Panasonic Lumix DMC-TZ200, Travel Zoom camera cu obiectiv zoom 15X si inregistrare video la rezolutie 4K – review

Panasonic, Leica, Lumix, DMC sunt tot atatea argumente istorice, dar foarte actuale, pentru care increderea intr-un aparat compact nu va fi niciodata pusa la indoiala. Chiar si un compact atat de bine dotat poate fi un prieten de calatorii si evenimente, ideal pentru un blogger dar si pentru un calator, asa cum suntem toti pe acest Pamant. Cel care isi doreste sa nu plece oricum din perioadele placute petrecute alaturi de cei cu care isi doreste sa ramana in memorie, dar si celor carora doresc sa le descopere fatete noi, impresionate de functii, cat mai utile asigurate de procesoare performante si lentile de calitate Leica.

Panasonic Lumix DMC-TZ200 este cea mai recenta aparitie din seria populara Travel Zoom (TZ). Camera digitala permite realizarea de fotografii extrem de detaliate si de inalta calitate. Este o camera compacta premium, cu lentila fixa, comenzi manuale si un zoom mare de 15X, ceea ce o face perfecta pentru calatorii.

Zoomul optic de 15X ofera o distanta focala echivalenta cu 24-360 mm pe o camera de 35 mm. TZ200 utilizeaza acelasi senzor BSI-CMOS de 20,1MP ca si predecesorul sau, TZ100 (care este la vanzare cu multe caracteristici similare, desi zoomul optic este de doar 10X).

De asemenea, poate inregistra videoclipuri 4K de calitate decenta. Noile caracteristici includ un vizor electronic cu rezolutie mai mare, durata de viata superioara a bateriei; incarcarea bateriei USB si conectivitate Bluetooth. Include functia Sequence Composition, care foloseste functia Photo 4K pentru a surprinde fotografiile facute intr-o secventa si a le combina intr-o singura imagine.

Interfata cu ecran tactil LCD face ca functionarea masinii sa fie foarte usor de utilizat. Daca alegeti sa folositi modul automat inteligent, veti fi incantat de calitatea imaginii. Fotografiile sunt luminoase, culorile sunt bine saturate, iar expunerea este ok. Nivelul de detaliu este clar in diferite conditii luminoase.

Gama dinamica este decenta, in timp ce in conditii de lumina scazuta zgomotul este gestionat bine. Totusi, fiti atenti la scuturarea camerei care nu va produce senzatii vizuale prea placute. Si dupa cum va asteptati, claritatea generala a imaginii este redusa la fotografierea la zoom maxim.

Pachetul cu care soseste acest compact il puteti vedea mai jos.

Pentru entuziastii care prefera comenzi manuale, un set complet este incorporat impreuna cu o optiune pentru procesarea bruta in camera.

Autofocusul este rapid si precis, cu exceptia ocazionala in conditii de iluminare redusa. Există OIS + hibrid cu cinci axe (stabilizarea optica a imaginii) care ajuta la mentinerea imaginilor statice stabile si video 4K.

O alta caracteristica excelenta este filmarea de 10 fps (cadre pe secunda). Pentru a obtine fotografii cu bokeh frumos (fundal incetosat), utilizati modul macro. TZ200 surprinde si videoclipuri de inalta calitate, la fel ca multe camere Panasonic lansate in ultimii ani.

Durata de viata a bateriei este excelenta – compania declara 370 de fotografii per incarcare – iar atunci cand descarcarea se intampla puteti reincarca folosind portul micro-USB de bord. Ergonomia este buna. TZ200 are o mansa care usureaza mentinerea in mana. Se simte ca o piesa bine pregatita, asa cum s-ar putea astepta sa se simta un dispozitiv din aceasta gama de pret.

TZ200 este dotat cu un senzor CMOS de 1 inch, luminat din spate, care il face un zoomer perfect, deoarece senzorul mai mare ii va ajuta pe cei care il folosesc sa capteze imagini excelente, in timp ce impresionantul zoom optic de 15X, 24-360mm (echivalent de 35 mm) face usor sa va concentrati asupra detaliilor aflate la distanta. In ceea ce priveste zoom-ul digital, acesta atinge 30X, iar focalizarea stransa este de asemenea imbunatatita, cu ajutorul careia aparatul foto poate sa se concentreze pana la 3 cm, ceea ce va aduce cu 2 cm mai aproape de subiect.

Comenzile manuale complete sunt incorporate impreuna cu optiunea pentru procesarea bruta in camera. Motorul liniar dedicat, gasit in sistemul de focalizare, inseamna ca viteza de autofocus este rapida si tehnologia Depth From Defocus este acum construita, ceea ce ar trebui sa reduca si mai mult timpul de focalizare. OIS + hibrid cu 5 axe mentine, de asemenea, fotografii constante si inregistrarile video 4K . In totalitate, specificatiile sale fac din TZ200 o alternativa interesanta si de inalta calitate, atunci cand nu vrei sa iei cu tine o camera CSC sau DSLR mirrorless.

