Ericsson Mobility Report: Ritm constant de adopție a tehnologiei 5G – traficul global de date mobile se va tripla în șase ani

  • Numărul abonamentelor 5G la nivel global ar urma să ajungă la 5,3 miliarde până la sfârșitul anului 2029
  • Creștere accelerată a consumului mediu global de date de pe smartphone – între 2023 și 2029 se preconizează o creștere de la 21 GB/lună la 56 GB/lună
  • 85% din populația globală va avea acces la acoperire 5G până la sfârșitul anului 2029

Ericsson (NASDAQ: ERIC) estimează că, până la sfârșitul anului 2023, aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă la nivel global va fi cu servicii 5G. Potrivit celei mai recente ediții a raportului Ericsson Mobility Report, această creștere se dovedește a fi una stabilă, în ciuda provocărilor economice continue și a tulburărilor geopolitice de pe unele piețe. De asemenea, raportul citat mai arată că numărul de abonamente 5G noi, deschise în 2023, este de  610 milioane – în creștere cu 63% față de 2022. Astfel, totalul lor ajunge la 1,6 miliarde la nivel global, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât se preconiza anterior.

Smart city and dot point connect Modern Telecom System ,Boundless connection technology concept.Blue tone

Aceasta este cea de-a 25-a ediție a Ericsson Mobility Report, iar estimările pe care le conține acoperă o perioadă care se întinde până în anul 2029. Ediția curentă a raportului confirmă că serviciile evoluate de transmisiuni de date mobile de bandă largă (eMBB) , serviciile de date care folosesc accesul la rețelele fix wireless (FWA), jocurile și serviciile bazate pe AR/VR/- sunt scenariile de utilizare preferate de consumatorii 5G.

La nivel regional, adoptarea abonamentelor 5G în America de Nord continuă să fie puternică. Se preconizează că, până la finalul anului 2023, această regiune va avea cea mai mare pondere a abonamentelor 5G din lume, de 61%. În 2023, creșterea numărului de abonamente 5G a fost solidă și în India și ar urma ca ponderea lor să depășească 11% în acea țară, la 14 luni distanță de la lansarea rețelelor comerciale.

Până în anul 2029, numărul abonamentelor 5G la nivel global va crește cu peste 330%, de la 1,6 la 5,3 miliarde. Se estimează că acoperirea 5G va fi disponibilă pentru peste 45% din populația globală până la sfârșitul anului curent și pentru 85% până la sfârșitul anului 2029. În plus, se preconizează că America de Nord și țările din Consiliul de Cooperare al Golfului ar urma să dețină cele mai mari ponderi ale abonamentelor 5G până la sfârșitul anului 2029, de 92%, ele fiind urmate de Europa de Vest, cu o pondere de 85%.

Fredrik Jejdling – vicepreședinte executiv și Head of Networks, Ericsson – a declarat: „Cu peste 600 de milioane de abonamente 5G noi la nivel global deschise anul acesta și cu un număr în creștere în toate regiunile, cererea robustă de soluții de conectivitate de înaltă performanță este evidentă. Extinderea 5G continuă și este implementat un număr tot mai mare de rețele 5G SA, ceea ce face posibilă susținerea de noi aplicații din ce în ce mai solicitante din punct de vedere al resurselor de rețea utilizate, atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi”.

Consumul mediu global de date pe smartphone continuă să crească. Conform raportului citat, traficul total de date mobile va crește de trei ori între sfârșitul anului 2023 și sfârșitul anului 2029, pe fondul unor factori cum ar fi îmbunătățirea capabilităților dispozitivelor sau îmbunătățirea continuă a performanțelor rețelelor implementate.

Peter Jonsson – Executive Editor, Ericsson Mobility Report, Ericsson – a afirmat: „Rata de creștere a volumului de date în rețelele mobile reflectă în mod clar pasiunea consumatorilor pentru aplicații mobile îmbunătățite pe segmentul de broadband. Această tendință se va accentua pe măsură ce tot mai mulți consumatori din întreaga lume adoptă 5G și apar noi scenarii de utilizare, declanșând o creștere suplimentară a traficului de date. Întrucât cea mai mare parte a traficului este generată în spații închise, unde oamenii își petrec de obicei cea mai mare parte a timpului, există o nevoie tot mai mare de extindere a acoperirii 5G pe segmentul mid band atât la interior, cât și la exterior, pentru a asigura o experiență 5G completă în toate locațiile”.  

Segmentul 5G mid-band îmbină capacitatea mare cu o bună acoperire, fiind o alegere ideală pentru o experiență 5G completă. Acoperirea 5G în bandă medie pentru populația globală este în prezent de peste 40%, în creștere de la 30% în 2022, determinată în principal de implementările masive în bandă medie din India, dar și de multe implementări din Europa.

Raportul analizează și conectivitatea wireless pentru industria manufacturieră, modul în care 5G devine un factor determinant al productivității și permite agilitatea necesară schimbărilor rapide și realocării resurselor.

Raportul Ericsson Mobility Report din noiembrie 2023 include trei articole detaliate:

  • Implementarea 5G SA la scară largă pentru a stimula transformarea digitală în India.
  • Cererea de conectivitate la interior care necesită performanță îmbunătățită.
  • Agilitatea marilor unități de producție și fabricilor de oțel ecologice facilitată de 5G.

Citiți cea mai recentă ediție a Ericsson Mobility Report.

Încă de la lansarea sa, în anul 2011, Ericsson Mobility Report reprezintă principala sursă de referință din industrie pentru date, performanțe, statistici și previziuni privind rețelele. Analiza realizată de compania Ericsson se bazează pe informații unice despre rețelele globale Ericsson și ale partenerilor.

Visits: 0

Lasă un răspuns