Nokia 7.2 review

Sa poti avea un terminal pentru foto in vacanta pentru a imortaliza peripetiile verii nu mai este deja un lux, si ar fi foarte bun. Poate intra si acesta in buget daca il planifici initial. L-am primit in teste si l-am luat cu mine la munte in incursiunea de vara aceasta de la Busteni, pentru ca imi era perfect necesar ca un partener de placere.

Nokia 7.2 de la HMD Global, pentru ca despre acesta este vorba, nu mai este un terminal recent lansat, a debutat la IFA 2019, alaturi de Nokia 6.2, ambele cu design si hardware similar la cateva capitole, insa eu in virtutea traditiei profesionale, tin mereu sa am in preajma unul, iar de aceasta data chiar doua, fiind vorba si despre cel in tandem, si anume Nokia 2.3 pentru care urmeaza sa scriu un nou review.

Nokia 7.2 de culoare Cyan Green este un telefon destul de alunecos, o husa ar fi necesara. Utilizarea cu o singura mana e relativ comoda, desi e un telefon destul de lung si lat (159,88 x 75,11 x 8,25 mm) la 180 g. Avem si buton Power cu LED de notificari integrat si buton Google Assistant.

Butonul de comutare a volumului si butonul de alimentare sunt in partea dreapta a telefonului. Unul dintre elementele de design din telefonul care mi-a placut a fost faptul ca butonul de alimentare se dubleaza cu un LED de notificare. Pulseaza si lumineaza alb cand ai notificari noi, dar daca nu simti nevoia asta, il poti opri din setari. In partea stanga a telefonului veti observa un slot microSDXC si, in functie de modelul pe care il cumparati, veti avea un slot SIM unic sau dual. Sub acesta se afla butonul Asistentului Google. In partea de sus a telefonului, veti gasi un microfon si o mufa pentru casti de 3,5 mm. In partea de jos a telefonului, veti gasi un microfon, un port de incarcare USB-C si difuzoare sub Audio Qualcomm® aptX™.

Rama afisajului  de 6,3”, FHD+ cu PureDisplay, subtire, cu doar o barbie usoara in partea de jos, iar crestatura de lacrima nu o mananca dramatic, nu se simte deloc ieftin.

Un senzor de amprenta este amplasat in mod sensibil in mijlocul din spate, chiar acolo unde ti-ai aseza in mod natural degetul aratator, dar suficient de departe de modulul camerei incat sa nu imbraci lentilele in mod constant cu amprente. Modulul respectiv se evidentiaza, asa ca veti dori sa fiti atenti atunci cand asezati telefonul pe spate, dar face o treaba buna de a masca cele patru obiective individuale. Fata de alte terminale pozitionarea este de asa natura plasata pe mijloc, incat sa poata evita fenomenul de pendulare produs de diferenta de nivel, datorata grosimii blocului de camere.

Experienta software cu Nokia 7.2 este de fapt mai mult decat OK. Senzorul de amprenta din spate a functionat in mod fiabil si constant, iar functionalitatea de deblocare a fetei a fost rapida si fiabila. Desi telefonul foloseste chipsetul Snapdragon 660 cu procesare grafica Adreno 512, si stocare interna 128 GB, deplasarea intre ecrane si animatii este usoara si rapida.

Telefonul vine echipat cu o baterie de 3.500 mAh. Nokia spune ca ar trebui sa prinzi doua zile cu aceasta, dar nu am gasit ca acest lucru este adevarat pentru modul meu de utilizare. In rezultatele mele am ramas aproximativ cu 20%  la sfarsitul zilei.

Ca de obicei va prezint si componenta pachetului de vanzare, care mi se pare complet, prin existenta tuturor celor necesare: Dispozitivul Nokia 7.2, ghid de pornire rapida, cablu USB Type-C™, incarcator, casti, ac pentru locasul cartelei SIM.

CPU Qualcomm 600 si 6 GB de RAM din interior sunt mai mult decat suficiente pentru tipurile de aplicatii pe care le veti petrece cea mai mare parte a timpului. Totusi, schimbati YouTube si Twitter pentru ceva mai solicitant si veti atinge limitarile chipset-ului. Timpii de incarcare sunt putin mai lungi aici decat ar putea fi pe un telefon de gama medie, iar aplicatiile vor trebui sa se reincarce daca incercati multitasking. Nu este suficient pentru a face telefonul sa se simta insuficient, iar versiunea stock a Androidului ajuta la mentinerea lucrurilor care curg lin. Va juca chiar si cele mai noi jocuri 3D, desi cu setari de detalii reduse pentru a mentine rata de cadre redabila.

Asa cum stiti mai jos am capturat testele sintetice: CPU-Z, Aida64, GeekBench, 3DMark, Antutu pentru a va edifica asupra configuratiei terminalului.

