NOKIA X30 5G primul terminal in concept „Circular”- review
Dispozitivele construite din materiale reciclabile dau in general senzatia de lipsa de stralucire, si impresia de „mana a doua”. Pentru ca de multe ori, ceea ce s-a mai produs pana acum, de catre unele companii dadeau dovada ca sunt niste produse sterse si iesite din liniile de calitate obisnuite in piata, in niciun caz eleganta. Dar uite ca exista si cei care se pricep sa aduca stralucirea necesara, care sa contrazica acele idei preconcepute.
HMD Global, compania care detine licenta Nokia pentru telefoane, au prezentat cel mai prietenos cu mediul smartphone Nokia de pana acum si serviciul sustenabil de abonare Circular. Circular, cel mai nou abonament la dispozitivele Nokia, centrat pe sustenabilitate si incluziune. „Circular va permite sa folositi in permanenta un telefon actualizat, fara a-l detine. Si cu cat va pastrati telefonul Nokia mai mult timp, cu atat veti primi mai multe credite ce pot fi orientate catre o gama larga de cauze sustenabile si sociale din toata lumea. Conceput sa reziste: s-au lansat in Romania o noua tableta si doua noi terminale Nokia din seriile X si G, ce vor fi potrivite pentru toate bugetele: Nokia X30 5G: cel mai sustenabil terminal Nokia de pana acum, care nu face compromisuri cand vine vorba de performanta. Sloganul Nokia X30 sugereaza ca are un rol important in conservarea mediului, iar Nokia il numeste „cel mai ecologic telefon de pana acum”. Aceasta include materiale reciclate si reciclabile acolo unde este posibil, dar si 3 ani de garaniie si suport software.
X30 5G este primul telefon premium Nokia in ultimii ani si face o impresie buna. Deoarece se mandreste cu un design lustruit, un ecran bun, dar care din cauza unor probleme cu finisajul, a lipsei difuzoarelor stereo si, ocazional, a performantei camerei il plaseaza in pozitia de midrange. X30 5G este, prin urmare, o revenire binevenita la un tip de design de telefon mai ambitios, de la numele Nokia care era un semn distinctiv al calitatii. Dispunand de un cadru de aluminiu, un ecran cu rata de reimprospatare ridicata si o camera de 50 de megapixeli, are multe dintre avantajele necesare de la un dispozitiv premium de gama medie. Alaturi de aceasta noua abordare a designului, exista un accent reinnoit pe durabilitate. Nokia X30 reprezinta o schimbare de directie, cu un design mai elegant, specificatii imbunatatite si o crestere a performantei camerei, Despre acest dispozitiv se spune ca este cel mai ecologic telefon Nokia pana in prezent, carcasa din aluminiu fiind realizata 100% din materiale reciclate, iar spatele din plastic este realizat in proportie de 65% din materiale reciclate. Ambalajul a fost, de asemenea, redus, deoarece cutia este 100% certificata FSE si este realizata din materiale reciclate 75%. Nu exista mufa pentru casti. Există o tava SIM, iar acest telefon accepta eSIM , asa ca puteti avea doua SIM-uri pe el. USB-C este si aici, astfel incat toti conectorii pot functiona.
Modelul din acest an se mandreste cu un afisaj mai bun, un procesor mai rapid, incarcare mai rapida si, desi un downgrade pe hartie, exista si o crestere a performantei camerei. Este disponibil in doua finisaje – Cloudy Blue si Ice White. Are un afisaj putin mai mic de 6,43 inchi si un corp mult mai subtire care masoara 8 mm grosime, o reducere de 1,1 mm si este cu 35 g mai usor la 185 g. Cele doua telefoane reprezenta o schimbare serioasa in filozofia de design a Nokia, care ofera o senzatie mult mai placuta in mana. In timp ce capacul din spate al Nokia X30 5G este fabricat din plastic, se simte de o calitate mult mai buna si se potriveste bine cu cadrul din aluminiu care tine stabil fata si spatele impreuna. Datorita suprafetei sale mate, spatele lui X30 5G este foarte rezistent la amprente si se imbina perfect cu unitatea camerei, care iese in afara cu aproximativ 3 milimetri de capacul din spate.
Specificatii tehnice
Lucrurile se imbunatatesc cand vine vorba de afisaj. Pentru o lunga perioada de timp, Nokia folosea panouri LCD de 60 Hz care au facut treaba, dar nu au tinut pasul cu rivalii sai in ceea ce priveste contrastul, chiar si la preturi semnificativ mai mici. X30 5G este asociat cu un afisaj OLED 1080p 90Hz care arata culori bune si devine suficient de stralucitor pentru a combate lumina intensa a soarelui.
Desi rata de reimprospatare nu este la fel de mare ca cea a concurentilor sai, diferenta dintre 90Hz si 120Hz este neglijabila in practica, in timp ce lipsa de un miliard de culori nu a afectat experienta de vizionare. Rezolutia de 1080p, impreuna cu ecranul relativ mic, au insemnat ca continutul era clar. Citirea a fost o experienta placuta. Ecranul este complet plat, fara curbe pe laterale.
Ecranul AMOLED este o imbunatatire majora fata de vechiul afisaj LCD IPS, cu culori mult mai vii, negru mai intens si o gama dinamica mai buna, desi nu este oficial un afisaj HDR, in timp ce rata de reimprospatare imbunatatita de 90 Hz este o mare problema pentru realizarea de animatii si derulare. Unii ar putea deplange lipsa de 120 Hz, dar as sustine ca saltul de la 60 la 90 Hz este mult mai vizibil si semnificativ. Este, de asemenea, mai mult decat suficient de stralucitor pentru a fi folosit in lumina directa a soarelui, cu un maxim pretins de 750 de niti.
