bucuresti, viteze 4.5 G de la Orange, in unele locuri de prin centru, prinzand maxim 200 Mbps in testele mele. Se vede ca inca este in lucru, si desigur lumea asteapta o acoperire mai buna, macar in capitala. Eu am ramas surprins de viteza lor de a implementa 4.5 G, chiar si pe cartela preplatita, pe care am utilizat-o in teste. Dar si interfata de intampinare/informare prin SMS-uri cu reteaua se pare ca a fost lucrata mai bine, fata de ce am constatat acum un an, nu poate fi decat un plus.

Unboxingul nu lipseste nici in acest review si practic diferenta din cutie, fata de S8 Plus nu este asa de relevanta. Avem de toate inclusiv castile Stereo cu microfon si butonul standard, obisnuit deja pentru comenzi, cu jack 3,5 mm, de la AKG vor insoti atat un meloman, dar si un maniac al discutiilor interminabile la telefon aflat mobil in mijlocul actiunilor ce trebuie sa ii elibereze mainile. Adaptoarele dintre diferitele standarde de mini USB, incarcatorul de retea la 5Vcc / 2A, cu conectarea cablului de date USB/microUSB tip C, agrafa pentru accesul la compartimentul Dual SIM / micro SD, manualele de utilizare/ garantie sunt bine impachetate si disponibile imediat pentru o utilizare cat mai rapida. In mare cutiile seamana cu varianta de acum un an, insa asa cum stim Samsung nu doreste sa faca utilizatorii sa simta frustrarea ca au achizitionat un model mai putin dotat hardware, si si-au dorit sa creeze doar o linie de produse care sa atraga prin functionare si caracteristici. Si de aceasta data au reusit pe platforma de Android sa fie cei mai buni, cel putin pana la data editarii acestui review.

Terminalul in dimensiunile sale de 158.1 x 73.8 x 8.5 mm se simte bine in mana la greutatea de 189 g. A primit certificare IP68 – praf / apa (scufundat la 1.5m, pentru numai 30 minute), rezistent la cadere de la 1,6 m, rama de aluminiu fiind acoperita cu sticla Gorilla Glass 5 atat pe fata, cat si pe spate. Nu am facut aceste teste, dar nici pe voi nu va sfatuiesc, pentru ca aceste regimuri de lucru ocazionale, sunt de extrema urgenta si nu dau detalii despre fiabilitatea produsului.

Fiabilitatea unui produs electronic, are asa cum am invatat si prin facultati, dar si prin cele constatate de mine in decursul activitatilor practice, de pe la diferite service-uri, rata de defectare are o distributie Z conform clopotului lui Gauss. Pentru cei interesati am preluat din Wikipedia graficul de mai jos.

Deci nimic cu testele diferitilor tipi de pe YouTube, carora li se pare normal sa chinuie carcasele terminalelor, prin socuri mecanice ori prin apa. In principal un produs electronic ori se defecteaza in primele zile de functionare, ori dupa o perioada foarte lunga, in care desigur nu este supus unor conditii de extrema. Si credeti-ma nici conditiile de extrema nu pot fi contorizate si evidentiate prin multitudinea de posibilitati.

Sa lasam teoria si sa ne indreptam catre carcasa care este identificabila prin diferitele modele scoase de Samsung in ultimul an. Linia este asemanatoare, dar nu identica prin parametri masurati. E mai mic dar mai greu si total negru, dar nu deranjeaza pe nimeni in mod evident. Fara niciun dubiu vei avea un Samsung in mana si lucrul acesta nu creaza nicio emotie negativa, fata de atunci cand utilizezi un alt model de Samsung. Mai mult aceasta diferenta se va simti atunci cand vei trece la un alt producator, in sensul ca, desigur, iti va lipsi ceva din cursivitate si viteza de raspuns dar si eleganta si modernitatea liniilor si profilelor avute in mana.

Samsung Galaxy S9 Plus domina si prin existenta este un chip Samsung Exynos 9810, procesor octa-core care include procesoare quad-core twin, unul ce ruleaza la 2.7 GHz, celalalt la 1.7 GHz. Este sustinut de 6 GB de memorie RAM, 64 GB de stocare si de extinderea cartelei microSD pana la 256 GB. Calitatea superioara a afisajului, un panou AMOLED cu aceeasi rezolutie ca si ghiciti, S8 Plus: 1.440 x 2.960 aranjate pe un ecran cu un raport de aspect de 18.5: 9. Aceasta umple cea mai mare parte frontala a telefonului, lasand benzi inguste in partea de sus si de jos, cu randarea ecranului in FHD + (1.080 x 2.220). Va las sa admirati parametrii de Benchmark constatati de mine prin masuratori cu: CPU-Z, Antutu, Aida64, 3DMark, GFXBench, aplicatii downloadate gratuit de pe Google Play, destul de utile pentru un reviewer, si nu atat de mult, pentru un tester profi de terminale. Pentru aceasta ma repet, ca ar fi necesare aparate de masura calibrate, de laborator, care pentru un amator ar fi imposibil de procurat si mai ales de utilizat din lipsa de suport teoretic avizat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am utilizat de aceasta data mai mult decat in alte situatii camera foto, pentru ca mi-a placut sa fac cu usurinta fotografii mai calitative chiar cu setarile de amator. Adica pe automat. S-a dovedit ca si tremurul mainii mele a fost contrabalansat de tehnologia care a avut destula rabdare cu mine. Nu e un DSLR dar lentilele si-au facut treaba mai bine decat am avut posibilitatea in alte situatii. E clar ca pentru cei care doresc sa realizeze foto fara batai de cap vor fi sprijiniti indeajuns de bine. Iar daca esti mai initiat prin setari e clar ca este loc si de ceva artistic realizat, atat pe foto dar si pe video unde m-am jucat si eu cum am stiut cu functia “slow motion” profitand de aceste minunate peisaje de primavera cu care te poti intalni numai o singura data in decursul unui an.

Mai jos cateva din pozitiile realizate in diferite situatii de iluminare in Galeria foto. Dar si ceva video.

Video

Visits: 0

Lasă un răspuns