Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G – review

De ceva vreme mi-am dorit sa pot testa un flagship de la Samsung. Si uite ca a sosit vremea sa ma pot bucura pentru scurt timp de Galaxy Note 20 Ultra 5G, crema terminalelor aduse de sud coreeni in Romania. Si da este un model de  terminal de business ultra-premium asteptat de mine la teste de cateva sezoane. Pentru ca asa cum puteti sa banuiti nu le poti avea pe toate in viata.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra este cel mai avansat terminal cu ecran mare de pana acum, deoarece este mult mai mult decat un telefon. Este un dispozitiv extrem de evoluat pentru a lua note, o camera puternica cu zoom de 50x si chiar un mini Xbox si un desktop computer, toate intr-un singur gadget.

Galaxy Note 20 Ultra din categoria de terminale denumite phablet se mandreste cu un afisaj urias de 6,9 inci, cu o rata de reimprospatare dinamica de 120Hz, o camera foto de 108MP cu focalizare automata laser si un S Pen mai receptiv cu o rata de raspuns de 9 ms, alaturi de gesturi noi, o experienta Samsung Notes mai flexibila, precum si Samsung Dex wireless, prin care terminalele se pot conecta la PC fara a mai fi nevoie de cablu. Cea mai semnificativa caracteristica software de pe Note 20 Ultra este integrarea sa cu Windows, care a fost extinsa. Windows 10 datorita unei pictograme din meniul Setari rapide. Glisati in jos, atingeti linkul si conectati-va. Veti avea nevoie ca ambele masini sa fie pe aceeasi retea Wi-Fi, precum si cele mai recente patch-uri de pe masina Windows 10.

Instrumentul se numeste “Your Phone”. Ecranul de pornire al telefonului ruleaza ca o fereastra emulata pe ecranul computerului. Acest lucru face ca terminalul sa fie doar o alta fereastra gestionata pe desktopul computerului. Cu alte cuvinte, puteti ignora terminalul fizic in favoarea celui virtual. Am gasit ca interactiunea este putin intarziata.

In fiecare an, Samsung incearca sa gaseasca o noua modalitate de a face din S Pen un instrument vital. Anul acesta, vitalitatea vine de la noile actiuni Air – gesturi pe care le desenezi in aer pentru a initia actiuni specifice cu S Pen – si de la noile caracteristici ale aplicatiei Samsung Notes.

Samsung face tehnologia 5G accesibila unui public cat mai larg, astfel ca Galaxy Note20 vine atat in varianta 4G, cat si 5G, in timp ce Galaxy Note20 Ultra este disponibil doar in varianta 5G. Galaxy Note20 cauta si recomanda automat retele de mare viteza si pune la dispozitie retele Wi-Fi 6 stabile cu latenta optimizata pentru diverse servicii de streaming. Datorita Samsung Knox, hardware-ul si software-ul integrate pe seria Galaxy Note20 sunt securizate. Pe Telekom atat am prins.

Samsung Electronics si-a consolidat angajamentul de a oferi cele mai bune experiente mobile posibile utilizatorilor Galaxy prin punerea la dispozitie a trei generatii de actualizari ale sistemului de operare Android. De exemplu anuntata in februarie cu Android 10, va primi asistenta pentru trei serii de actualizari ale sistemului de operare incepand cu Android 11, pentru a le oferi utilizatorilor experiente mobile imbunatatite. Seria Galaxy S20 va fi, de asemenea, prima gama de dispozitive Galaxy care va primi actualizarea pentru Android 11 la sfarsitul acestui an, urmand sa fie actualizate si celelalte dispozitive la scurt timp dupa aceasta.

