Kaspersky Lab si Societatea de Arheologie din Atena extind cooperarea in Akrotiri

Kaspersky Lab continua parteneriatul cu Societatea de Arheologie din Atena (ASA – Archeological Society at Athens), pentru a dezvolta proiectul Akrotiri si a salva ramasitele asezarii minoice/cicladice de pe insula vulcanica Santorini (Thera). Kaspersky Lab sponsorizeaza mai multe activitati care sa-i ajute pe specialisti in munca lor, inclusiv in ceea ce priveste continuarea sapaturilor arheologice si conservarea picturilor murale si a cladirilor.

Akrotiri Archive. Detail from the Wall-painting of the Saffron  Gatherers_rsz

Cooperarea dintre compania globala de securitate cibernetica si ASA dateaza din 2015, cand Kaspersky Lab a sponsorizat renovarea frescelor din Akrotiri. Proiectul a fost extins, iar in 2016, compania ofera sprijin cercetatorilor din mai multe domenii. Munca lor se axeaza acum pe colectarea unor noi informatii despre aceasta civilizatie straveche si asezarea de pe insula vulcanica greceasca Santorini (Thera).

Eugene Kaspersky, Presedintele si CEO-ul Kaspersky Lab, a explicat importanta acestor lucrari: “Akrotiri este un sit arheologic absolut remarcabil. Este o comoara a umanitatii, amenintata cu disparitia daca nu este conservata de arheologi. Cred ca este foarte important sa se continue explorarea sa, pentru ca este foarte posbil ca sapaturile sa scoata la iveala noi artefacte. Sunt mandru ca putem sprijini procesul de cercetare, precum si conservarea acestui loc extraordinar, pentru generatiile urmatoare.”

Cooperarea Kaspersky Lab cu ASA va sustine mai multe etape ale proiectului de la Akrotiri. Prima faza va consta in sapaturi la Casa Benches, langa cladirea Xeste 3. Aici a fost descoperit ibexul de aur de la Akrotiri, in anul 1999. Deoarece este singurul artefact de aur descoperit la Akrotiri pana in prezent, oamenii de stiinta spera ca cercetarile si sapaturiile viitoare sa duca la descoperirea unui altar.

A doua faza va include lucrarile de restaurare si conservare a picturilor murare de pe scara principala din Xeste 4. In timpul sapaturilor anterioare, aici au fost gasite mai multe duzini de metri patrati de fragmente de picturi murale, dar lipsesc inca multe bucati. Aceste picturi murale decorau peretii care flancheaza toate etajele scarii si se estimeaza ca ar acoperi o suprafata totala de circa 90 m². Kaspersky Lab a sprijinit anterior ASA in proiectul de conservare a peretilor din nord si est, de la cel de-al doilea etaj (circa 12,50 m²), iar proiectul din acest an va acoperi zona invecinata, de dimensiuni similare: peretii din nord si sud ai scarii, de la etajul al patrulea.

Kaspersky Lab sponsorizeaza, de asemenea, lucrarile de conservare a cladirii. Sistemul antic de armaturi din lemn este dezintegrat, afectand mai multe parti din pereti si podele. In timpul sapaturilor arheologice din anii 1960-1970 au fost luate anumite masuri de salvare, dar nu au fost inca pe deplin studiate efectele timpului si ale conditiilor climatice si de mediu asupra monumentelor. Compania sponsorizeaza cartografierea starii actuale de conservare a ruinelor si analiza si clasificarea informatiilor despre documente, colectate pentru a ajuta oamenii de stiinta sa gaseasca cele mai bune modalitati de a salva cladirile de la degradare.

“Sprijinul pe care il primim de la Kaspersky Lab ne ajuta sa ne continuam munca in mai multe directii simultan”, spune Dr. Dora Vassilicos, membru in consiliul de conducere a Societatii de Arheologie din Atena. “Contributiile sunt indispensabile pentru stiinta si pentru studierea civilizatiilor antice si sper ca, odata ce descoperim mai multe lucruri, sa creasca si numarul persoanelor interesate de istoria si cultura de la Akrotiri.”

Profesorul Christos Doumas, Directorul Sitului arheologic de la Akrotiri, declara: “Akrotiri a fost intotdeauna un loc special pentru mine si pentru multi dintre cei care lucreaza aici. Noi ne continuam munca pentru a gasi raspunsuri la intrebarile despre locuitorii insulei de acum mii de ani. Sunt bucuros si recunoscator sa vad interesul Kaspersky Lab pentru munca noastra si disponibilitatea sa ne sustina proiectul. Discutam planurile noastre cu ei pentru ca sper sa avem in Kaspersky Lab un partener pe termen lung.”

Pentru mai multe informatii, puteti citi articolul de pe blog si viziona materialul video despre reconstructia casei din partea de vest.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Cunostintele in domeniul amenintarilor cibernetice si expertiza in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii pentru a proteja companii, infrastructura critica, autoritati guvernamentale si utilizatori individuali din toata lumea, Portofoliul complex de securitate include protectie endpoint de top si un numar de solutii specializate de securitate si de servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

Views: 0

Lasă un răspuns