Configuratia camerei este formata din trei senzori, camera principala standard cu unghi larg completat de o a doua camera cu unghi ultra-larg si un senzor de adancime dedicat pentru fotografii simulate de bokeh. Camera principala, acoperita de un complex de lentile ZEISS Optics, foloseste un senzor Quad-Bayer de 1/2-inch 48Mp cu pixeli de 0,8µm cuplati la un obiectiv cu unghi larg standard f / 1,8 cu focalizare automata PDAF. Renuntand la o camera cu lentile tele, Nokia a optat in schimb pentru un al doilea shooter ultra-lat construit in jurul unui senzor de 8MP cu un obiectiv cu deschidere f / 2,2 echivalent de 13 mm. Senzorul de adancime dedicat de 5MP va fi activat atunci cand utilizati modul Portret pe Nokia 7.2. Utilizatorii pot captura videoclipuri la 2016p / 30fps (4K) sau la rezolutie mai mica 1080p / 30fps (Full HD) in modul implicit.

Specificatiile cheie ale camerei:

Camera tripla

  • Primar: senzor de 1/2 MP de 48 MP (iesire de 12 MP) cu obiectiv diafragma f / 1,8
  • Ultra-lat: senzor de 8MP cu lentila diafragma echivalenta cu 13 mm
  • Senzor de adancime de 5MP
  • Autofocus PDAF (principal) si bliț LED
  • Video 4K 2160p @ 30fps (implicit 1080p / 30fps).

Atat in ​​conditii de interior, cat si de exterior, Nokia 7.2 ofera o expunere buna, cu o gama dinamica destul de larga in scenele cu contrast ridicat si o redare a culorilor in general placuta.

Nokia 7.2 produce expuneri placute de scene cu contrast ridicat, fotografii de interior si portrete iluminate din spate. Puteti vedea mai jos in galerie in aer liber ca Nokia 7.2 face o treaba buna cu expunerea tinta de pe cladire si pastreaza si detalii bune de evidentiere pe cerul stralucitor. Acelasi lucru este valabil si pentru portretul iluminat din spate, in care expunerea la subiect este corecta, iar imaginile luminoase in aer liber sunt bine conservate. Din pacate, expunerea este putin inconsistenta, totusi, atat in expunerea tinta, cat si redarea HDR variaza adesea. Deci, nu veti obtine intotdeauna o expunere buna si merita sa capturati cel putin cateva cadre pentru a fi in siguranta. In timp ce redarea este in general acceptabila, exista cateva probleme minore de care trebuie sa fii atent. Balansul de alb variaza putin in imaginile exterioare, cu o culoare usor albastra sau usor roz, iar imaginile interioare sub surse de lumina artificiala sunt adesea putin roz. Distributiile nu sunt prea jignitoare, dar cu rosu usor insaturate si umbrirea culorilor vizibile in toate conditiile, redarea generala a culorilor ar putea fi imbunatatita.

Nokia 7.2 nu este la fel de bun ca performantele de top atunci cand vine vorba de zgomot, care este vizibil in majoritatea imaginilor – in special, o multime de zgomot de luminanta in zone plane, cum ar fi cerul in fotografii in aer liber. O acumulare puternica de zgomot grosier este adesea vizibila si in zonele mai intunecate ale imaginilor de interior si HDR, iar un artefact de zgomot ciudat – o banda de zgomot puternic vizibil de-a lungul unei margini a imaginii – apare adesea in imaginile de interior.

Performanta camerei dedicate ultra-late este buna, daca nu remarcabila, cu multe dintre aceleasi argumente pro si contra ca si camera principala. In timp ce expunerea tinta este, in general, precisa si intervalul dinamic poate fi larg, instabilitățile de expunere apar frecvent, rezultand fotografii supraexpuse, cu decupare evidentiata si schimbare cyan. Cand procesarea HDR incepe, expunerea este mai buna in conditii dificile de iluminare, dar artefactele fantoma apar adesea cu miscarea subiectului. Umbrirea culorilor este vizibila si in fotografiile in aer liber de la camera ultra-larga. Nokia 7.2 ofera o performanta bună pentru fotografiile cu bokeh, datorita senzorului dedicat de detectare a adancimii, care ofera o redare destul de naturala, cu un efect de estompare puternic, dar placut si o forma placută a luminilor bokeh. Unele erori minore de estimare a adancimii apar in zone complexe, cum ar fi firele de par, iar tranziatiile in gradientul de estompare pot parea putin nefiresc, dar, in general, face o treaba destul de buna.

Nokia 7.2 este capabil sa inregistreze videoclipuri 4K la 30 de cadre pe secunda, dar nu ofera stabilizare in modul 4K. Drept urmare, am analizat videoclipuri in modul implicit 1080p cu stabilizare (in conformitate cu liniile directoare de testare pentru a utiliza cel mai bun mod video disponibil). Dupa cum se dovedeste, stabilizarea in modul 1080p este un punct esențial al performantelor video ale Nokia 7.2 si, in afara de unele indicatoare vizibile in toate conditiile, videoclipurile inregistrate cu miscare de mers si panoramare sunt destul de netede. Focalizarea automata foarte lenta este principala preocupare pentru video, cu toate acestea, Nokia 7.2 luptandu-se sa se blocheze rapid sau sa urmăreasca cu precizie focalizarea indiferent de conditiile de iluminare

Visits: 1