Pentru restul de dispozitive Galaxy, Samsung se angajeaza sa ofere cele mai recente upgrade-uri ale sistemului de operare Android in functie de specificatiile hardware ale acestora, care pot sa sustina experienta mobila optimizata. Echipat cu un stylus pentru luarea mai usoara de note, sau editare foto, Note20 Ultra 5G ofera un display AMOLED dinamic, cu o rezolutie de 1440 x 3088 pixeli, HDR10 + si o rata de reimprospatare de 120 Hz. Alimentat de un procesor octa-core si 12 GB de memorie interna RAM, exista o multime de procesari profesioniste in mai multe activitati.

Calitatea produsului este una fara egal. Samsung a stiut intotdeauna sa imbine sticla si metalul, iar acest lucru este clar evident inca o data la Note 20 Ultra. Potrivirea si finisajul sunt impecabile. Etansarea stransa dintre componente ajuta la asigurarea faptului ca telefonul indeplineste cerintele pentru certificarea IP68 impotriva apei si a prafului. Gorilla Glass Victus ar trebui sa impiedice telefonul sa se zgarie si sa se rupa atunci cand este scapat usor.

Culorile reflectorizante, asemanatoare oglinzilor, ale lui Note 10 au disparut, fiind înlocuite cu Mystic Black, Mystic White si Mystic Bronze, acesta din urma aratand izbitor ca aurul roz. E atractiv aspectul satinat al modelelor albe si bronz. Finisajul de inalta calitate evita cu usurinta amprentele si alte marcaje. Exista doua modificari majore ale partilor minore ale designului: butoanele de alimentare si de volum au fost restabilite pe partea corecta a telefonului, iar stylusul S a fost mutat fata de butonul de alimentare / blocare ecran pe marginea stanga a telefonului.  Acum, comutatorul de volum si butonul de alimentare sunt pe marginea dreapta, unde majoritatea oamenilor le pot gasi cu usurinta. Feedback-ul acestor taste este impecabil. Cititorul de amprente este unul ultrasonic, integrat în ecran.

Difuzoarele pentru telefoanele mobile au parcurs un drum lung, iar performanta audio a Note 20 Ultra este surprinzator de puternica – mai ales dupa ce activati toate caracteristicile Dolby Atmos. Redarea muzicii chiar si fara jack-ul de 3,5 mm, este foarte buna inainte de apasarea butonului, dar dupa aceea veti observa imediat un sunet mai rotund. De asemenea, aveti acces complet la setarile egalizatorului daca doriti sa reglati dupa gust. Exista casti tunate de AKG la pachet, cu dopuri de rezerva.

Ceea ce mi se pare mai putin potrivit este blocul de camere situat intr-o pozitionare care nu ar fi trebuit sa fie acolo atunci cand terminalul este pus pe o suprafata plana, pur si simplu leganandu-se in timpul utilizarii touchscreen-ului. Daca ar fi fost pozitionata pe mijloc si sucita exact la 90 de grade situatia ar fi fost rezolvata natural, fara a mai fi necesara achizitionarea unei huse exterioare care sa compenseze diferenta aceasta, intre cotele camerei.  Asa incat o husa in acest caz devine obligatorie.

Pentru fotografie, Samsung a renuntat la senzorul de timp ToF gasit pe S20 Ultra a facut unele modificari la configurarea camerei de pe Note20 Ultra. Camera principala arata în esenta la fel, avand acelasi senzor de rezolutie de 1 / 1,33 MP, 108 MP, cu binning de 3 × 3 pixeli pentru afisarea unei imagini finale de 12 MP. Acesta este cuplat cu un obiectiv standard cu unghi larg echivalent de 26 mm, care are o diafragma f / 1,8, focalizare automata cu laser si PDAF si stabilizare optica a imaginii (OIS)

Camera principala ofera o expunere excelenta in majoritatea conditiilor si, desi intervalul dinamic nu este la fel de extins pe cat am vazut cu unele dispozitive, iar imaginile cu lumina slaba pot fi usor subexpuse, in general face o treaba foarte buna. Redarea exceptionala a culorilor asigura niveluri ridicate de saturatie pentru imagini foarte vibrante si, in afara de unele culori foarte mici, echilibrul de alb este precis. Focalizarea automata rapida si precisa înseamna ca imaginile sunt aproape intotdeauna cu focalizare clara, iar nivelul de detaliu este acceptabil in toate conditiile, desi am observat ceva mai mult zgomot.