Vizorul a fost, de asemenea, actualizat. Aceasta are acum o rezolutie de 2,33 megapixeli si o marire de 0,53X. Vizorul pare mult mai confortabil si va asigura ca va puteti controla claritatea si mai bine. Am avut impresia ca vizorul are o usoara turnura albastra in comparatie cu ecranul tactil LCD de 3 inci. Ecranul tactil a primit un mic upgrade de la 200 pixeli mai mult la 1,24 megapixeli si, nu este inclinabil.

Camera este adapostita intr-o carcasa realizata din panouri din aluminiu stantat, care ofera rezistenta sporita si durabilitate intr-un corp usor si de mici dimensiuni.

Reinnoirea TZ200 incepe cu corpul. TZ200 este usor mai mare si aderenta atat fata cat si din spate este imbunatatita. In plus, in ceea ce priveste aspectul butonului, nimic nu s-a schimbat, iar prinderea este prevazuta cu o linie rosie frumoasa. Adaugarea unei benzi de material moale ca de cauciuc creeaza o prindere mai sigura, in special cu o singura mana. Etichetarea obiectivului care acum citeste 24-360. Cand este retras obiectivul scoate in evidenta o fractie mai mult, dar cresterea totala a adancimii este mai mica decat un milimetru – ceea ce este cu adevarat remarcabil, avand in vedere raza suplimentara. Dar unele modificari cosmetice cadranul modelului ramane  cu pozitiile pentru modurile inteligente de expunere automata si PASM, filmare, o pozitie personalizata, panorama, moduri Scena si efecte. Comutatorul de pornire / oprire este montat pe cadranul de mod, iar cadranul de control este poziționat aproape de marginea din spate pentru o operare usoara cu degetul mare.

Ecranul tactil accepta modurile de fotografiere 4k si il puteti utiliza pentru a repozitiona zona AF. De asemenea, este foarte util pentru a face selectii de meniu, precum si pentru a oferi comenzi suplimentare, inclusiv butoane functionale soft pentru a mari numarul de butoane fizice pe corpul camerei. Singurul neajuns real al ecranului TZ200 este ca este fixat pe loc si nu poate fi rasturnat sau scos, ceea ce il pune in dezavantaj in comparație cu alte compacte premium de 1 inch.

Panasonic Lumix TZ200 permite conectivitate wireless Bluetooth si Wi-Fi, oferind o mai mare flexibilitate in distribuirea rapida a fotografiilor prin intermediul unei tablete sau al unui smartphone, cu un consum minim de energie.

Impartasirea fotografiilor de la aparatul foto este usor. Are un sistem wireless bine executat, in timp ce conexiunea Bluetooth permite transferul instantaneu de fotografii, eliberarea obturatorului de la distanta si inregistrarea locatiei. Lumix TZ200 ofera o varietate de caracteristici excelente, comenzi manuale si un zoom excelent. Și este atat de usor de utilizat. S-ar potrivi cu cineva care se ocupa doar de fotografie, precum si unui entuziast mai experimentat, care cauta un zoom de buzunar, care sa fie perfect pentru calatoriile lor.

Functia Auto Marking, care detecteaza o miscare sau o fata umana si seteaza un marker, care usureaza regasirea sa in videoclip. Camera permite realizarea de stromotion-uri (o fotografie in care subiectul in miscare este redat in mai multe pozitii, ca si cand ar fi fotografiat cu un stroboscop) la rezolutie 4K, fara a mai fi nevoie de prelucrari complicate ulterioare.

TZ200 este o camera rapida. Declansatorul raspunde imediat si sistemul de autofocus functioneaza de asemenea frumos si rapid.

De asemenea, camera ofera Live Cropping in modul video, permitand realizarea de panoramari foarte stabile, direct din mana, fara sa fie nevoie de echipament suplimentar. La utilizarea in modul video, se stabileste in prealabil punctul final, pentru a obtine o secventa video in care subiectul este situat acolo unde doreste videograful.

Lumix TZ200 are moduri de filmare HD 1080p la 25 si 50 de cadre pe secunda in PAL si intre 30 si 60 fps in NTSC. De asemenea, accepta video 4K UHD la 25 sau 30 fps. Optiunile 4k inregistreaza video Ultra High Definition (3840 × 2160 pixeli) la 25 sau 30 fps in functie de regiune si la o rata de 100 Mbit / s intr-un format MP4. Exista, de asemenea, o optiune 24fps codificata la 100 Mbit / s.

Galeria foto / video realizata cu ocazia testarii o puteti vizualiza mai jos.