CPU AMD Ryzen 7 1700, CROSSHAIR VI HERO, grafica AMD Radeon RX Vega 56, stocare WDC WDS512G, memorii Dual Chanel 16 GB / 1064.1 MHz la review

Mi-am propus sa testez un sistem de gaming, avand in vedere utilizarea unui procesor AMD Ryzen 7. Am primit un 1700 care este un procesor performant la nivelul zilelor de gaming traite acum, iar distractia pe care am putut sa mi-o permit este legata de jocul DOOM.  
Pentru ca desktopul ramane pana in momentul de fata cel mai indicat pentru gamerii care isi doresc performante, in gaming, mi-am instalat un astfel de sistem pe biroul de lucru. Si m-am bucurat pentru ca am avut la dispozitie si accesorii de gaming de la Trust testate de mine anterior pe un sistem mai slab, dar tot AMD:

S-a simtit cu certitudine „zvacul” si ajutorul inestimabil pe care un astfel de sistem il poate darui gamerului, indiferent de gradul sau de progres in gaming. Eu m-am simtit mai sustinut si mai precis de o astfel de configuratie.

Monitorul AG271QG4 (AOC International) se afla la review urmand sa editez textul in cel mai scurt timp posibil.

AMD a lansat o noua generatie de procesoare, bazate pe o arhitectura noua, numita Zen, utilizand noul soclu AM4. Primele procesoare bazate pe acest soclu nou se numesc Ryzen 7 si sunt procesoare high-end.

Primele modele lansate au fost Ryzen 7 1700, Ryzen 7 1700X și Ryzen 7 1800X, toate cu opt nuclee si 16 fire, datorita tehnologiei SMT (Simultaneous Multi-Threading), similara tehnologiei Intel Hyper-Threading , care simuleaza doua nuclee logice pe fiecare nucleu fizic.

Procesoarele Ryzen folosesc noua mufa AM4 si sunt compatibile cu memoria DDR4. Aceasta inseamna ca acestea sunt incompatibile cu placile de baza „vechi” care folosesc prize AM3 + si FM2 +.

Aceste procesoare sunt fabricate sub tehnologia „FinFET” de 14 nm. Fiecare nucleu are memorie cache L1 128 kB si memorie cache L2 de 512 kB, si exista o memorie cache 8 MB L3 partajata pentru fiecare bloc de patru nuclee. Ryzen 7 1700 are doua blocuri, cu un total de 4 MB de cache L2 si 16 MB de cache L3.

Materializarea am intalnit-o in configuratia de mai jos a sistemului.

Am fost impresionat de realizarea practica, concreta, cu o atenta pozitionare a cooler-elor si a cablajului, si o amplasare cat mai atenta. De asemenea, partea estetica de retroiluminare mi-a produs o senzatie de show, in cea mai mare parte. Jocul preferat Doom a avut un antren mai bun in intuneric, tinand cont si de usita transparenta care ma lasa sa percep pe de-a-ntregul interiorul iluminat al sistemului de tip desktop.

Placa de baza Crosshair VI Hero s-a dovedit a fi extrem de bogata, pentru un doritor de interfata completa, si un chipset modern, perfect pretabila procesorului Ryzen 7 1700 si a placii grafice, in slot PCI-Express, AMD Radeon RX Vega 56. Deci, un complet/complex AMD, care s-a dovedit a se „intelege” foarte bine in decursul jocurilor, caci cu siguranta acolo au aparut solicitarile cele mai importante.

In toate cele intreprinse mi-am dorit sa exploatez UEFI Bios Utility-ul placii de baza, pentru a umbla un pic, pe la frecventele si tensiunile procesorului. Si am reusit zic eu sa calibrez fan-urile, astfel incat sa pot urmari, cum este indicat diagramele de temperatura dar, si reglajele posibile, pentru a urmari niste valori optime. In timpul reglajelor normale temperatura maxima pe care CPU-ul a atins-o era de 49 de grade Celsius.

Procesorul s-a comportat, dupa cat „i-am dat” in overclocking, aducandu-l de cateva ori in situatia de blocare. I-am cunoscut limitarile constructive si bine ca inca nu l-am ars, pentru ca m-am multumit sa nu insist, in pasi prea mari de frecventa. Sincer am o sensibilitate dobandita in anii de experimente practice care ma impiedica sa-i dau procesorului cat poate duce, pentru ca nu iubesc decesele.

Toate procesoarele Ryzen au deblocat multiplicatorul ceasului, ceea ce inseamna că il puteti overclock-a doar prin schimbarea multiplicatorului sau, atat timp cat placa de baza are aceasta caracteristica.

Am reusit sa configurez procesorul sa ruleze stabil la frecventa de 3.65 GHz (ceas de referinta 100 MHz si multiplicator x 36,5), cu tensiunile initiale. Ridicand tensiunea la 1,35 V, am reusit sa prind 3,9 GHz.

Este posibil sa ajungeti la frecvente mai mari daca „jucati” din ajustarile disponibile, atat timp cat aveti o sursa de alimentare buna, o placa de baza si un sistem de racire performant. De asemenea, este bine sa retineti ca overclock-ul depinde de norocul pur, deoarece doua CPU-uri de acelasi model, pot ajunge la diferite frecvente de tactare maxime.

De aceea, mai important in aceasta situatie, mi s-a parut sa apelez la cateva Benchmark-uri consacrate: CPUZ, PC Mark10, Aida64, NovaBench, HWINFO64, zic eu destul de elocvente pentru amatori.

Views: 0

0 comentarii la „CPU AMD Ryzen 7 1700, CROSSHAIR VI HERO, grafica AMD Radeon RX Vega 56, stocare WDC WDS512G, memorii Dual Chanel 16 GB / 1064.1 MHz la review

Lasă un răspuns