HAC!BD: Numărul cititorilor de benzi desenate din România a crescut de 15 ori în ultimii 3 ani

Potrivit reprezentanţilor HAC!BD, editura specializată în comic-books care deține în portofoliu atât titluri fantasy precum „Harap Alb Continuă”, cât și science-fiction – „TFB” (Tinerețe fără bătrânețe), industria locală de benzi desenate a evoluat semnificativ în ultimii trei ani, atât din punct de vedere al numărului de publicații, cât și al audienței interesate.

„Dacă în 2010 nu exista nicio revistă recurentă de benzi desenate în limba română, iar numărul cititorilor de publicații străine de acest tip ajungea în 2012 la circa 1.000 persoane, în momentul actual, pe piața locală există 7 astfel de publicații, audiența este de 15 ori mai mare, iar inițiativele noi sunt din ce în ce mai numeroase”, a declarat Mihai Ionașcu, unul dintre fondatorii HAC!BD.

Revista HAC - Numarul 1 reeditat

Astfel, deși este o industrie tânără, comparativ cu istoricul altor țări, piaţa de benzi desenate din România se adresează unui public larg, format, în principal, din tineri cu vârste cuprinse între 18 – 30 ani, 85% dintre aceștia provenind din mediul urban. De asemenea, potrivit datelor companiei, cei mai mulți cititori de benzi desenate – 75% – sunt bărbați, caracterizați ca fiind pasionați de cultura pop, activi în mediul online și receptivi la inovațiile în tehnologie.

Datele HAC!BD mai arată că, circa 30% dintre cititorii de benzi desenate preferă să achiziționeze revista direct din mediul online, în timp ce 15% sunt abonați ai revistelor. Restul cumpărătorilor apelează la punctele de vânzare clasice – chioșcuri, librării, benzinării, dar și la evenimentele punctuale în cadrul cărora se poate găsi revista.

„Vânzările revistei emblemă a editurii „Harap Alb Continuă” în mediul online au fost puternic impulsionate și datorită proiectului SuperErou.ro, dezvoltat de către echipa Zitec atât în variantă de aplicație pentru mobil, cât și în magazin virtual. De altfel, mai mult de 25% din încasări provin din vânzările generate prin www.SuperErou.ro”, a adăugat reprezentantul companiei.

Având în vedere interesul din ce în ce mai mare al publicului român, reprezentantul HAC!BD remarcă faptul că multe dintre editurile prezente pe piața locală implementează în planurile lor editoriale proiecte de benzi desenate, contribuind astfel la creșterea volumului şi valorii pieței, dar și la dezvoltarea acestei industrii tinere. De asemenea, Mihai Ionaşcu preconizează că, în câţiva ani, numărul de români ce citesc benzi desenate va ajunge la 100.000.

Primul număr al revistei „Harap Alb Continuă”, reeditat după epuizarea tirajului inițial de 10.000 de exemplare

La aniversarea celor trei ani de la lansarea pe piața locală, revista „Harap Alb Continuă”, pornită ca o inițiativă culturală de a transpune în actualitate valori tradiționale românești, anunță reeditarea primului număr, care poate fi deja achiziționat din www.SupeErou.ro.

Dedicat atât colecționarilor de benzi desenate, cât și publicului nou al publicației, primul episod din revistă prezintă „Întâlnirea cu Spânul” și redă în benzi desenate prima parte a basmului clasic al lui Ion Creangă. Tot în cadrul primului număr, cititorii pot descoperi și elemente noi care lipsesc din basmul orginal, precum povestea originii lui Gerilă.

„Decizia de a reedita primul număr al revistei a venit în mod firesc, în urma epuizării tirajului inițial de 10.000 de exemplare și ca urmare a solicitărilor primite de la cititorii noi, care au descoperit de curând publicația și au rămas plăcut suprinși de reinterpretarea modernă oferită de echipa redacțională”, a incheiat Mihai Ionașcu.

Despre editura HAC!BD

Înființată în 2012 de către Roxana si Mihai Ionașcu, antreprenori români cu afaceri în domeniul dezvoltării web, editura HAC!BD este specializată în comic-books și deține în portofoliul său titluri fantasy precum “Harap Alb continuă”, dar și publicații science-fiction precum”TFB” (Tinerețe fără bătrânețe).

Despre „Harap Alb Continuă”

Revista „Harap Alb Continuă” reprezintă cea mai longevivă publicație profesionistă de benzi desenate cu subiecte românești, desenate de autori români, cu teme inspirate din folclorul autohton. În încercarea de a reda tinerilor moderni simțul aventurii oferit de poveștile autorilor români, revista promovează valorile locale într-o manieră amuzantă și accesibilă generației actuale.

Revista are o frecvență bilunară și este distribuită la nivel național prin intermediul rețelelor InMedio, benzinăriilor OMV-Petrom, supermarket-urilor Mega Image, Auchan, Kaufland și Real, dar și în diverse librării și chioșcuri de presă. Lista completă a punctelor de vânzare poate fi accesată pe www.HarapAlbContinua.ro și pe pagina de Facebook HAC!BD – www.facebook.com/hacbd.

De asemenea, revista poate fi comandată și prin intermediul magazinului online www.SuperErou.ro, prima librărie virtuală de benzi desenate, dezvoltată de compania românească Zitec.

Despre „TFB”

Cea de-a două publicație recurentă a editurii HAC!BD, revista „TFB” (Tinerețe fără bătrânețe) reprezintă o reinterpretare science-fiction a clasicului basm „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Eroul Amatheus se află de această dată într-o lume post apocaliptică în care își dorește să găsească cheia salvării omenirii: tinerețea și viața veșnică. Revista a fost lansată la începutul anului 2015.

București, 16 noiembrie 2015 – HAC!BD

Hits: 2

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: