Cum va arăta viitorul tuturor afacerilor și care este influența asupra consumatorului final odată cu dezvoltarea tehnologiei 5G

5G trebuie să capitalizeze inovația tehnologică, sprijinind evoluția rețelelor mobile de la starea statică actuală și transformarea lor în platforme care le permit operatorilor să dezvolte noi servicii și modele de business.

LTE a avut un succes indiscutabil, fiind adoptat de utilizatori din peste 100 de țări. De la lansarea lui în 2009 și până în prezent, LTE are 650 de milioane de abonați, numărul acestora fiind estimat să ajungă la două miliarde până în 2019. Din multe puncte de vedere, LTE a îndeplinit „promisiunile” 3G. Ce e mai important însă e faptul că a făcut posibile streamingul video și apelurile video. Acesta este doar începutul; în momentul de față se implementează caracteristicile ce formează etapa următoare, LTE-Advanced. Cele mai recente standarde 3GPP cuprinse în R13 detaliază tehnologii care vor permite rate de transfer mai bune și experiențe îmbunătățite pentru utilizatori, față de ceea ce oferă LTE în present.

Alcatel-Lucent_Logo

În ciuda succesului, LTE rămâne o tehnologie de optimizare a serviciilor care folosesc conexiuni mobile de date de tip broadband. Are rezultate excelente pentru web browsing sau video, dar poate fi ineficientă pentru aplicații de mesagerie care generează o încărcătură de date mică, dar consumă mare parte din lățimea de bandă. Cu cât va crește economia aplicațiilor și ne apropiem de IoT (Internetul Lucrurilor), această discordanță va crește.

LTE nu a reușit nici să influențeze trendul de stagnare al cifrei de afaceri, care amenință businessurile operatorilor de telefonie mobilă. Singur, LTE nu le poate oferi operatorilor posibilitatea de a face hosting-ul unor noi oportunități de servicii, ceea ce le-ar putea permite o evoluție pe termen lung a modelului de business. Poate fi adevărat că LTE le impune operatorilor să se limiteze la a fi furnizori de conectivitate și că tocmai de această limitare încearcă ei să scape prin tentative de a-și diversifica sursele de venituri și a-și monetiza investițiile în rețelistică.

„Companiile din industrie, Alcatel-Lucent fiind printre lideri, au investit intens în ultimii cinci ani în cercetarea și dezvoltarea unor tehnologii care să construiască o nouă rețea menită să deblocheze noi servicii și modalități de utilizare, transformând modelul de business al industriei wireless. Această transformare care va duce operatorii mai departe de ceea ce e posibil în LTE și LTE-A (LTE-Advanced) este ceea ce Alcatel-Lucent consideră a fi 5G”, spune Raoul Ros, director general al Alcatel-Lucent România.

Noile servicii și modalități de utilizare care promit să transforme industria includ următoarele, dar nu se limitează la acestea:

  1. Viteze foarte mari de transfer de 10-20Gbps: accesul broadband va rămâne una dintre cele mai importante modalități de utilizare;
  2. Acoperire mai bună și mai extinsă: livrarea de servicii peste tot în lume, geografic vorbind, dar și acoperire în interiorul clădirilor;
  3. Mulțimi: capacitate de funcționare simultană pentru un număr mare de oameni, atât în situații previzibile, dar mai ales imprevizibile. Aceasta presupune abilitatea de a asigura capacitate în mod dinamic, într-un timp foarte scurt;
  4. Comunicații indispensabile: Controlul și multe dintre automatizările industriei necesită fiabilitate absolută și zero întârzieri. 5G ar putea crea o rețea concepută ca un model de business platformă pentru o suită de verticale;
  5. Comunicațiile din sectorul public: 5G poate întări rețeaua în așa fel încât dacă un număr de noduri sau o bază cedează, terminalele pot avea în continuare acces la servicii – fie prin comunicarea directă într-o manieră criptată, fie prin devierea imediată către o bază funcțională;
  6. IoT: un sector cu un întreg subset de utilizări, de la agricultură și senzori remote care trimit date puține, dar sunt constrânse de energia consumată, la sănătate și senzori care cer un nivel critic de siguranță și stabilitate, la utilizări foarte diverse în mediul urban și la mașini sau trenuri care se conduc singure.

