Femeile sunt mai putin preocupate de amenintarile cibernetice decat barbatii
Conform rezultatelor unui studiu realizat de Kaspersky Lab in parteneriat B2B International, femeile sunt mai putin preocupate de protectia impotriva amenintarilor cibernetice decat barbatii.
In Europa, doar 18% dintre femei considera ca pot deveni victime ale infractorilor cibernetici, comparativ cu 27% dintre barbati, care au recunoscut ca sunt constienti de aceasta amenintare. In plus, conform studiului, femeile sunt mai putin informate cu privire la amenintarile cibernetice decat babatii. De exemplu, 26% dintre barbati si 39% dintre femei nu cunosc informatii cu privire la ransomware, in timp ce 21% dintre barbati si 34% dintre femei stiu putine lucruri despre malware-ul pentru dispozitive mobile.
Rezultatele studiului arata ca, la nivel european, utilizatoarele acorda mai putina importanta amenintarilor cibernetice. In momentul in care isi imprumuta dispozitivele altor persoane (copii, prieteni, colegi etc.), 32% dintre acestea nu isi protejeaza datele pentru ca nu sunt constiente de riscuri, comparativ cu 28% dintre barbati. 12% dintre femeile din Europa nu au instalat solutii de securitate pe dispozitivele pe care le utilizeaza, comparativ cu 9% dintre barbati.
In acelasi timp, studiul arata ca, pe o perioada de 12 luni, un procent mai mare de femei au fost victime ale atacurilor cu malware (53% versus 42% dintre barbati), in ciuda faptului ca barbatii sunt mai predispusi la pierderi financiare (17% dintre barbati versus 14% dintre femei). In general, barbatii investesc mai multi bani pentru achizitionarea programelor care le curata sau protejeaza sistemele, in timp ce femeile prefer sa apeleze la specialisti IT.
In acelasi timp, exista amenintari cibernetice cu care barbatii se confrunta mai des decat femeile. De exemplu, in 2014, atacurile cibernetice care tinteau date financiare au afectat 54% dintre utilizatorii europeni comparativ cu doar 49% dintre femeile din regiune. Acest lucru se poate datora faptului ca femeile sunt mult mai preocupate de securizarea tranzactiilor financiare, comparativ cu alte activitati online.
Astfel, 59% dintre barbati si 64% dintre femei se preocupa de fraudele online care tintesc conturile bancare in timp ce 43% dintre barbati si 49% dintre femei considera ca sunt vulnerabili atunci cand fac plati online. In plus, femeile au afirmat ca sunt mai preocupate de spionajul cibernetic prin intermediul camerelor web (44% dintre femei versus 39% dintre barbati).
„In viata reala, oamenii inteleg ca este important sa adopte masuri de siguranta pentru protejarea lucrurilor de valoare, in timp ce isi desfasoara activitatile de zi cu zi,” afirma Elena Kharchenko, Consumer Marketing Group Director in cadrul Kaspersky Lab. „Acest lucru este valabil si in mediul virtual. Adoptand masuri de securitate, putem reduce semnificativ riscul de a pierde date importante sau riscul de a deveni victimele fraudelor cibernetice,” incheie Elena Kharchenko.
Kaspersky Internet Security – Multi-Device permite tuturor utilizatorilor sa isi protejeze dispozitivele impotriva atacurilor cibernetice, fie ca utilizeaza Pc-uri cu Windows, Mac-uri sau dispozitive cu Android. In plus, produsele Kaspersky Lab integreaza Safe Money*, o tehnologie speciala care protejeaza tranzactiile financiare, precum si Webcam Protection*, un modul care informeaza utilizatorul cu privire la orice tentativa de conectare neautorizata la camera web. In plus, solutiile de securitate ale companiei sunt usor de folosit, chiar si de catre utilizatorii neexperimentati.
*Safe Money este disponibil pentru Windows si OS X. Webcam Protection este disponibil pentru Windows.
9 martie 2015 – Kaspersky Lab
Views: 0