Jax Q primul smartphone Vonino testat de mine la review

Voi scrie un articol in stilul meu, cu care v-am obisnuit, nimic sclipitor sau special. Pentru ca daca va exista ceva de apreciat sau de scos in evidenta o voi face in modul meu personal, consacrat pe acest blog.

Am luat decizia de a participa la concursul Proba de Foc – Testeaza si castigi mai mult din curiozitatea de a testa, inca un produs de la Vonino, chiar daca nu sunt la primul.

Am avut o parere pe care am expus-o in articolul acesta si mi-am dorit in continuare sa testez si poate, in cazul, in care castig unul dintre premiile acordate, sa pot face cadou crestineste, unui cititor de al meu, in urma unui concurs de blog, prin tragere la sorti, un Vonino, asa chiar de sarbatorile ce se apropie vertiginos.

DSCN1720

Primul articol din concurs se refera la un smartphone. Pentru ca desi am testat doua tablete si stiam ca Vonino este recunoscuta pentru aceste tipuri de produse, iata ca pasiunea de gadgeturi mi-a oferit ocazia sa intru in posesia unui telefon inteligent Jax Q, dupa numele lui comercial. Entry level dupa pret, dar totusi cu sistem de operare Android 5.0 Lollipop, ceea ce nu multe modele actuale il au in dotare la momentul acesta. Aici mi se pare o alegere buna a celor de la Vonino de a nu mai persista in variantele invechite ale OS-ului si sa aduca o intinerire a produselor, dupa schema adoptata actualmente in piata.

Pana a ajunge la configuratia ce sustine aceasta varianta de Android sa incepem cu elementele de design.

Pachetul de vanzare are un aspect exterior interesant, insa banuiesc nimeni nu isi doreste o descriere a volumelor interioare si al continutului pe care il putem vedea cu ochiul liber, in galeria foto de mai sus, intrand in amanunte cu cate un click.

Ce mi s-a parut interesant la deschiderea cutiei a fost un lucru pe care nu l-am mai vazut demult la un terminal in kitul standard. Este vorba despre capacul de spate suplimentar de o culoare bleu spre turcoaz. Nu este o treaba rea tinand cont ca poate unii utilizatori nu se pot adapta atat de usor cu un capac de spate lucios negru, chiar daca arata destul de modern, care intra in varianta standard si atunci, pot opta pentru un capac ceva mai mat, de uz curent. Aici mai este si chestiunea de conformatia palmei, sau glumind, de cat de bine a mancat utilizatorul, incat sa stranga destul de strasnic corpul inert al terminalului. Daca ma intrebati eu sunt mai atras de capacul negru pentru ca este chiar trendy, si nu pentru ca tocmai se afla in desfasurare sarbatoarea americana, cu conotatii romanesti, ce practic la unii se extinde de la o singura zi, pana la o luna intreaga Black Friday. Deci nimic de reprosat estetic tinand cont de dimensiunile apropiate palmelor mele, dar si de calitatea imbinarilor care nu scartie in nicio forma.

Diagonala de 5 inch si teoria din spate referitoare la manierele mele in utilizare se adevereste. Displayul IPS 5.0 inch HD Capacitiv, 1280×720 s-a dovedit luminos si vizibil chiar si din unghiurile dificile. Touchul responziv la atingere mi-a facut experienta de utilizare facila. Liniile de curbura si muchiile sunt la locul lor, iar butoanele laterale dreapta sus, de power on/off si volum +/-,  de culoare inox lucios diferita de cea a carcasei mi se pare o idee buna, prin care in utilizare nu poti face vreo confuzie cu carcasa, nimerind la fix.

Altceva entuziasmant la prima vedere este bateria detasabila si stiti prea bine parerea mea despre posibilitatea de a o putea extrage si inlocui.

Partea cu displayul acoperit securizat de un plastic rezistent, iar butoanele consacrate de acces in Android se situeaza in afara spatiului de vizibilitate, ceea ce mi se pare ok in special ca acestea sunt si iluminate in spate. Grila castii audio se inscrie destul de bine ca ornament pe langa camera frontala de 2 MPx si senzor, langa fiind vizibil un LED rosu ce indica racordarea conectorului de incarcare a acumulatorului. Lateral pe muchia de sus avem jackul EAR 3,5 mm, iar jos conectorul microUSB pentru alimentare si date. Pe partea din spate avem camera principala de 8 MPx in pereche cu blitzul si un decupaj ce da voie undelor sonore sa iasa din speakerul terminalului.

Odata terminata partea descriptiva incerc sa intru in parte intima de sub carcasa, acolo unde ar trebui sa se realizeze diferenta.

JAX Q este un terminal de buget cu o conexiune de date la 3G. Asa s-a si construit configuratia acestuia, adica pe baza acestei axiome.

Quad-Core MediaTek 6582, Cortex A7 1.3Gh este procesorul in tandem cu ARM Mali 400 grafica si 1GB RAM / 8GB de stocare, cu TF card de pana la 32GB, resursele pe care utilizatorul le are la dispozitie sunt indeajuns pentru ambitiile normale, pentru cei care nu se aventureaza peste o configuratie medie. Un mod de utilizare care nu are de suferit si suficient pentru pretul platit.

Perechea aceasta este stabila asa cum se poate vedea si in testele de benchmark realizate fiind totusi la un comportament apropiat de performanta medie, in raport cu ceea ce se poate intalni la ora actuala in piata mobila, privind rezultatele. Este clar ca nu este de top, dar se inscrie bine in categoria de pret pe care o ataca produsul.

