Nokia 8 Sirocco la review, sau prima dragoste nu se uita niciodata
Este o vreme in viata noastra, pe care o regretam cu brio. Pentru ca, lucrurile cele mai bune le facem atunci cand suntem indragostiti.
Dar probabil si cele mai mari nazbatii. Cam aceasta treaba a ramas si pe scoarta mea cerebrala, de pe timpul cand Nokia a ramas un nume, stindardul unei generatii de tineri finlandezi patrioti.Da, Nokia scoteau terminale pe banda rulanta la inceput, insa, nu erau atat de bine construite in mileniul trecut, incat sa nu aiba hibe. Service-urile din Romania erau renumite prin buletinele de service. Iata ca a existat generatia de aur si acolo nu numai in fotbal, unde majoritatea jucatorilor, erau de o varsta cu mine.
Multe probleme de functionare depistate erau rezolvate si implementate mai apoi pe liniile de fabricatie Nokia, de la Bochum, atunci cand noi eram acreditati cu operatiuni level 3 (interventii la nivel de componenta electronica).
Astazi sunt mandru sa spun ca HMD nu mai repeta, unele dintre greselile trecutului, iar produsele lor fac deja valuri in baza renumelui castigat.
Revenind la flagship-ul pe care aceasta noua grupare de finlandezi au infaptuit-o, pot spune ca le face cinste, dupa numai un singur an de reluare a activitatii.
Este un terminal deosebit Nokia 8 Sirocco. Ideea de a pune o camera duala de rezolutii diferite 12 MPx (f/1.8, 1.4µm) + 13 MPx (f/2.6, 1.0µm), dual pixel PDAF, 2x optical zoom, echipate cu lentile de fabricatie Zeiss mi se pare salutara. Pentru ca aceasta colaborare traditionala despartita doar de niste decizii eronate ce au ramas in timp, a inflorit cu mult mai benefic pentru utilizatori, odata cu reunirea in aceste ultime produse. Cu siguranta turistii vor fi multumiti sa tina in mana acest mecanism complex de realizare si redare a fotografiilor. Am mai testat camere de smartphone, dar parca asa, numai cativa prin top au mai realizat.
Apoi formele studiate de design, as putea spune stilizate, si materialele premium, de ecran/spate 3D Corning Gorilla Glass 5, studiate sa nu mai imprastie amprentele pe suprafata lucioasa. Chenarul metalic subtiat la margini astfel incat sa iti creeze impresia, ca este cu mult mai subtire si mai manevrabil, decat datele de catalog: 140.9 x 73 x 7.5 mm. La cele 176 g ale corpului unibody, chiar daca inauntru vom intalni un acumulator Li-Ion de 3260 mAh, totul se pozitioneaza bine in podul palmei. Cu siguranta nu este un obiect care sa-ti scape cu usurinta din mana, dar totusi este un pic mai neastamparat, atunci cand intalneste o alta suprafata lucioasa, si pe buna dreptate proiectantul a prevazut in pachetul de vanzare existenta unui capac transparent, mai rezistent, cu care sa acoperim partile mai expuse, chiar daca acesta a primit o clasificare buna a materialelor constructive, in standarde IP67. Stiti si voi deja ca ulciorul nu tine de multe ori la apa si nu este bine sa producem situatii extreme in fiecare zi dispozitivelor noastre. Asa incat, salut protectia suplimentara prin capac, prevazuta in pachetul de vanzare.
Display-ul este un P-OLED (plastic OLED) de 5.5 inci, curbat, rezolutie de 1440 x 2560 pixeli, la un factor de aspect mai retro considerat acum de 16:9. Vizualizarea pe un astfel de ecran iti ofera toate nuantele de culori curate, dar si un contrast foarte bun, la care fotografiile realizate cu camerele foto te vor entuziasma. Cand vine vorba de design, mi-a placut foarte mult modul in care HMD a integrat butonul de alimentare metalica, butonul de volum si tavita SIM cu cadrul metalic al lui Sirocco.
Camera duala de pe partea din spate a dispozitivului este asezata intr-o carcasa un pic evidentiata. Plasarea centrala a acestui lacas face ca terminalul sa fie putin saltat atunci cand este asezat pe plat. Veti regasi alaturi un blitz cu LED-uri dual-tone si un microfon pe ambele parti ale senzorului camerei. HMD a optat pentru a plasa senzorul de amprenta digitala pe spatele dispozitivului. Utilizatorii vor gasi portul USB de tip C, grila de difuzoare si un microfon in partea inferioara a dispozitivului. Din nefericire, jack-ul de casti preferate nu pot fi introduse direct in terminal. Va trebui sa utilizati un adaptor de la USB-C la jack de 3,5 mm. Din fericire, este inclus in pachet, dar trebuie sa fiti atenti sa nu il pierdeti.
Sub capace vom regasi o configuratie ce ruleaza foarte cursiv, sub Android 8 Oreo: procesorul Octa-core (4×2.5 GHz Kryo & 4×1.8 GHz Kryo) Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835, in tandem cu GPU Adreno 540, impreuna cu memorie RAM de 6 GB si memoria interna de stocare de 128 GB. Dar fara card slot extern de memorie.
Despre configuratie si masuratori va las mai jos sa urmariti rezultatele aplicatiilor Benchmark: AnTuTu, CPU-Z si Aida 64, care pot da o masura a fluentei pe care am intalnit-o si eu in timpul utilizarii de numai 5 zile, atat cat terminalul a stat la mine.
Nokia 8 Sirocco este un dispozitiv Android One-powered. Android One este un program partener de la Google, in cazul in care dispozitivele vor avea acces mult mai rapid la cele mai recente actualizari de securitate si cele mai recente versiuni de Android. Dispozitivul ruleaza Android 8.1 Oreo, impreuna cu cel mai recent patch de securitate pentru Android. Dispozitivul este bine optimizat si ruleaza fara probleme de hardware, dar are tendinta sa se incalzeasca in timpul sesiunilor grele de fotografie sau jocuri. Caldura tinde sa fie concentrata in jurul modulului camerei din spate. Dar s-a racit relativ repede, atunci cand solicitarile de resurse hardware au incetat.
Despre camere nu pot sa va spun prea multe atat timp cat terminalul s-a perindat destul de rapid pe la mine. Pot spune ca a trecut ca o naluca.
Cu toate acestea va pot pune la dispozitie o galerie foto si un clip video realizate pe fuga.
Views: 0