EOS M5 cel mai bun aparat foto mirrorless de la Canon la review

EOS M5 este cel mai bun aparat foto mirrorless de la Canon sosit in teste la GADGETARUL ROMAN impreuna cu doua obiective foto: obiectiv EF-M 15-45 F/3.5-6.3 si obiectiv Canon EF-M 32 mm f 1.4 STM este cu siguranta o piesa de kit foarte capabila pentru pasionatii de fotografie in pofida diferentei de pret mai mare comparativ cu rivalii si a unei game limitate de obiective.

Recomandat pentru manipulare optimizata a comenzilor printr-un control excelent al ecranului tactil pivotant usor de utilizat, LCD (TFT) de 8,0 cm (3.2”) ClearView, cu o multime de moduri de fotografiere, foarte bune imagini chiar si la lumina scazuta, vizor electronic, totusi ii lipsesc capturile 4K pentru care ar fi fost o masinarie perfecta.

Canon EOS M5 are un senzor CMOS de 24.2MP, sensibilitate ISO: 100-25600 tehnologia Dual Pixel si are un procesor de imagine DIGIC 7. M5 este mai potrivit pentru entuziastii fotografiei decat precedentul M3 datorita punctelor de control adaugate, capacitatii de a trage in rafala la 7 fps si a filmarii la rezolutie 1080/60 p.

Canon are doar sapte obiective care sunt compatibile nativ cu M50, iar cum va spuneam la testare au sosit si cele doua obiective ale caror specificatii tehnice comparative le puteti vedea in tabelul de mai jos.

In loc de aspectul in stil compact pe care l-au urmat CSC-urile anterioare din seria EOS M, EOS M5 arata ca un mini DSLR, datorita in parte EVF-ului sau incorporat, asezat relativ central deasupra obiectivului – exista si un mic flash incorporat. Cu siguranta este foarte mic, dar nu atat de mic incat sa fie o problema cand il ridicati.

Preluandu-si aspectul elegant atat din gama EOS DSLR, cat si din cele mirrorless, finisajul subtil in doua tonuri al EOS M5 ofera camerei un aspect premium, cu griul metalic asociat cu lentilele din gama EF-M.

În ciuda aparentelor, sasiul este construit din policarbonat puternic si nu din aliaj de aluminiu si cantareste la 427 g, numai cu baterie si card. In mana, nu se indeparteaza de senzatia vizibila de plastic, mai ales cand atingeti placa superioara, aderenta modesta este placuta si confortabila, cu invelisul placut de cauciuc texturat Canon imbunatatind senzatia.

EOS M5 este cea mai entuziasmanta camera mirrorless pe care am vazut-o de la Canon, cu numeroase butoane de comanda montate pe carcasa. Asa cum am vazut si pe alte camere foto EOS butonul de declansare este actionat de un cadran de comanda frontal, in timp ce exista un cadran de compensare a expunerii in spate. Camera se aseaza foarte bine in mana, cu o prindere satisfacatoare in partea din fata, care este modelata pentru a se potrivi bine formei degetelor. Eliberarea obturatorului este pozitionata bine pentru ca indicatorul sa se sprijine confortabil deasupra acesteia. Pe partea din spate a camerei sunt majoritatea butoanelor ce pot fi gasite in partea dreapta – acest lucru este excelent atunci cand doriti să utilizati camera cu o singura mana, deoarece nu va trebui sa contorsionati mana intr-o forma ciudata pentru a apasa butoanele.

Inspirat din gama compactelor din seria G de la Canon adaugarea unui buton Dial Function, care este in mod efectiv un cadran de comanda cu un buton suplimentar in centru.

In timp ce DSLR-urile Canon cu LCD-uri cu placi superioare au patru butoane punctate in partea de sus pentru acces la ISO, WB, etc, pe M5, trebuie doar sa apasati acest buton central, care va va permite sa comutati cu setarile (White Balance, ISO , Modul de contorizare, modul AF si modul Drive) si selectati unul apasand din nou butonul.

Setarea selectata este afisata fie in vizor, fie pe ecranul din spate si apoi folositi selectorul de comanda pentru a regla setarea dorita. In practica, este un sistem despre care trebuie sa spunem ca functioneaza foarte bine, oferind o modalitate rafinata de accesare rapida si reglare a unei game de setari cheie.

