Intel Developer Forum 2016 – Realitatea mixta – ce este mai bun din toate lumile

În ultimii ani, realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) au devenit fenomene de masă. Totuși, cu majoritatea tehnologiilor VR și AR disponibile în prezent, este dificil de contopit lumea fizică, mișcarea reală și mediul înconjurător cu obiecte, medii și acțiuni virtuale. Dacă ne gândim bine, realitatea virtuală actuală nu este chiar atât de virtuală. De multe ori este nevoie de un set complex de console, senzori multipli, camere și controlere.

Project Alloy

Așa a fost până acum.

Fă cunoștință cu realitatea mixtă (merged reality) – o nouă cale de a experimenta interacțiuni sau medii fizice și virtuale utilizând o suită de tehnologii de detectare și digitalizare de ultimă generație.

Realitatea mixtă oferă experiențe din lumea virtuală într-un mod mai dinamic și mai natural ca până acum și face posibile experiențe până acum imposibile în lumea reală.

Prezentat în timpul discursului de deschidere a Intel Developer Forum din San Francisco, marți, 16 august 2016, Project Alloy este o soluție all-in-one de realitate virtuală bazată pe tehnologia Intel RealSense. Project Alloy va fi disponibil ca platformă deschisă din 2017.

Ridică racheta ta reală de tenis în camera de zi și pășește pe gazonul virtual de la Wimbledon. În acest fel, renunți la costul de instalare a senzorilor high-end în fiecare colț al camerei, necesari în mod normal pentru scanarea mediului. În schimb, trebuie doar să exersezi aducerea atât a mâinii cât și a rachetei în câmpul virtual al jocului. Înapoi sau înainte, ajungi sus sau jos, te balansezi spre stânga sau dreapta – te bucuri pe deplin de cele 6 grade de libertate totală în mișcări. Și dai acea lovitură virtuală, fără a dărâma acea lampă foarte scumpă aflată la câțiva pași de tine.

Fii un maestru al concertelor – complet unplugged. Elimină cablul și alege-ți propria experiență muzicală. Cântă la un pian virtual cu o singură mână și la un violoncel cu cealaltă mână. Exact: cântă la două instrumente în același timp – o performanță imposibil de atins în lumea reală chiar și de cei mai talentați muzicieni. Reinventează lumea din jurul tău. Du-te în locuri în care nu ai putea fi niciodată. Fă acest lucru fără controlerele greoaie, dar cu propriile mâini în câmpul vizual virtual.

Planifică-ți vizita virtuală la Capela Sixtină în timp ce nu părăsești biroul. Ridică-te de la birou și cufundă-te în splendoarea digitalizată a lui Michelangelo – privind în sus pentru a obține o imagine mai bună – fără a da peste masa de conferință chiar din fața ta. Cu alte cuvinte, explorezi spații virtuale, fără să te poticnești în lumea reală.

Experimentezi un eveniment sportiv, un concert sau o scenă de film din orice punct de vedere și din orice poziție. Mergi pe jos pe teren și direct în locul portarului sau intri în discuție, uitându-te peste umărul fundașului, pentru a afla deciziile înainte ca acestea să fie puse în aplicare. Stai pe scenă alături de trupa ta preferată și simți iubirea fanilor din punctul lor de vedere. Alege-ți experiența și trăiește-o. Totul depinde de tine. Lumea virtuală nu trebuie să fie virtuală; poate fi reală.

Toate acestea – și chiar mai mult – sunt posibile cu realitatea mixtă. Și iată de ce: aceasta depinde de cinci progrese tehnologice care urmează să fie disponibile pentru dezvoltatori, makeri și inventatori.

6 grade de mobilitate. Realitatea mixtă crește foarte mult libertatea de mișcare în spațiile virtuale 3D cu conștientizare în lumea reală. Altfel spus: este vorba despre tehnologiile de detectare care asigură faptul că, în timp ce experimentezi lumea ta virtuală, nu te lovești de lucrurile din lumea reală.

Urmărirea integrată. Realitatea mixtă reduce nevoia de seturi elaborate și costisitoare de senzori externi care traduc mediile reale în reprezentări digitale. Ea face acest lucru prin atașarea de tehnologii de detectare, cum ar fi camerele Intel RealSense, la căști și alte dispozitive inteligente și conectate. Rezultatul va fi chiar mai multă răspândire, disponibilitate și portabilitate a experiențelor VR și AR.

Interacțiune mai naturală. Realitatea mixtă este despre modalități mai naturale de interacțiune cu și de manipulare a mediilor virtuale – prin eliberarea de controleri și nunchucks ale sistemelor VR actuale prin cufundarea mâinilor – mâinile din viața reală – în experiențe simulate grație noilor tehnologii de detectare disponibile.

Fără cabluri. Realitatea mixtă „taie cablurile VR”, permițându-ți să mergi nelegat de console și controlere. Desigur, jucătorii high-end care apreciază latența scăzută a sistemelor cu cabluri vor continua să se bucure de aceste sisteme, iar acestea vor continua să avanseze și să se îmbunătățească. Dar pentru restul dintre noi, avem acum posibilitatea de a experimenta lumile noastre virtuale peste spații mai mari, fără cabluri. Gata cu limitarea experienței tale VR deoarece ai ajuns la capătul cablului.

Conținut digitalizat din lumea reală. Realitatea mixtă merge dincolo de conținutul generat de computer. Este vorba despre a aduce lumea fizică reală în lumea digitală în timp real și despre a o reimagina cu ajutorul puterii de calcul. Mai degrabă decât un singur punct de vedere, tehnologii Intel precum Replay de 360 de grade utilizează video codificat și algoritmi avansați captați dintr-o serie de camere pentru a digitaliza câmpuri de joc și locuri întregi – din orice poziție, din orice punct de vedere și cu o capacitate îmbunătățită de interacțiune. Acesta este un lucru revoluționar pentru realitatea virtuală și cea augmentată. Tu alegi experiența și vei putea naviga conținutul din lumea reală în noi moduri.

Pentru a oferi în prezent experiențe cu adevărat captivante, dezvoltatorii, makerii și inventatorii au nevoie de aceste tehnologii mai avansate, hardware și software, ale realității mixte. De aceea, Intel colaborează cu alte companii pentru a dezvolta tehnologii, cum ar fi Intel RealSense, Replay, iar primul proiect este Project Alloy Head-Mounted Device (HMD). De ce ai alege să îți limitezi realitatea – când noua realitate este că poți avea totul? Cu o mobilitate sporită, urmărire integrată și capabilități extrem de sensibile la mișcarea umană, realitatea mixtă va avea un impact profund asupra modul în care lucrăm, ne distrăm și comunicăm.

Așadar, indiferent dacă ești în căutarea experiențelor de realitate augmentată sau realitate virtuală, libertatea ta în lumea aleasă depinde de modul în care îmbini realitățile tale și tehnologiile care îți permit să treci de la fizic la virtual, și de la virtual la fizic. Ne mișcăm rapid spre o lume în care granița dintre digital și fizic se erodează și cele două se îmbină în noi moduri, interactive.

Este într-adevăr ce e mai bun din toate lumile – și acesta este abia începutul.

De Brian Krzanich

Views: 0

Lasă un răspuns