In utilizare nu am intampinat nicio dificultate si ne-am impacat bine impreuna, pentru modul meu de utilizare. Adica nu am atacat jocuri utilizatoare de resurse si am fost un obisnuit al navigatiei pe net, telefonie, jocuri modeste, clipuri video si audio, in masura timpului avut la dispozitie.

Deci nu cine stie ce performante si demonstratii, pentru ca la acest tip de produse, mai atractiv este comportamentul stabil, mediu, la care Jax s-a inscris in categoria asteptata.

Folosindu-l pe Telekom, in calitate telefon semnalul RF nu a avut de suferit, fiind satisfacut de convorbirile avute in 3G cu partenerii mei, fiind inteligibil atat in convorbire normala cat si pe handsfree-ul incorporat. Nu am incercat si pe casti externe pentru ca pachetul de vanzare nu continea asa ceva, dar nu este un lucru deranjant, te poti descurca si cu ce ai in dotare.

Desi nu este inzestrat cu conexiune 4G de date, pe Telekom, chiar si conexiunea 3G este funcționala, incat navigarea este la fel de precisa chiar si cu o viteza mai mica, pentru ca, totusi se poate realiza streaming cu un astfel de terminal. Cu terminalul acesta ramai conectat in orice situatie cu oricine avand la dispozitie toata gama necesara de conexiuni, fara nicio grija, iti va fi bine.

Am ajuns si la camera foto. Nu este punctul forte, ci numai sa te poti descurca in situatii, in care nu ai o camera foto prin apropiere. Si nu este vorba aici despre numarul de MPx, cat de senzor si calea optica, unde nu pot spune ca straluceste, ci, mai mult poti spune ca este decenta. Nici setarile camerei nu sunt diversificate, banuiesc din aceleasi motive.

Pentru exemplificare va pot oferi  Galeria foto, unde desigur in lumina ambientala nu sunt problemele pe care le poti intalni in intuneric, luand aici in considerare ambele camere prevazute.

La partea de autonomie acumulatorul de 2000 mAh iti asigura o utilizare de doua zile in cazul moderat. Altfel daca „se trage” de prea multe aplicatii consumatoare de resurse s-ar putea sa nu ajunga o singura zi. In aceasta situatie pot sa spun ca alegerea retelei 3G este inspirata pentru consum, desi nu l-am testat in configuratia Dual Sim.

M-am jucat si cu AGPS-ul si nu am avut erori de localizare. M-am aflat mereu pe rutele inscrise.

In concluzie pot spune ca terminalul este o reusita pe segmentul respectiv pentru o companie ce nu are traditie in smartphone-uri. Pentru ca este un act de curaj sa iesi cu un produs pe piata, unde altii au traditie, pe care inginerii de la Vonino si l-au asumat si nu au facut-o deloc rau prin comparatie cu alti competitori. Mai este de lucru la autonomie, dar sunt sigur ca se va reglementa cu urmatoarea actualizare.

Views: 0

0 comentarii la „Jax Q primul smartphone Vonino testat de mine la review

  • 21 decembrie 2015 la 6:42 PM
    Legătură permanentă

    Intr-adevar, cand am vazut terminalul pe piata am zis ca e o gluma, cum sa fie un telefon care arata ok,si performante bune la doar 329 ron daca nu ma insel, apoi am verificat pe site si chiar asa era, bineinteles ca am anuntat pe cine am mai stiut ca vor sa isi cumpere telefoane si le-am prezentat oferta. L-am luat si eu personal si pana acum nu m-am plans de el, tine bateria cam o zi, asta sa zic ca ma deranjeaza cat de cat si pozele ies ok dar nu super. Il am 100%de dimineata cand plec iar seara pe la ora 20 mai am vreo 15% deci seara trebuie bagat la incarcat. Mentionez ca il tin cu date nonstop si folosesc foarte mult facebook ,messenger,wsp, etc deci e utilizat.
    Faceti-le cadou de craciun, la asa bani..nu prea se simte.

  • Pingback: Vonino Zun Xo | Cristian Nicolau

  • 28 ianuarie 2016 la 10:49 AM
    Legătură permanentă

    Am cumparat telefonul in decembrie 2015. La inceput am fost entuziasmat la ce performante oferea insa m-a dezamagit la cateva capitole….Bateria nu ma tine nici macar 1 zi cu o utilizare moderata spre nimic(standby). Din nefericire mi s-a inchis si cu 80% baterie…nu mia stiu ce sa fac…..se poate schimba androidul pe el?as trece la o versiune anterioara 5-ului.Aveti ceva sfaturi pentru mine?

    • 28 ianuarie 2016 la 11:16 AM
      Legătură permanentă

      Exista pe Google Play aplicatii care mai prelungesc timpul de functionare al bateriei. Dar daca bacteria a evoluat spre diminuarea capacitatii parerea mea este ca trebuie sa va adresati unui service, pentru ca numai ei pot sa va dea indicatii tehnice despre ce se intampla cu terminalul. Nu cred ca se rezolva cu o versiune anterioara Android si nici nu cred ca se poate gasi pentru Jax Q. Dar daca se inchide la 80% e clar o problema tehnica.

  • 8 martie 2016 la 3:44 PM
    Legătură permanentă

    Foarte bune rezultate pentru un telefon de buget, la 630 RON e telefon de buget…dar care are calitate de high-end..2GB RAM, 16 GB interni, 13 MP camera spate, cea din fata e decenta. Androidul este 5.1..sa vedem daca va primi update la 6 dar e ok si asa,se misca impecabil.

    Multe produse incearca sa fie in aceasta categorie,dar acesta exceleaza nu doar prin pret care este sub celelalte dar si prin facilitati, pt ca ofera mai mult decat celelalte.

    Ieftin si bun, cumparati cu incredere.

Lasă un răspuns