Laptopul de gaming Asus TUF Dash F15 FX516P, 15.6 inci FHD, 240Hz, i7-11370H/RTX3070 – review

Asus a anuntat acum cateva saptamani lansarea unui laptop de gaming subtire si usor dar cu o carcasa construita cu o durabilitate de nivel militar, astfel incat jucatorii pot ramane conectati de oriunde ar fi fara a renunta la confortul zilnic.

Astfel ca la GADGETARUL ROMAN a sosit la test & review intr-un timp record unul dintre cele mai noi laptopuri de gaming care mi-a produs o impresie foarte buna prin performanta si aspect exterior. Pentru ca tot in premiera am primit un laptop de gaming de culoare alba care intr-adevar mi-a schimbat preconceptiile anterioare precum tot ceea ce inseamna gaming ar trebui sa aiba nuante inchise si led-uri colorate, care sa construiasca un contrast bun si odihnitor pentru gameri. Iata ca negrul a fost inlocuit cu alb si nimeni nu a avut de suferit.

Seria TUF Gaming A15 cunoscuta drept cea mai bine vanduta serie de laptopuri de gaming de anul trecut. Feedback-ul primit de la utilizatori a fost pozitiv si distributia de pana la 70% intre TUF Gaming si restul portofoliului de gaming au facut sa imbunatateasca specificatiile cu cel mai recent procesor din seria AMD Ryzen 9 5000 si sa continue prin adaugarea unui nou model subtire de 15,6 inci – TUF Gaming Dash, asa cum au declarat la lansare oficialitatiile de la ASUS. Avand doar 19,9 mm grosime si o greutate de 2 kg, in timp ce indeplineste in continuare standardele militare MIL-STD-810H. Acesta a fost testat riguros pentru a rezista in orice mediu, de la medii extreme si vibrații ambientale, pana la lovituri accidentale si impingeri, facandu-l un dispozitiv fiabil de luat in deplasare. Reprezentand o directie noua pentru TUF Gaming, Dash F15 a fost conceput cu un design si exterior ce inspira fluiditate. Optiunile de culoare White Moonlight si Eclipse Grey sunt profesionale si discrete, accentuate de iluminarea albastra de pe tastatura, ofera originalitatea scontata.

Specificatii TUF Dash F15

Procesor Intel Core i7-11375H Tiger Lake 11th Gen
Intel Core i7-11370H Tiger Lake 11th Gen
Intel Core i5-11300H Tiger Lake 11th Gen
Grafica NVIDIA GeForce RTX 3070, 8 GB GDDR6 VRAM
NVIDIA GeForce RTX 3060, 6 GB GDDR6 VRAM
Sistem de operare Windows 10 Home
Windows 10 Pro
Ecran 15,6 inchi FHD (1920 x 1080), panou de nivel IPS, 240 Hz / 3 ms, 100% sRGB, Adaptive-Sync
15,6 inchi FHD (1920 x 1080), 144 Hz
15,6 inchi FHD (1920 x 1080), 60 Hz
Memorie Pana la 16GB DDR4 3200MHz integrata, plus un slot SODIMM cu suport pana la 32 GB
Stocare Slot SSD 2 x M.2 (NVMe PCIe), PCIe 3.0 x4 512 GB / 1 TB
Tastatura Tastatura Chiclet iluminata, 4 taste rapide, cursa de 1,7 mm
Audio Doua difuzoare, DTSX: Ultra
Anulare AI a zgomotului pe 2 cai
Wi-Fi / Bluetooth Wi-Fi 6 (802.11ax)
Bluetooth 5.1
Porturi I/O 1 x Thunderbolt 4 (Suport USB4.0, Display port 1.4a, PD3.0)
3 x USB 3.2 Gen1 (Type-A)
1 x HDMI 2.0
1 x 3,5 mm conector audio
1 x Kensington lock
1 x RJ45
Baterie 76 Wh
Sursa Adaptor 200 W
Suport pentru incarcarea 100W PD
Dimensiuni 360 x 252 x 19,9 mm
Greutate 2 kg

Sub noul sasiu de aluminiu de 20 mm avem un panou IPS de 240Hz 3ms, care va fi perfect pentru placa grafica dedicata laptopului Nvidia RTX 3070 si noua generatie de procesor Intel Core i7-11370H de 10nm. Perifericele sale, sunetul si sectiunea de autonomie va vor surprinde.

In plus fata de noul procesor ASUS a inclus o alta componenta noua. De data aceasta, vine de la NVIDIA si are forma unui RTX 3070. Laptopul poate fi achizitionat si cu RTX 3060 si un GPU care nu a fost inca dezvaluit. Retineti ca anul acesta, NVIDIA a decis ca nu le vor oferi placilor grafice un nume Max-Q sau Max-P. RTX 3070 din aceasta unitate atinge maximum 85W, asezat in partea inferioara a graficului de putere.

In plus, acest dispozitiv vine cu o multime de optiuni de afisare, incepand cu un panou de 60Hz 1080p, trecand prin unitati de 144Hz si 240Hz cu aceeasi rezolutie, si maximizand cu mult asteptatul panou de 1440p, avand o rata de reimprospatare de 165Hz.

In aceasta noua generatie, Asus TUF Dash F15 isi actualizeaza in mod deosebit ecranul pentru a-i oferi functii eSport. Vorbim despre un model de panou Sharp LQ156M1JW26 cu tehnologie IPS si rezolutie nativa Full HD (1920x1080p). Principalele sale caracteristici axate pe jocuri vor fi rata de reimprospatare ridicata de 240 Hz si raspunsul sau minim de 3 ms. Incorporeaza tehnologii Adaptive-Sync, sincronizandu-se cu rata cadrului GPU pentru a imbunatati latenta si a evita ruperea. Ghosting-ul ar trebui, de asemenea, redus la minimum datorita unei functii Overdrive implementata in Armory Crate care reduce frecventa de raspuns la acel 3 ms, fiind de 5 ms pentru modul off.

Pachetul de vanzare va avea urmatoarele elemente: laptop Asus TUF Dash F15, alimentator extern de 200W cu mufa europeana, documentatia utilizatorului.

Sasiul Asus TUF Dash F15 este fabricat in intregime din aluminiu, cu exceptia capacului inferior, care continua sa fie din plastic pentru o accesibilitate hardware mai buna. S-a facut o treaba minunat de subtire, deoarece acest dispozitiv are o grosime de doar 19,9 mm, cu masuri de 360 ​​mm latime si 252 mm adancime pentru a gazdui ecranul de 15,6 inci. Nu pierde o caracteristica distinctiva, cum ar fi fiabilitatea, deoarece va avea si certificare TUF MIL-STD.

Un finisaj mat cu o stralucire foarte usoara si pe o suprafata cu efect matasos datorita rugozitatii sale. Acesta a fost decorat intr-un mod destul de original, cu uriasul ecuson „TUF” pe o parte si sigla in colt. Nu are iluminare.

Zona din spate este foarte distincta fata de Asus si de noile sale laptop-uri si, ca si modelele superioare, Asus TUF Dash F15 are un decupaj care dezvaluie o parte a bazei si, cu aceasta, LED-urile indicatoare de activitate chiar și atunci cand sunt inchise. Acest spate dinamic are doua orificii de aerisire stranse pe laterale, in timp ce sistemul de articulatii al afisajului se afla in colturi, facand un exercitiu bun in proiectare si implementare. Acest sistem va permite sa tineti marginea ecranului complet aproape de corp si astfel sa castigati compacitate.

Mergem pe scurt in partea de jos a echipamentului pentru a vedea un design de baza destul de simplu, cu sase picioare de cauciuc antiderapante pentru un sprijin perfect. Spunem de baza, deoarece sistemul grilelor de ventilatie este oarecum rar si cu o estetica comuna. Cel putin detaliile despre deschiderea zonei centrale a conductelor de căldura si a regiunii modulului DDR4 au fost obtinute. Deschiderile difuzoarelor se afla in colturile din fata, maximizand masuratorile dispozitivului.

Asus TUF Dash F15 are o configuratie de doua difuzoare de 2W intr-un format dreptunghiular orientat spre baza computerului. Principala noutate in acestea este ca vor avea tehnologia DTS: X Ultra, de care vom profita atunci cand conectam o casca la portul Jack disponibil de 3,5 mm. Volumul este suficient de mare pentru a ne oferi o experienta satisfacatoare atat aproape cat si departe de echipament, facandu-l foarte bun pentru ascultarea de muzica sau videoclipuri.

Atat partile laterale, cat si zona frontala nu au margini ascutite spre interior, ceea ce inseamna ca zona ocupata va fi maxima. Acest lucru aduce un efect foarte caracteristic proiectelor Asus si, fiind laptopuri atat de subtiri, arata spectaculos. Pe ambele parti vor exista alte doua orificii de ventilatie pentru a imbunatati aerisirea, iar pe fata fanta tipica care imbunatateste deschiderea ecranului.

Acum este momentul sa deschidem Asus TUF Dash F15 si sa vedem acel design interior excelent, folosind o tastatura fara Numpad si un touchpad cu butoane integrate si situat in zona centrala. Decizia de a elimina tastatura numerica este total corecta, oferind mult spatiu liber pe laterale si imbunataitnd manevrarea echipamentului, avand mainile intr-o pozitie mai centralizata. Pachetul QWASD iese in evidenta cu taste transparente si zona de acces rapid, precum si cateva taste de directie separate de restul pentru o mai buna manipulare. Raftul superior va imbunatati performanta de racire.

Configuratia porturilor crescut, de asemenea, la acest nivel la Asus TUF Dash F15, iar acum avem chiar prezent Thunderbolt 4. Toate porturile ocupa zonele laterale, lasand partea din spate libera. In zona potrivita gasim: 2x USB 3.2 Gen1 Type-A, Slot Kensington pentru incuietori universale, si in stanga restul: USB de tip C Thunderbolt 4, HDMI 2.0, mufa de alimentare si incarcare a bateriei, 1x USB 3.2 Gen1 Type-A, 1x jack audio de 3,5 mm si combo microfon, RJ-45 pentru rețea LAN de 1 Gbps. O configurare destul de completa care culmineaza cu un port Thunderbolt 4 de 40 Gbps. Ceea ce permite sa obtineti conexiuni de tip USB, DisplayPort 1.4 si chiar LAN. In plus, va suporta incarcarea bateriei si alimentarea altor dispozitive conectate la aceasta. Grosimea a facut posibila integrarea unei legaturi LAN de 1 Gbps, dar ne asteptam ca prezenta unui cititor de card SD si a unui HDMI 2.1 sa respecte noul standard acceptat de cardurile Nvidia RTX 3070.

Una dintre cele mai notabile noutăți ale acestui Asus TUF Dash F15 este faptul ca integreaza a 11-a generatie Intel Tiger Lake H de la Intel. Acestea sunt noile procesoare de inalta performanta de la marca Azul cu un proces de fabricatie SuperFin de 10 nm pentru laptopuri. Era timpul ca Intel sa fie incurajat sa lanseze procesoare non-14nm orientate spre jocuri, desi se pare ca este nevoie de mult timp pentru a completa aceasta familie. Cel mai performant disponibil in prezent va fi Intel Core i7-11370H, echipat in acest notebook cu cele 4 nuclee fizice si 8 nuclee logice. Putem lua in considerare un pas înapoi pentru a numi un procesor cu 4 nuclee ca i7, deoarece aceasta marca apartinea CPU-urilor cu cel putin 6 nuclee. Acest model este capabil sa ruleze la turbo boost de 4,8 GHz cu 12 MB de cache L3 si doar 28W de TDP configurabil. In acest fel, nu este mai mult decat un procesor de nivel mediu in ceea ce priveste performanta jocurilor, cu marele avantaj de a consuma foarte putina energie. Suporta Dynamic Boost 2.0 si pana la 32 GB de RAM nativa de 3200 MHz.

Impreuna cu acest nou procesor avem un total de 16 GB de memorie RAM de tip DDR4 de 3200 MHz efectiv. Desigur, de aceasta data 8 GB vor fi integrati pe placa deoarece are doar un slot SO-DIMM ocupat de un alt modul de 8 GB. Nu este cel mai favorabil pentru o posibila actualizare viitoare, dar acest lucru asigura functionarea Dual Channel.

Alt element cheie va fi un card de versiune pentru laptop Nvidia RTX 3070, configuratia reducand beneficiile in comparatie cu desktopul 3070. Aceasta varianta foloseste un chipset Samsung 7nm GA104 si arhitectura puternica Ampere. Are 40 de unitati multiprocesare insumand 5120 nuclee CUDA, 160 nuclee Tensor de generatia a treia si 40 nuclee RT de a doua generatie, realizand 160 de unitati TMU si 80 ROP.

In cele din urma, configuratia de stocare va consta dintr-un SSD SK Hynix NVMe PCIe 3.0 x4 de 1 TB de capacitate. Capacitatea va fi extinsa datorita unui al doilea slot M.2 cu aceleasi caracteristici ale interfetei. Desi nu este o unitate atat de cunoscuta ca de exemplu SN730 de la WD sau PM981 de la Samsung, acest SSD are o performanta ridicata cu 3500 MB / s in citire si 3100 MB / s in scriere secventiala asa cum vom vedea  in benchmarkuri.

La nivelul testului sintetic, observăm deja o imbunatatire semnificativa a performantei la i7-11370H comparativ cu procesoarele 4C / 8T din generatiile anterioare. De exemplu, modelul 10300H nu are nimic de-a face si este mai degraba aproape la nivelul de performanta al modelului 10750H cu 6C / 8T.

In benchmark-urile combinate din 3DMark, performanta scade putin fata de procesoarele cu mai multe nuclee si este clar ca acest GPU RTX 3070 va obtine performante mai bune atunci cand folosim procesoare cu 8 nuclee. In orice caz, performanta este destul de surprinzatoare pentru un procesor cu „doar” patru nuclee.

Utilizarea acestui procesor are tot sensul in ceea ce priveste utilizarea laptopului, deoarece cu o baterie de 76Wh ajungem la aproape 12 ore de autonomie. Acest lucru este aproape de neimaginat in orice alte notebook-uri de jocuri din a 10-a generatie si incorporeaza, de asemenea, modul iGPU cu grafica Iris Xe integrata, care si-au dovedit deja puterea in alte notebook-uri. In plus, sectiunea de sunet sau periferice nu dezamageste, asa ca va fi un model pe care il recomand tuturor celor care doresc să se bucure de un laptop puternic frumos si de calitate.

Visits: 0