Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti găzduieşte lucrări din Colecţia de Artă Telekom

  • Prima prezentare a Colecţiei de Artă Telekom într-unul din muzeele importante din Europa de Est
  • Expoziţia „Conturul Timpului – Viitorul Nostalgiei” este deschisă în perioada 20 aprilie – 9 octombrie 2016
  • Curatorii sunt Adriana Oprea, Nathalie Hoyos şi Rainald Schumacher

În perioada 20 aprilie – 9 octombrie 2016, MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti va expune lucrări din cadrul Colecţiei de Artă Telekom. În cadrul expoziţiei „Conturul Timpului – Viitorul Nostalgiei”, Deutsche Telekom va prezenta pentru prima dată o parte din colecţia sa într-un muzeu important din Europa de Est. Expoziţia va cuprinde lucrări care fac parte din contextul cultural al regiunii post-comuniste în care au fost create.

Igor Grubic, 366 ritualuri de eliberare

Colecţia de Artă a Deutsche Telekom a fost fondată în 2010 cu accent pe arta contemporană din Europa de Est şi Sud-Est. Colecţia urmărește să sublinieze varietatea şi bogăţia vieţii artistice şi sociale a regiunii şi cuprinde o mare varietate de media artistice. Colecţia plasează lucrări contemporane alături de capodopere istorice importante din deceniile precedente.

„Conturul Timpului – Viitorul Nostalgiei” subliniază aspectul puternic narativ al artei est-europene, relaţionând istoria şi poveştile din ţările Europei de Est. Este vorba de poveşti care dezvăluie un angajament față de trecut sau o viziune a viitorului; toate reflectă modul în care istoria este concepută şi transformată. Cine spune poveştile? Cum este timpul conturat? Este la fel de important pentru trecut ca pentru viitor. „Nostalgia”, aşa cum o analizează Svetlana Boym în „Viitorul nostalgiei”, este un simptom al epocii noastre. Poate părea retrospectiv, dar „fanteziile trecutului, determinate de nevoile prezentului, au un impact direct asupra realităţilor viitorului”.

Mihut Boscu-Kafchin, Reclama

Fiind una dintre puţinele prezentări ale unei colecţii corporative în România, Colecţia de Artă Telekom oferă un model prin care o cultură vitală şi diversă poate fi promovată prin participarea sectorului privat.

Expoziţia este curată de Adriana Oprea din partea MNAC, în colaborare cu specialiștii care s-au îngrijit de Colecţia de Artă Telekom: Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher.

Programul pentru public cuprinde lecturi ale unor experţi, spectacole muzicale şi discuţii cu artişti care vor completa expoziţia

Artiştii care expun sunt: Mihut Boscu-Kafchin, Stanisław Dróżdż, Ksenia Gnilitska, Igor Grubić, Aneta Grzeszykowska, Petrit Halilaj, Pravdoliub Ivanov, Ali Kazma, Šejla Kamerić, Lesia Khomenko, Genti Korini, Zofia Kulik, Vlado Martek, Sükran Moral, Ciprian Mureşan, Vlad Nancă, Ioana Nemes, Roman Ondák, Dan Perjovschi, Agnieszka Polska, Tobias Putrih, Nedko Solakov, Mladen Stilinović.

MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti

Palatul Parlamentului, Aripa E4, strada Izvor 2-4, Bucureşti 050563

www.mnac.ro

Bonn/București, 8 martie 2016 – Telekom

Views: 0

Lasă un răspuns