Configurarea camerei triple ofera o multime de optiuni de fotografiere pentru fotografii de smartphone-uri, desi implementarea unui obiectiv tele-echivalent de 120 mm are unele implicatii pentru calitatea fotografiilor sale cu zoom. La distanta mare, este excelent, inregistrand detalii bune in imagini de exterior si de interior. Expunerea si culoarea sunt, in general, foarte frumoase si in toate fotografiile cu zoom, dar problemele semnificative sunt evidente in fotografiile cu zoom de raza medie (cu marire de aproximativ 4x), unde sunt vizibile numeroase artefacte si se produce o pierdere puternica de textura si detalii in campul exterior.

Camera ultra-larga are mult mai mult succes. In timp ce campul vizual nu este la fel de larg modulul Note20 Ultra stoarce îinca o multime de imagini in cadru. La nivel global, calitatea imaginii ultra-wide este foarte buna, cu aceeasi expunere si culoare excelente de la camera principala care se filtreaza larg. Zgomotul este adesea vizibil, detaliile sunt putin mai mici si artefactele obisnuite cu unghi larg sunt usor vizibile, si, in general, face o treaba admirabila.

Configuratia hardware:

  • CPU: Exynos 990 (7nm+)
  • GPU: Mali-G77 MP11
  • RAM: 12GB RAM
  • Memorie internă de stocare: 256 GB + microSD

Cat despre performante, am citit in niste publicatii ca terminalul s-ar “supraincalzi”. Dar atunci cand a fost testat terminalul nu a beneficiat de ultimele actualizari de luna octombrie 2020. Am expus acest lucru printr-un clip realizat pe grupul GADGETARUL ROMAN. La mine in teste terminalul nu a sarit in testele de grafica extrema de temperatura de varf de 39,9 C ceea ce rivalizeaza cu termenul de “incalzire” care are o granita de 40 C. Asta in timpul testelor de bechmark de solicitare extrema, dar in timpul de lucru normal am ajuns la un varf maxim de 37 C. Ceea ce mi se pare de asemenea un regim normal. De asemenea am pus si temperaturile interne masurate de catre Benchmarkurile folosite si totul era in limite acceptate.

De altfel este normal ca un consumator, de asemenea resurse hardware precum Note 20 Ultra sa se incalzeasca tinand cont de puterea de calcul alocata. Mai jos puteti sa vedeti testele Benchmark: CPUZ, Aida64, AnTuTu, GeekBench, 3DMark ceea ce justfica pozitia de flagship a terminalului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe de alta parte incalzirea survine numai in situatii de utilizare extrema de resurse, ceea ce in cazul unui terminal de business i se poate intampla destul de rar, atat timp cat gamingul nu este ocupatia principala a businessului.

Pentru ca si bateria este in vederile mele am realizat testele Accu Battery pentru a putea trage o concluzie si asupra autonomiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Avand in vedere afisajul urias si procesorul Exynos, ma asteptam ca Note 20 Ultra sa aiba o baterie mai mare. Samsung a ramas cu Li-Ion 4500 mAh. Aceasta este o imbunatatire fata de cea de 4.300 mAh a lui Note 10 Plus, cu siguranta.

Bateria Galaxy Note 20 Ultra va trece printr-o zi intreaga? Absolut. Cu ecranul setat la 120Hz, Note 20 Ultra se alimenteaza cu usurinta de dimineata pana la culcare. Este o poveste diferita daca setati rata de reimprospatare la 60Hz. Apoi, veti avea  o durata de viata a bateriei de cel putin 1,5 zile, cu o durata a ecranului de 8 ore.

Visits: 0