DefCamp, cea mai mare conferință de securitate cibernetică din Europa Centrală și de Est, se extinde cu o primă ediție spin-off în Cluj-Napoca, între 16 și 17 mai

DefCamp, cea mai mare conferință de securitate cibernetică din Europa Centrală și de Est, se extinde, în perioada 16-17 mai 2024, pentru prima dată la Cluj-Napoca, unul dintre cele mai puternice hub-uri de tehnologie din România. DefCamp Cluj-Napoca vine să sprijine colaborarea în industria de securitate cibernetică astfel încât specialiștii să ofere cele mai bune soluții, în contextul în care numărul atacurilor cibernetice a crescut semnificativ în ultimii ani, iar estimările pentru 2024 indică o continuare a acestei tendințe.

Potrivit raportului IBM Cost of a Data Breach 2023, costul mediu global al unei breșe de date în 2023 a fost de 4,45 milioane USD, o creștere cu 15% în 3 ani. În plus, 82% dintre breșele de securitate au implicat date stocate în cloud. Același raport arată că 51% dintre companii intenționează să crească investițiile în securitate ca urmare a unei breșe, inclusiv pentru planificarea și testarea răspunsului la un astfel de incident (IR), formarea angajaților și instrumentele de detectare și răspuns în fața amenințărilor de securitate. 

În acest context, prima ediție spin-off a DefCamp promite un mediu propice pentru networking și schimbul de know-how: DefCamp Cluj-Napoca va reuni câteva sute de experți și profesioniști în securitate cibernetică din întreaga lume care vor aduce noi perspective și soluții inovatoare pentru a răspunde cât mai bine tuturor provocărilor din domeniul infosec.

Evenimentul DefCamp Cluj-Napoca 2024 este organizat de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), powered by Orange România.

Comunitatea de securitate cibernetică din jurul Clujului a fost mereu aproape de DefCamp. Companiile au trimis delegații și echipe ce ni s-au alăturat la evenimentul din București, speakeri și experți ce au contribuit cu prezentări, au oferit sfaturi și au inițiat parteneriate ce se întind pe foarte mulți ani. Ținând cont de ritmul accelerat al mediului de business din Cluj-Napoca, dar și de comunitatea puternică de tehnologie de aici, acesta este unul din locurile perfecte prin care să completăm evenimentul DefCamp din București unde, la ultimile 13 ediții, peste 12.000 de participanți ne-au trecut pragul. DefCamp Cluj va păstra același “vibe” cu care DefCamp a devenit recunoscut în Europa Centrală și de Est, dar care să răspundă provocărilor din regiune mai bine”, a declarat Andrei Avădănei, fondatorul DefCamp.

Tehnologiile bazate pe inteligența artificială și automatizarea vor continua, și anul acesta, să aibă un impact ridicat în evoluția amenințărilor cibernetice, dar mai ales în modul în care companiile  vor alege să gestioneze riscurile. O altă provocare este adusă și de noutățile legislative, precum Directiva NIS 2 și DORA, care vor avea un impact semnificativ pentru organizațiile din anumite sectoare esențiale de activitate, prin includerea unor noi cerințe de securitate și raportare. Acestea sunt doar unele din subiectele care vor fi abordate în cadrul DefCamp Cluj-Napoca. Manipularea prin deepfakes, dezinformare, scheme de inginerie socială și phishing, precum și soluții inovatoare pentru gestionarea riscurilor într-o lume dominată de tehnologie, vor fi dezbătute de experți din domeniu, care vor împărtăși totodată și cele mai bune practici în această industrie.

„În contextul evoluției rapide a tehnologiei și a metodelor folosite de infractorii cibernetici, evenimente precum DefCamp devin din ce în ce mai relevante. De cealaltă parte, piața de tehnologie din Cluj a ajuns la un nivel de maturitate care impune o astfel de inițiativă. Prin organizarea unei ediții a DefCamp în Cluj-Napoca, speakerii locali și internaționali, specialiștii și pasionații de securitate cibernetică sau chiar de domeniul IT care vor fi prezenți vor accesa o diversitate de experiențe și abilități care vor contribui la dezvoltarea întregii comunități de securitate cibernetică. De asemenea, sunt convins că temele de discuție propuse vor stimula schimbul de idei și cunoștințe pentru a crește calitatea serviciilor și soluțiilor de securitate cibernetică”, a declarat Tudor Damian, coordonator DefCamp Cluj-Napoca.

Experții în securitate informatică își pot prezenta cele mai recente studii și cercetări în cadrul conferinței aplicând la secțiunea Call for Papers. Printre speakerii așteptați la ediția spin-off sunt nume relevante în domeniu, o serie dintre aceștia urcând și pe scena edițiilor anterioare de la DefCamp București. Surpriza DefCamp Cluj-Napoca este Hasain Alshakarti, expert internațional recunoscut în securitatea cibernetică, cu o experiență de 25 de ani în răspuns la incidente, securitatea rețelelor, managementul identității și multe altele.

Pe lângă discuțiile despre trendurile din industrie, participanții vor avea oportunitatea de a lua parte la o serie de activități și competiții de ethical hacking și securitate cibernetică, organizate în cadrul Hacking Village. Astfel, pasionații de hacking vor avea la dispoziție un cadru relaxat și informal care le va permite să-și testeze cunoștințele și să dobândească unele noi, alături de persoane cu interese similare.

Mai multe detalii despre DefCamp Cluj-Napoca, temele care vor fi abordate, competiții și înscrieri sunt disponibile pe site-ul oficial al evenimentului.

Visits: 0

Lasă un răspuns