16 benzi 4G si 11 benzi 5G, Nokia X30 5G ofera o acoperire destul de larga a frecventei mobile. Cu WiFi 6 (WLAN 802.11ax), Nokia X30 5G este echipat cu un standard WLAN rapid. Ratele de transfer Wi-Fi se dovedesc stabile. Nokia are loc prin intermediul sistemelor de navigatie prin satelit GPS (L1, L5), Glonass (L1), Galileo (E1, E5a) si Beidou (B1, B2a, B1c). In timpul testarii, aceasta a functionat rapid in interiorul cladirilor, precum si in exterior, cu o precizie de pana la trei metri.
Nokia X30 5G ofera o calitate buna a vocii in timpul apelurilor. Vocea ajunge in cealalta parte clar si distinct. Zgomotul ambiental este filtrat in mod fiabil, chiar si atunci cand modul hands-free este activat. Apelurile VoLTE si WLAN sunt acceptate. Doua carduri nano-SIM se potrivesc in slotul SIM. Un eSIM poate fi, de asemenea, activat. Senzorul de amprenta al lui X30 5G este situat sub ecran si deblocheaza smartphone-ul rapid si fiabil. Pictograma de amprenta este afisata implicit chiar si atunci cand afisajul este dezactivat, astfel incat ecranul nu trebuie sa fie pornit pentru autentificare.
Snapdragon 695 5G alimenteaza smartphone-ul de gama medie Nokia, flancat de pana la 8 GB RAM si 256 GB spatiu de stocare si vine cu Android 12 din cutie pe care Nokia l-a completat doar cu o mana de aplicatii terte, cum ar fi LinkedIn, Netflix, GoPro Quik si Spotify. Instrumentele sunt situate in folderul Aplicatii de pe ecranul de pornire si pot fi toate dezinstalate daca doriti. Aplicatia de asistenta interna a Nokia My Device se numara, de asemenea, prin repertoriul software al smartphone-ului.
X30 5G este echipat cu un SoC solid de gama medie sub forma Snapdragon 695 5G si unitatea sa grafica Adreno 619 . Procesorul cu opt nuclee este sustinut de 6 GB de RAM. Desigur am efectuat testele sintetice obisnuite: Aida 64, CPUZ, AnTuTu, 3D Mark, Device Info, PC Mark asa cum am colectat mai jos.
Jocurile actuale ruleaza in mare parte fara probleme pe Nokia X30 5G. Uneori trebuie sa reduceti setarile grafice. In PUBG Mobile, setarea maxima care poate fi selectata este „HD/High”, ceea ce inseamna ca jocul este aproape intotdeauna redat la 30 FPS.
X30 5G are pe spate un sistem de camere duale cu configuratie ultrawide. Camera principala este un senzor de 50 MP sub un obiectiv cu deschidere de 1,8 cu stabilizare optica a imaginii si autofocus cu detectie de faza. Snapper-ul ultrawide este o camera de 13 MP, f/2.4, iar in fata există o camera selfie de 16 MP. Nokia prezinta software-ul Camera 2.0 cu X30, cu clopotei si fluiere, cum ar fi modul Night 2.0, modul TriPod, Dark Vision, AI Portrait si multe altele.
Camera principala se descurca bine in conditii bune de iluminare. Unele imagini par putin plate, cu o gama dinamica ingusta, in ciuda faptului ca modul HDR incearca sa ajute cat de mult poate. In situatia ultrawide senzorul pur si simplu nu poate obtine aceeasi cantitate de lumina si detalii ca cel de sub obiectivul camerei principale. Puteti vedea acest lucru cand va uitati la arhitectura zimtata a unei cladirii detaliile se pierd in fotografia ultra-larga. Exista, de asemenea, un mod de noapte si poarta eticheta versiunii 2.0. Nu este nimic revolutionar aici, aceasta foloseste cusatura cadrului, HDR si alte trucuri pentru a face zonele mai intunecate mai luminoase si invers, dezvaluind mai multe detalii in acest proces.
Portret AI este una dintre noile functii si funcționeaza destul de bine – din nou este un algoritm care estompeaza fundalul pentru acel efect de bokeh dulce.
Experientele fotografice le puteti viziona in galerie.
Nokia echipeaza X30 5G cu o baterie de 4200 mAh, care este relativ medie conform standardelor Android. Capacitatile bateriei intre 4500 si 5000 mAh sunt de obicei comune la dispozitivele concurente. In schimb, smartphone-ul Nokia foloseste eficient stocarea energiei si excelează in functionarea de economisire a energiei, in special la sarcina mare. Smartphone-ul dureaza peste 14 ore cand navigheaza pe web si dureaza peste 20 de ore in timpul redarii video. X30 5G poate fi incarcat cu maximum 33 de wati, dar va trebui sa cautati un adaptor de alimentare potrivit, deoarece smartphone-ul nu este furnizat cu unul. Nokia estimeaza durata de viata a bateriei de 4200 mAh la 800 de cicluri de incarcare complete. X30 5G nu accepta incarcare wireless sau incarcare wireless inversa.
Nokia X3 vine intr-o cutie de carton maro reciclat, care are jumatate de inaltime – stii ce inseamna asta. Incarcatorul lipseste, dar este inca furnizat un cablu si cam atat. Nokia va va vinde separat o husa transparenta din silicon moale, dar aceasta nu este inclusa cu telefonul. Exista o multime de documente in interiorul cutiei, care in sine a necesitat ceva hartie si efort pentru a face, ca sa nu mai vorbim ca a contribuit potential la volumul total – un ghid de pornire rapida de o pagina si un cod QR cu un link catre restul lucrurilor online ar fi parut mai durabile.
Views: 8