Review ASUS ZenWiFi AX Mini – atunci cand reteaua WiFi6 devine o necesitate

Tehnologia, viteza cu care trebuie sa realizezi unele sarcini, unele chiar si la job remote aduc unele necesitati ce trebuie sa depaseasca ofertele de retea pe care un operator fix / mobil le poate oferi prin deviceurile pe care le pune la dispozitie la abonament. Mereu se simte oportunitatea unui upgrade, de la un profesionist care nu dezamageste niciodata. Bine desigur la inceput trebuie sa iti setezi doleantele in functie de posibilitati atunci cand proiectul tau prinde oarecare contururi. In cazul sistemelor de tip Mesh, proiectul are de unde sa prinda performanta necesara pentru a construi ceva ce iti va asigura suportul necesar. Acum importanta o au performanta deviceurilor pe care planuiesti sa le instalezi, dar si suprafata pe care doresti sa o acoperi cu semnal in functie si de obstacolele fizice care trebuiesc ocolite pentru a obtine o performanta corespunzatoare.

Daca aveti dispozitive capabile sa se bucure de viteze WiFi 6 de noua generatie, atunci aceasta este o alegere excelenta pentru spatiul de locuit, dar chiar si dispozitivele mai vechi se vor bucura de acoperire extinsa.

Prin combinarea cu alte dispozitive AiMesh, echipamentul poate extinde semnalul wireless in fiecare colt al unei case cu mai multe etaje. In plus, in fiecare camera unde utilizatorii plaseaza un dispozitiv ZenWiFi Voice vor avea puterea Alexa. ZenWiFi Voice poate fi utilizat pentru a extinde semnalul curent al routerului prin simpla plasare in partea casei ce are nevoie de o imbunatatire. De acolo, ZenWiFi Voice poate utiliza benzile de 5 GHz si 2,4 GHz pentru a amplifica semnalul oricarui router wireless in parti ale casei ce ar avea altfel conexiuni slabe sau intermitente. La deplasarea prin casa, dispozitivul wireless al utilizatorului va comuta automat intre ZenWiFi Voice si router, in functie de cine are cel mai puternic semnal.

ASUS ZenWiFi AX Mini a ajuns pentru o perioada destul de buna la GADGETARUL ROMAN incat sa putem sa tragem o concluzie. ASUS ZenWiFi AX Mini (XD4) este cea mai recenta solutie de sistem mesh WiFi 6 entry-level conceputa pentru utilizatorii casnici obisnuiti si proprietarii de intreprinderi mici.

Configurarea unei retele fara fir poate fi o problema uriasa, dar ZenWiFi AC este usor de instalat si de administrat. Reteaua poate fi administrata printr-o interfata web actualizata sau cu ajutorul aplicatiei ASUS Router de pe un dispozitiv iOS sau Android. Aceste instrumente le permit utilizatorilor sa implementeze fiecare nod al retelei ZenWiFi simultan, cu ajutorul unui proces de configurare rapid si usor in trei pasi, in loc sa parcurga procesul de configurare pe fiecare nod. Utilizatorii pot, de asemenea, sa ruleze rutine de diagnosticare, sa monitorizeze traficul si sa optimizeze retelele direct de pe un telefon sau din browser. Odata scos din cutie, ZenWiFi XD4 vine cu 3 adaptoare de alimentare, un cablu CAT 5E RJ45, un ghid de pornire rapida si un card de garantie.

ZenWifi AX Mini este constituit din trei sateliti compacti. Disponibil fie in alb, fie in negru, arata ca niste mini boxe Bluetooth, asa incat nu va trebui sa va luptati cu tone de cabluri sau antene Wi-Fi iesite in afara.

ZenWiFi AX va fi protejat de AiProtection Pro, sustinut de un abonament pe viata la baza de date Trend Micro cu semnaturi de securitate. Actualizarile periodice pastreaza la zi sistemul de prevenire a intruziunilor, blocarea site-urilor malitioase si detectarea dispozitivelor infectate. Parintii pot configura ore de interdictie pentru a limita timpul petrecut in fata ecranului de cei mici.

Daca discutam de specificatii le puteti vedea mai jos.

Desi toate cele trei unitati arata la fel, ele sunt de fapt diferite una de cealalta. Un singur nod este routerul si are un port WAN la care va puteti conecta cablul de internet. Celelalte doua unitati sunt satelitii care extind reteaua si au doar un port LAN.

Designul ZenWiFi XD4 este destul de simpla,  precum un cub de gheata. Un mic indicator LED este echipat pentru fiecare unitate pentru a indica starea activitatii ZenWiFi XD4. Cele mai multe dintre solutiile de tip plasa vin doar cu o pereche de porturi RJ45 gigabit, care actioneaza odata ca port WAN/LAN, in timp ce portul ramas este dedicat doar pentru LAN. Puteti achizitiona orice switch gigabit negestionat pentru a extinde optiunile LAN pentru a fi utilizate cu computere, console sau chiar televizoare inteligente. ASUS s-a descurcat bine in ceea ce priveste etichetarea porturilor RJ45 cu doua culori diferite. Fiecare ZenWiFi XD4 vine cu un buton de resetare si un buton WPS. ZenWiFi Voice integreaza asistentul vocal Amazon Alexa, pentru functionalitati de la distant, intr-un router wireless stilat si flexibil in operare, ce poate servi drept element de baza intr-o casa inteligenta. Acesta ofera o interfata intuitiva si familiara utilizatorilor, cu controale de volum sensibile la atingere pe suprafata superioara si o bara luminoasa LED, in trei culori, care inconjoara mijlocul carcasei pentru a indica cand asculta instructiunile si proceseaza comenzile vocale.

Setarile implicite combina retelele de 5GHz si 2.4GHz sub un singur nume, routerul alegand unde sa trimita clientii. Daca doriti mai mult control, puteti imparti rețelele; o caracteristica ce nu este disponibila in mod normal pe sistemele mesh, desi acestea sunt tipurile de decizii pe care doar cei mai au feature cu retele wireless vor dori sa le schimbe.

Asus are AIProtection Pro incorporat, care este alimentat de Trend Micro si va ofera scanare malware la nivel de retea si control parental. Cu controlul parental puternic, puteti crea profiluri pentru fiecare membru al familiei, care sa contina toate dispozitivele sale. Puteti chiar sa controlati pe ce site-uri web se poate consulta fiecare persoana si cand poate folosi internetul.

Exista, de asemenea, setari simple pentru calitatea serviciului (QoS), unde puteti seta tipul de trafic pe care doriti sa-l acordati prioritate (jocuri, streaming media si asa mai departe) si lasati routerul sa sorteze detaliile.

In ceea ce priveste suportul pentru firmware, ZenWiFi XD4 va continua sa primeasca actualizari de firmware si este recomandabil sa verificati intotdeauna daca exista vreun firmware emis prin interfata de administrare web (prin semnul „!” intermitent sau prin pagina de actualizare a firmware-ului) sau prin intermediul produsului oficial. site-ul. ZenWiFi XD4 este potrivit pentru consumatorii casnici obisnuiti si proprietarii de afaceri mici care cauta o solutie wireless securizata.

Asa cum v-am obisnuit am efectuat masuratori si din “casa noastra mica” de 49mp cu semnalul puternic din apropiereataa satelitilor in primele doua diagrame si in celelalte care arata cum se diminueaza viteza odata cu indepartarea de sistemul Mesh, ultima diagrama fiind receptionata in parcare coborand de la etajul doi.

Hits: 9

%d blogeri au apreciat: