Kit-ul MioSMART Essential la review

Cine a avut de-a face cu mine si ma cunoaste, stie ca am avut o activitate profi in calitate de administrator si managementul unui sistem de securitate (acces & monitorizare video) la nivel national, ce deservea centralizat locatii din intreaga noastra tara. Problematica unor astfel de sisteme profesionale este una foarte serioasa, intrucat trebuie sa aiba atribute de fiabilitate, siguranta anti-vandalism, flexibilitate, etc. pe care desigur, nu le veti regasi in sistemele home, ce au rolul doar de monitorizare si avertizare, si nicidecum de a crea un sistem, care sa asigure securitate si siguranta pentru un numar mare de locatii.
Acele sisteme profesionale, necesita o alta munca de proiectare si executie, pe care un singur utilizator nu si le-ar putea permite realiza de unul singur, si nici nu va beneficia de interventia necesara in timp util, a autoritatilor, in situatii de efractie. Despre costuri nici nu este cazul sa mai discutam. Mentenanta si fiabilitatea nu intra in discutie in ceea ce priveste complexitatea unui astfel de sistem.
De aceea, sistemul de monitorizare de la Mio, este unul pe care in cele mai multe cazuri, cumparatorul si le poate instala si intretine singur, fara a avea nici pretentii prea grozave, in afara de linistea sa personala, in momentul in care si-a parasit domiciliul conjugal.
Cunoscand profilul de infractori din Romania, nici nu as putea recomanda un astfel de sistem, decat in situatiile in care dorim sa monitorizam un copil sau un batran pe care ii avem in ingrijire, si nicidecum, daca ne dorim o activitate mai laborioasa, decat atat. Sistemul poate fi considerat SMART numai prin faptul ca detine o aplicatie inteligenta ce culege date de la senzorii pe care ii regasim in casa, si vom trimite aceste date catre SMARTphone, de unde putem urmari de la distanta, fara posibilitatea de a actiona in vreun fel. De asemenea, sistemul are posibilitatea sa inregistreze evenimentele petrecute dispunand de un algoritm de compresie foarte bunasa cum este H264.
Odata primit pachetul acestui sistem am trecut la inregistrarea video pe care va invit sa o urmariti mai jos.

Avem continutul pachetului mai jos:

  • camera VixCam C10
  • Personal Cloud Gateway S10
  • senzor de usa / fereastra R12
  • senzor de miscare R14
  • wireless Hub G10
  • card SD de 16 GB
  • cabluri RJ45
  • baterii tip AAA
  • adaptoare 5V/2A

Am dat peste senzorii de usa / fereastra R12, dar si cel similar de miscare R14 care inregistreaza o miscare in raza de acoperire a senzorului (3 metri), veti primi imediat o alerta pe telefon. Au fost destul de usor desfacut cu ajutorul unei surubelnite sa aflu unde exista locasurile ce adapostesc bateriile in format AAA, ce vor asigura energia necesara functionarii fara probleme o perioada de cateva luni, in sistemul in care nu vor fi foarte multe evenimente de cules. Iar bateriile vor fi proaspete si de calitate, si nu vom face rabat la pret. De asemenea, trebuie avut in vedere ca pozitionarea sa fie la o inaltime accesibila pentru inlocuire, atunci cand va fi cazul, adica atunci cand vom primi mesaje pe displayul telefonului, o avertizare ca bateriile s-au consumat.

Tot la instalare va trebui sa avem in vedere distanta dintre cele doua obiecte care practic vor trebui sa aiba variatia necesara pentru a culisa unul pe langa celelalt astfel incat sa se poata realiza efectul scontat, sesizabil pe ecranul Smartphone-ului fireste dupa instalarea MioSMART App pe deviceuri: Android / iOS a carei instalare se va realiza in urma scanarii codului QR ce insoteste obiectul, ca regula generala. Conectarea cu senzorii dar si camera se realizeaza folosind semnalul RF 2.4 GHz si se conecteaza la router utilizand semnalul wireless 802.11b/g/n 2.4 GHz.

In acest sens este necesar sa identificam inclusiv orificiul butonului de Reset aflat pe sub carcasa, dar si ledurile ce vor indica functionarea. De asemenea, trebuie facut un crochiu al instalarii pentru a identifica unde este mai strategic sa amplasam: pe usa, pe fereastra sau pe orice alt obiect situat in miscare longitudinala ori transversala a carui miscare dorim sa o urmarim si ne va oferi alerte / SMS pe telefon prin intermediul aplicatiei. Trebuie sa tinem cont si de calitatea suprafetelor pe care dorim sa lipim senzorii pentru a sti cu precizie ca putem avem aderenta necesara pentru a reusi lipirea. De obicei trebuie sa agreem cu suprafete netede si lucioase pentru a avea siguranta si mai putin direct pe pereti. Si cu toate acestea sunt cele mai putine probleme pe care le putem avea atunci cand ne propunem sa instalam un sistem de supraveghere.