Ceea ce e evident la aceste întrebuințări e că fiecare are cerințe diferite. În timp ce unele necesită o capacitate mare de transfer și sunt mai tolerante la delay-uri, altele au un trafic de date nesemnificativ, dar au nevoie de comunicare instantă cu rețeaua. 5G va fi diferită de 4G prin faptul că va avea capacitatea de a asigura toate aceste servicii într-o manieră sigură, inteligentă și optimizată. Iată cum definește Alcatel-Lucent felul în care rețelele 5G vor atinge această performanță.

Construirea rețelei

Primul catalizator va fi rețeaua radio unde va fi necesară o nouă interfață între device-uri și rețea. Echipa de cercetare a Alcatel-Lucent, Bell Labs, conduce cercetarea la nivel global pentru a găsi o nouă formă de semnal care va fi baza acestei noi interfețe atmosferice. Forma de undă universal filtrată OFDM (U-FOFDM) dezvoltată are la bază o versiune modificată a undei LTE care filtrează semnalul după subbandă pentru a putea deservi diferite tipuri de device-uri din aceași interfață atmosferică unificată.

Pe lângă aceasta, vor fi disponibile capabilități care vor crește acoperierea și capacitatea de transfer. Acestea includ posibilitatea de a opera benzi de înaltă frecvență exceptate de la licențiere și de a exploata tehnologii ca Massive MIMO și duplex radio care pot atinge un transfer de date mai bun în spectrul existent.

Rețelele 5G vor depinde de o modificare arhitecturală inerentă în rețeaua de bază, realizată de Network Functions Virtualisation (NFV) și Software Defined Networks (SDN). Aceasta presupune o transformare a arhitecturii serviciului din forma actuală a unei serii de verticale care asigură resurse specifice pentru o anumită bază de servicii la o rețea comună care organizează resursele în „felii” virtuale pentru a livra servicii într-o manieră dinamică.

Capabilitațile de tip cloud al Alcatel-Lucent CloudBand și platformelor SDN, precum și managementul acestora, vor avea un rol cheie în construcția noii arhitecturi.

Ultima piesă a puzzle-ului în cazul rețelei 5G este o utilizare în profunzime a virtualizării prin poziționarea resurselor de tip cloud la marginile rețelelor în așa fel încât conținutul sau aplicațiile să fie foarte aproape de utilizatori. Astfel, se va elimina drumul dus întors parcurs de la device la nucleul rețelei și va face posibilă acea reducere a întârzierilor cerută de anumite utilizări critice ale 5G. La Mobile World Congress 2015, Alcatel-Lucent, împreună cu China Mobile și Telefonica, au făcut prima demonstrație live de livrare de conținut folosind vRAN (virtualised Radio Access Network).

Pe măsură ce 5G va fi dezvoltată, Alcatel-Lucent va continua să colaboreze cu instituții academice și de cercetare de profil pentru a pune în aplicare capabilitățile unice și ale patrimoniului diviziei Bell Labs. Unul dintre multiplele exemple în aceste sens este noul nostru parteneriat în finanțarea cercetării Universității Tehnice din Dresda, privind folosirea unor multiple conexiuni device-to-radio pentru a crește fiabilitatea și a permite o analiză în profunzime a interfeței atmosferice 5G propuse. Alcatel-Lucent a avut de asemenea o implicare activă într-o gamă largă de organizații și proiecte cheie, dintre care inițiativele 5G-PPP Fantastic 5G, 5G Norma, METIS*, și proiectele 5G Now* din al șaptelea program cadru al UE, care au fost și sunt active în definirea cerințelor și țelurilor 5G.

Cel mai importat este faptul că realizăm că 5G înseamnă mai mult decât a aduce pe piață inovații de ultimă oră sau a îndeplini un checklist complex de specificații tehnice. Industria trebuie să înțeleagă că 5G oferă șansa de a produce o schimbare a capabilităților actuale de servicii și a modelelor curente de business, o schimbare viitoare care are la bază creșterea și sustenabilitatea industriei wireless. LTE-A va continua evoluția sa, adăugând feature-uri noi, iar Alcatel-Lucent va continua să sprijine și să conducă aceste demersuri. Dar noua generație va fi una în care vom permite o digitizare a vieților noastre cu o rețea dinamică, inteligentă și configurabilă. Acesta este scopul nostru.

*Inițiativele 5G Now și Metis s-au încheiat cu succes la finalul lui februarie, respectiv aprilie 2015.

București, 13 octombrie 2015 – Alcatel-Lucent

Views: 0

Lasă un răspuns