Gustul Vegeta, cel care preparatelor le dă savoare
Dacă nu tu, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când? E prea frumoasă și prea bogată toamna ca să nu-i cuprinzi toate aromele, ca să nu te bucuri de legumele proaspete și bine coapte, ca să nu pregătești comori pentru cămară.
Provizii de vitamine pentru organism consumând în această perioadă mâncăruri pe bază de legume – cu sau fără carne – și provizii pentru iarnă, când vei jindui după gustul lor. Te îmbie de pe tarabe gogoșarii rotofei, ardeii grași și ardeii capia, ceapa roșie, conopida și vinetele lucioase, în frumoasa lor culoare indigo închis. A zis cineva… zacuscă?
A zis! Aromată, dulce (cu Vegeta Maestro Boia de ardei dulce), picantă (cu Vegeta Maestro Boia de ardei iute), cu îmbietorul gust de Vegeta Natur Boia afumată dulce sau doar parfumată și cât să piște nițel pe limbă, cu Vegeta Maestro Piper Negru Măcinat. Și dacă boia dulce sau iute ai mai folosit, trebuie neapărat să o descoperi și pe cea afumată, pentru că aroma ei este cu totul și cu totul deosebită. Va oferi preparatelor nu numai o culoare încântătoare, dar și un gust spectaculos! Așadar, ai pregătit borcanele ca să le umplem cu zascuscă?
Ai nevoie de: 5 kg de vinete, 2 kg de ardei capia, 2 kg de roșii, 1 kg de ceapă, 500 ml ulei, sare, Vegeta Maestro Piper Negru Măcinat (aroma va fi mai intensă decât dacă folosești piper boabe) și, după preferințe, Vegeta Maestro Boia de ardei dulce, iute sau afumată.
Începi prin a coace vinetele și ardeii. Ca să le cureți ușor, după ce le coci le pui într-un vas încăpător, presari pe ele sare, acoperi vasul cu un capac și lași legumele coapte să stea așa cam un sfert de oră. Le cureți apoi și le lași să se scurgă într-o strecurătoare, lucru care este important mai ales pentru vinete, din care astfel se va elimina sucul care altfel le dă un gust amar. După ce s-au scurs bine de tot, vinetele se toacă mărunt, iar ardeilor li se îndepărtează cotorul și se taie în bucățele mici.
Separat se curăță și se taie ceapa julienne („peștișori”) și se pune la călit într-un tuci sau într-o cratiță încăpătoare, cu ulei, până devine translucidă. Peste ceapă se pun vinetele tocate și ardeii tăiați mărunt, sare, piper și boia de ardei, după gust. Se lasă să fiarbă la foc domol, amestecând din când în când pentru a nu se lipi de fundul cratiței și a nu se arde. După ce amestecul a dat în câteva clocote, se adaugă și roșiile date pe răzătoare, continuând fierberea până când toate legumele devin moi, lichidul a scăzut și zacusca a căpătat consistență.
Zacusca se pune cât este fierbinte în borcane din sticlă, curate și perfect uscate. Deasupra, în fiecare borcan, se adaugă ulei cât să acopere zacusca. Se înfiletează capacele la borcane, se așază într-o tavă și se dau la cuptor pentru 5-10 minute.
Acum că ți-ai asigurat cămara pentru iarnă, ce zici dacă ai pregăti pentru mâine un ghiveci sau un gulaș numai bune pentru o zi ceva mai… răcoroasă? Indiferent ce preparat alegi, nu uita că gustul poate fi îmbogățit cu Vegeta Cub Legume, Vegeta Cub Vită sau direct Vegeta Cub Gulaș. Parcă ar merge și o supă cu găluși mari și pufoase, să ne încălzim nițel, nu-i așa? Pentru un gust intens și savuros, contează pe Vegeta Cub Găină!
Views: 0
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.