Routerul Wifi tp-link Archer C6 la review

GADGETARUL ROMAN va tine la curent cu ultimile gadgeturi si rezultatele testelor efectuate pur si simplu din pasiune. Pentru ca a cunoaste noutatile tehnologice inseamna cu adevarat o provocare pentru oricine, mai presus decat orice alta indeletnicire zilnica. Pentru ca tehnologia dispune de acea dinamica ce mentine un ritm constant si interesant pentru toata lumea. Astfel incat fiecare zi devine o ocazie de noi stiri si teste tehnologice. Lumea angrenata este cu adevarat vie si plina de sperante in progres.

Asa a sosit la mine prin bunavointa TP-Link unul dintre cele mai noi routere Wifi MU-MIMO AC1200 (>300Mbps + 867Mbps) de tip Gigabit Dual-Band (2,4 GHz/5 GHz) si anume chiar ultimul Archer C6 cu 5 antene cu castig de 5 dBi, despre a carui lansare am scris aici, la un pret foarte tentant stiind ca este unul dintre cele mai rapide routere dar si precise in functionare.

43674815_2205808009431453_1273862208794656768_o_2205808006098120

TP-Link Archer C6 AC1200 router wireless dual band Gigabit  este un router accesibil care se comporta ca unul mai scump. Scorurile sale în testele de transfer de 2.4GHz si 5GHz au fost semnificativ mai rapide decat concurenta si ofera un set de caracteristici foarte bune, inclusiv pentru cele patru porturi Gigabit LAN. Setarile de gestionare sunt abundente, consola web raspunde bine si are pictograme usor de utilizat pentru a ajuta sa navigati in sistemul de meniuri. In plus beneficiaza de 3 ani garantie si de suport tehnic gratuit in limba romana ceea ce dupa mine gasesti mai rar pe la concurenta.

Eu v-am obisnuit cu unboxingul si chiar este interesant ca de fiecare data gasesti in pachetele routerelor, de obicei, cam tot ce iti doresti la o prima conectare. Cu toate acestea trebuie sa ai acces la un router altruist, care sa te ajute sa il montezi foarte rapid tinand cont insa de pozitionarea intr-un spatiu orizontal sau vertical (in cazul in care doresti ancorarea pe perete) dar totusi in apropierea unei prize/stecker de energie electrica de 220 Vca, care sa livreze in permanenta energia necesara emisiei de unde Wifi in eter, Pentru ca aici nu se pune problema de consum de energie electrica vizibila din portofel la puterea consumata de parametrii declarati de 12 Vcc / 1A adica aproximativ 12 W, aproape insesizabil la contorul de energie. Ceea ce va fi mai consistent este totusi abonamentul la furnizorul de internet fix, ceea ce si acolo nu poti spune ca nu au scazut preturile. Cu toate acestea bucuria de a construi o retea proprie si sigura prin sistemele acestui router in care toate dispozitivele vor putea fi in cazul de fata datorita tehnologiei MU-MIMO AC1200 Beamforming, cu mult mai multe. In situatiile descrise pretul versus calitatile acestui router inclina binisor in favoarea acestuia atunci cand trebuie sa optezi la o acoperire de apartament

Da, in cadrul testelor m-am convins ca nu am de-a face cu un router de acoperire foarte extinsa. Insa in locurile unde acesta a performat, semnalul este foarte bun si respecta standardele de viteza declarate in functie de banda selectata 2,4/5 GHz.

Parametri sunt:

In banda de 5GHz: 11a 6Mbps:-93dBm;11a 54Mbps:-78dBm;1ac HT20 mcs8:69dBm;11ac HT40 mcs9:-65dBm; 11ac HT80 mcs9:-62dBm;
In banda de2.4GHz: 11g 54Mbps:-78dBm; 11n HT20 mcs7:-74dBm; 11n HT40 mcs7:-71dbm;

Iar puterile transmise: CE EIRP: <20dBm(2.4GHz); <23dBm(5GHz)

Pana la urma este foarte ok asa “mai bine mai putin si mai bun” decat “mult si necalitativ” la extremele de acoperire, acolo unde vitezele si asa sunt in scadere, odata cu departarea de sursa Wifi in standard 802.11 ac Wave 2.

Daca ne concentram asupra dispozitivului primit la teste observam o incinta lucioasa de culoare neagra, care masoara 230 × 144 × 35 mm. In partea din spate a routerului sunt gazduite patru antene rotative, reglabile; porturi Full Gigabit: patru porturi Ethernet LAN (4*10/100/1000 Mbps), un port Internet WAN 1*10/100/1000 Mbps. Alaturat sunt un buton Pornit / Oprit, un comutator Reset / WPS, un comutator Pornit / Oprit Wi-Fi. Partea frontala a routerului are indicatoare LED pentru alimentare, ambele benzi radio, toate cele patru porturi LAN, portul WAN si activitatea WPS. In spate este o configuratie interesanta cu un procesor cu un singur nucleu Qualcomm Atheros QCA9563 la frecventa de 775 MHz, 128 MO de RAM si 64 MO spatiu de stocare pentru firmware.

Ceea ce m-a entuziasmat din nou a fost posibilitatea administrarii de pe mobil cu ajutorul aplicatiei downloadabile de pe Google Play, si anume TP-Link Tether. Secventele pe care le-am urmat pentru optimizare le puteti vedea mai  jos , atunci cand am fost bine ajutat de meniurile de help pentru a nu exista cumva posibilitatea de a gresi. Ca urmare un alt exemplu in care se arata ca nu trebuie sa fii specializat, ci doar sa intelegi/urmezi corect niste pasi de configurare a retelei/routerului.

Dupa configurare a venit si momentul masuratorilor de camp Wifi.

Daca langa routerul obisnuit de la Telekom de unde am confiscat Internetul, dar si in intreg apartamentul lucrurile conform aplicatiei Wifi Analyzer si speedtest stateau excelent.

Nu aceleasi lucru l-am reintalnit iesind in afara apartamentului, asa cum eram obisnuit. Mai jos am atasat si cate o fotografie si amplificarea semnalului corespunzator, tinand cont ca locuiesc la etajul al doilea.

Concluzia pe care am remarcat-o este ca routerul Wifi Archer 6 nu are egal in ceea ce priveste viteza in interiorul apartamentului in timp ce atunci cand depasesti granitele de acoperire caderea semnalului este drastica prin comparatie cu alte routere testate. Deci Archer 6 este doar un router foarte bun de apartament si nu indeajuns de a fi unul si pentru parcare. Calitatile sale se mentin constante in interior maximizand numarul dispozitivelor ce pot fi gestionate intr-o locuinta dar nu si in afara acesteia.

Views: 0