Patru fotografi români la Sony World Photography Awards 2016

Patru fotografi români pe lista scurtă la Sony World Photography Awards (SWPA), în cursă pentru premiul întâi la categorii  și o parte din premiul de 30.000 de dolari.

Numărul de înscrieri din România a crescut cu 60% comparativ cu ediția din 2015, iar fotografii au fost selecționați dintr-un număr-record de 230.103 înscrieri din 186 țări, în creștere cu 33% comparativ cu ediția anterioară. Astfel, numărul total de înscrieri de la lansarea Sony World Photography Awards în 2007 a depășit 1 milion de fotografii, consolidând poziția de top pe care competiția o deține la nivel global între concursurile de profil.Tiplea_Remus_Romania_Shortlist_Professional_Daily-Life_2016_7.PR

Lista scurtă de fotografi selecționați de un juriu format din experți (lista completă e disponibilă aici) e formată din următorii fotografi:

  • Tiplea Remus, categoria ”Professional Daily Life”
  • Oana Stoian, categoria ”Professional Staged”
  • Amnon Gutman, categoria ”Professional Current Affairs”
  • Laurian Ghinitoiu, categoria ”Open Architecture”

Lucrările fotografilor de pe lista scurtă vor fi expuse la Londra, în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2016, în aprilie și mai, și vor fi publicate în ediția din 2016 a catalogului Sony World Photography Awards. De asemenea, toți câștigătorii vor primi echipamente foto Sony.

Remus Țiplea, categoria Professional Daily Life

Tiplea Remus (n. 1972) este din Negrești Oaș și și-a început călătoria în lumea fotografiei în 2009, când a început să-și fotografieze copilul cu telefonul. A dezvoltat un interes aparte pentru arta fotografică, astfel că în 2011 a urmat un curs în fotografia de tip documentar, pentru a-și dezvolta abilitățile. Din acel moment, lucrările lui Remus au avut parte de aprecieri la nivel național și internațional. Seria ”Ciurdarii satului” a lui Remus Tiplea prezintă viața de zi cu zi a cuplului format din Gusti și Frăguța, un cuplu de români de etnie rromă cu opt copii, angajați de sătenii din Negrești Oaș pentru a păzi vacile comunității.

“Prezența pe lista scurtă a Sony World Photography Awards este una din cele mai mari realizări din cariera mea fotografică. Am primit vestea cu mult entuziasm”, a declarat Remus Tiplea.

Oana Stoian, categoria Professional Staged

Oana Stoian (n. 1993) este originară din Lugoj și este licențiată la Universitatea din Timișoara, Facultatea de Arte și Design. În prezent este masterandă la specializarea Grafică Publicitară. Oana Stoian a fost dintotdeauna pasionată de artă și fotografie, folosind deseori sentimentul de identitate și cu elemente abstracte în lucrările sale. Seria ”How to think inside the box” a Oanei prezintă portrete comice ale unei tinere anonime, în alb-negru.

“Nu mi-a venit să cred că am fost selecționată printre cei mai buni zece fotografi la categoria ”Professional Staged”. Am fost copleșită de emoții și le-am dat părinților vestea cu ochii în lacrimi. Sunt foarte fericită că lucrările mele sunt apreciate”, a declarat Oana Stoian.

Amnon Gutman, categoria Professional Current Affairs

Ammon Gutman, stabilit în Israel, își concentrează lucrările în jurul conceptului pierderii. Prin fotografiile sale, Gutman pune accentul pe importanța conservării vieții în fața violenței și a bolilor. Seria lui Gutman ”Ukraine Crisis – The East”, de pe lista scurtă are în centru conflictele din Ucraina.

Laurian Ghinitoiu, categoria Open Architecture

Laurian Ghinitoiu (n. 1985), stabilit în Berlin, deține o diplomă de master în Arhitectură obținută la DIA (Dessau International Architecture). Ghinițoiu este pasionat de fotografie și se concentrează asupra documentării arhitecturii și a schimbărilor din trendurile de arhitectură, precum și a reacțiilor oamenilor la arhitectura din jurul lor. Fotografia ”UK leaks” a lui Ghinițoiu redă pavilionul Marii Britanii de la EXPO 2015 într-un mod spectaculos.

Sony World Photography Awards recunoaște și premiază cele mai bune lucrări fotografice contemporane realizate în anul precedent. Concursul este format din patru competiții: Professional; Open; Youth și Student. Mai multe informații despre SWPA sunt disponibile la www.worldphoto.org

Speaking about all the photographers who have been shortlisted this year Scott Gray, CEO of the World Photography Organisation and organiser of the awards said: “Suntem extrem de încântați de alegerile juriului din acest an. În pofida creșterii numărului de participanți în acest an și a numărului de fotografii evaluate, în acest an am remarcat o abundență de lucrări cu mesaje puternice, atât în categoriile de documentar, cât și în și în lucrările de artă și conceptuale”, a declarat Scott Gray, CEO al World Photography Organisation și organizator al concursului.

  • Dacă utilizați fotografiile în social media, vă rugăm să folosiți hashtag-ul #SWPA și să tag-uiți @WorldPhotoOrg

INFORMAȚII PENTRU EDITORI

  • 230.103 fotografii au fost înscrise în concursul Sony World Photography Awards 2016:

127.098 înscrieri la categoria Professional; 95.541 la categoria Open și 7.464 la categoria Youth

  • 173.444 fotografii au fost înscrise în competiția din 2015
  • Numărul total de fotografii înscrise de la lansare: 1.097.012

Anunțuri programate privind Sony World Photography Awards

  • 29 martie – câștigătorii categoriilor Open și Youth
  • 21 aprilie – câștigătorii premiului ”Fotograful Anului” la categoriile Professional/Open/Student/Youth și câștigătorii categoriei Professional

Despre World Photography Organisation

WPO acordă suport fotografilor profesionişti şi amatorilor, respectiv studenţilor la fotografie, oferind o platformă globală de comunicare pentru industria foto, unde pot discuta despre curentele actuale din fotojurnalism, fotografie artistică şi fotografie comercială. La ora actuală, portofoliul WPO include: Sony World Photography Awards; programul World Photography Organization Student Focus; Photo Shanghai, primul Târg Internaţional de Arte din Asia şi Pacific dedicat fotografiei; Photo San Francisco, noul târg internațional de fotografie conteporană din America.

WPO are și o prezență online consistentă pe website, Twitter, Facebook și Instagram, angajând audiența prin dezbateri constante. Pentru mai multe informații, vizitați http://www.worldphoto.org

Despre Sony

Sony Corporation este lider global în producerea de tehnologii audio, video, de gaming, pentru comunicații pentru segmentele consumer și profesional. Prin dezvoltarea afacerilor în muzică, imagine, entertainment și mediul online, Sony are o poziție de lider absolut pe segmentele electronicelor și divertismentului. Sony a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2015 vânzări consolidate de aproximativ 68 miliarde de dolari. Sony Global Web Site: http://www.sony.net/

Sony – 24.02.2016

Visits: 0

Lasă un răspuns