In afara de un control al rotii de defilare spate cu comenzi in patru directii, exista un grad decent de personalizare disponibil si asta nu uita de interfata cu ecran tactil, ceea ce face ca selectarea setarilor dorite si revizuirea imaginilor mult mai simplu, in timp ce exista cateva trucuri inteligente care permit selectarea rapida a AF. Mi-au placut optiunile pentru sistemul de meniu ghidat, care este un strat suplimentar de informatii pentru a va impiedica sa va pierdeti in meniuri. Cand apasati meniul, acesta are patru optiuni de setari – fotografiere, redare, functie si nivel de afisare, impreuna cu descrieri. Ce este mai frumos este ca il puteti elimina daca nu doriti.

M50 are alte caracteristici impresionante. De exemplu, daca filmati multa actiune si sport, va veti bucura de cele 10 moduri de rafala pe secunda, care au functionat destul de bine pentru mine, fie ca fotografiez JPEG, RAW sau o combinatie de RAW si JPEG.

Dupa cum veti gasi pe majoritatea lentilelor kitului, obiectivul EOS M50 (EF-M 15-45mm f / 3.5-6.3 IS STM) ofera doar un zoom optic de 3x, cu o setare de deschidere maxima de f / 3.5-6.3, care poate fi o problema la lumina scazuta sau cand incercati sa surprindeti o adancime mica de camp. M50 foloseste un senzor de imagine de dimensiuni APS-C de 24,1 MP pentru a captura fotografii si videoclipuri. In general, fotografiile mele de test si imaginile cu probe din lumea reala au fost cu detalii clare si culori puternice, exacte, vibrante.

Cand vine vorba de urmarirea unui subiect in miscare, din nou, Canon a facut unele imbunatatiri la acest model. In acest scop, poate face fata rezonabil cu ceva care se misca intr-un ritm nu prea rapid, mai ales daca puteti prezice miscarea. Cu orice lucru care se misca foarte repede sau in mod eronat, este posibil sa intampinati mai multe probleme – aceasta nu este o camera pentru fotografii sportivi, de exemplu.

Este prima data cand Canon a montat procesorul rapid Digic 7 pe o camera foto EOS. Functioneaza bine pentru a facilita rapiditatea, cu posibilitatea de a trece prin meniuri si imagini in redare fara intarzieri. Aparatul foto este de asemenea gata sa actioneze intr-o secunda de la pornire.

Cantitatea de detalii rezolvate de senzor este excelenta, dar puteti obtine si mai mult din acesta daca activati setarea „Detaliu fin” a Stilului de imagine. Aceasta setare este deosebit de utila daca fotografiati ceva cu multe detalii fine.

Imaginile JPEG afiseaza o vibranta placuta, ceea ce face ca imaginile sa para vii si pline de viata, fara a ajunge atat de departe incat sa fie suprasaturate. Aparatul foto produce expuneri bine echilibrate. Balansul automat al albului nu este in general pacalit, dar poate produce imagini mereu atat de reci sub anumite lumini artificiale, ceea ce sugereaza ca se compenseaza prea mult caldura.

Performanta zgomotului este destul de buna, dar s-ar putea sa descoperiti ca doriti sa ramaneti la sensibilitatile inferioare pentru o calitate cat mai buna.

Zgomotul incepe sa apara si sa devina problematic la aproximativ ISO 3.200. Setarile cele mai inalte de 12.800 si 25.600 sunt utile daca doriti sa dati lovitura, dar este cel mai bine de evitat.

Iată o selectie de exemple de imagini captatate cu Canon EOS M5.

Pe imagine cu lumina stralucitoare, chiar si textul de dimensiuni reduse de pe graficele de culori sunt clare si lizibile. Tonurile de gri au fost redate foarte frumos, chiar si in imagine cu lumina scazuta, ceea ce arata ca aparatul foto merge bine in captarea gamei dinamice. De asemenea, am constatat ca, in multe cazuri, M50 a mentinut zgomotul la minimum, chiar si in lumina scazuta. Aparatul foto are un interval ISO destul de larg (ISO 100 pana la 25.600, cu capacitatea de a se extinde pana la un ISO ridicat de 51.200). Atat in cadrul testelor, cat si a probelor, majoritatea setarilor ISO au fost curate. In majoritatea situatiilor, Canon EOS M5 se blocheaza pe tinta cu o usurinta relativa si cu un grad bun de precizie. Canon a petrecut mult timp imbunatatind viteza de focalizare pentru camerele sale din seria M – autofocarea lenta fiind ceva care a marcat alte versiuni ale seriei M.

Canon sustine ca EOS M50 filmeaza aproximativ 235 de fotografii (folosind fie LCD-ul, fie EVF-ul) in modul normal (conform standardului CIPA). In stilul meu, mi-a fost indeajuns de fiecare data in care l-am folosit in pelegrinarile din vacanta si la evenimentele la care am participat fara a simti necesitatea unei baterii de backup.