Mai sus avem si Personal Cloud Gateway 10 care este foarte util inconectare camerei video de supraveghere si va fi o foarte buna interfata de inregistrare safe a imaginiilor si evenimentelor petrecute in camera in care subiectii se afla, evitand in acest fel accesul acestora spre magazia de imagini inregistrate de camera VixCam C10. Singurele probleme tin de amplasarea langa o sursa de energie electrica de 220V, mai precis la maxim 1,5 m dar si de reteaua de date unde vom avea un conector RJ45 de necesitate in conexiunea de date. De aceea spuneam ca este usor sa conectam un astfel de sistem, pentru ca nu trebuie sa avem de trase prea multe cabluri. Si cu toate acestea trebuie sa fim foarte atenti atunci cand alegem punctele de deservire a device-urilor cu alimentare/date incat sa nu trebuiasca sa muncim de doua ori. Personal Cloud Gateway S10 poate fi conectat doar la 2 dispozitive VixCam; utilizarea este limitată la 2 camere video si de aceea sistemul MioSMART App este limitat doar la 4 utilizatori de Smartphone, ceea ce in final nu este atat de rau tinand cont ca nici nu ne dorim ca toata strada sa afle de evenimentele noastre intime de acasa.

Despre camera VixCam C10 pot spune ca este de calitate HD, foloseste compresia H.264, datorităa caăreia puteți salva fisierele în dimensiuni mai mici, astfel incat sa nu ramaneti fara spatiu de stocare. Camera are un ughi destul de bun de redare daca o vom amplasa foarte bine deasupra obiectivului de supravegheat, insa cu siguranta va avea si unghiuri moarte tinand cont ca este o camera fixa, dar totusi cu o articulatie sferica, manevrabila manual. Acest lucru este si bine pentru ca vom putea modifica cu usurinta unghiurile de supraveghere, dar si rau, daca va fi la indemana unui rauvoitor, ce va putea sa o deterioreze. Alt punct bun mi se pare acela ca avem in pachet un card SD cu o capacitate de 16 GB, un rezervor locat de inregistrari de evenimente ce vor putea fi descarcate la comanda. Aceste inregistrari pot avea loc si in conditii de intuneric pana la 8 metri, in IR, ceea ce de asemenea reprezinta un alt plus. Camera video este foarte usor de configurat; instalati aplicatia MioSMART pe smartphone, scanati codul QR, conectati camera video la routerul din locuinta prin reteaua Wi-Fi si puteti incepe sa monitorizati locuinta. Pentru a conecta gateway-ul, cuplati unitatea de stocare USB externa, conectati gateway-ul la router prin cablul ethernet R45. Scanati apoi codul QR cu ajutorul aplicatiei MioSMART si veti fi gata sa lucrati cu Personal Cloud Gateway.

Hub G10 este miezul problemei pentru funcționarea senzorilor instalati, deoarece, este un punctul central de colectare a datelor situat intre router si senzori. Conectarea la senzorii MioSMART se realizeaza prin semnal RF de 2,4 GHz, adica penetrant dar de acoperire mica in suprafete. Routerul prin wireless (standardul 802.11 b/g/n de 2,4 GHz) sau printr-un cablu ethernet RJ45 sprijina monitorizarea locuintei din toate punctele de vedere fireste tot prin aplicatia MioSMART.
Modalitatea de lucru este foarta simpla asa cum v-am spus. Faceti un crochiu al spatiului de supraveghere, instalati mecanic suportii de prindere pe suprafelele respective, tinand cont si de lungimea relativ redusa a cablurilor, si in special urmariti prizele de alimentare si de retea de date, sau prelungiti daca veti simti nevoie. Desigur era sa uit ca in primul rand merita sa aruncati un ochi de soim si prin manualele de utilizare, pentru ca nu o sa va para rau. Iar la final scanati codurile QR pentru instalarea deviceurilor direct de pe telefon. Apoi probati senzorii/camera pe loc, si treceti la urmatoarea faza numai daca este ok. Apoi vorba gamerilor: Go ON!

Visits: 0

Lasă un răspuns