AU FOST ANUNȚAȚI FINALIȘTII ȘI CANDIDAȚII DE PE LISTA SCURTĂ

World Photography Organisation anunță finaliștii și fotografii selectați pe lista scurtă în categoria Professional a competiției Sony World Photography Awards 2024. Ajunsă la cea de-a 17-a ediție, competiția Professional recompensează o serie remarcabilă de lucrări atât pentru măiestria tehnică, cât și pentru abordarea originală a subiectelor narate.

Peste 395.000 de imagini din peste 220 de țări și teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2024, acesta fiind cel mai mare număr de înscrieri înregistrat vreodată în categoria Professional. 

Câștigătorul titlului Photographer of the Year 2024 va fi ales din rândul celor care se regăsesc pe lista finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat pe 18 Aprilie. Câștigătorul titlului Photographer of the Year va primi un premiu în valoare de 25.000 de dolari și un kit de echipamente de imagistică digitală Sony și, în plus, va beneficia de o prezentare personală a lucrărilor sale în cadrul Sony World Photography Awards de anul viitor. Această oportunitate le permite fotografilor să continue să își dezvolte proiectul câștigător sau să expună lucrări noi, obținând astfel vizibilitate suplimentare și ocazia de a evolua în carieră.

O selecție de imagini ale fotografilor finaliști și ale celor incluși pe lista scurtă va fi prezentată în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2024 ce va avea loc la Somerset House în perioada 19 aprilie-6 mai 2024, urmând ca ulterior acestea să fie expuse în mai multe locații.

Vorbind în numele întregului juriu, Monica Allende, Președinta juriului, a afirmat: „Juriul a fost captivat de poveștile care surprind atât bucuriile, cât și provocările existenței umane pe întreaga planetă. Am fost încântați de aspectul divers, de calitatea înaltă și de creativitatea stilurilor fotografice expuse.”
Cei trei finaliști și proiectele pentru fiecare categorie a competiției Profesional din cadrul Sony World Photography Awards 2024 sunt:

ARHITECTURĂ & DESIGN

În Sala Mayor (Living Room), Siobhán Doran (Irlanda) documentează casele familiilor care s-au îmbogățit din comerțul cu zahăr din Filipine, printr-o serie de portrete ale camerelor lor de zi. În Tehran Campus Town, Yaser Mohamad Khani (Republica Islamică Iran) explorează noile cartiere construite în periferia Teheranului printr-o serie de fotografii impresionante ce surprind dezvoltarea urbană în contextul unui peisaj stâncos și montan. Proiectul lui Karol Pałka (Polonia), Spa Island, analizează modul în care facilitățile spa sunt integrate în viața comunității din Slovacia, ca spații de întâlnire și interacțiune.

CREATIVITATE

În lucrarea The Gay Space Agency, Mackenzie Calle (Statele Unite) reimaginează istoria NASA, care nu a avut niciodată un astronaut LGBTQ+, conceptualizând în schimb o agenție spațială care să primească și să celebreze astronauții LGBTQ+. Seria Gilded Lilies: Portraits of Cut Flowers a luiTine Poppe (Norvegia) ia în considerare impactul dăunător al florilor tăiate asupra mediului, prin intermediul unor buchete realizate cu grijă pe fundalul unor peisaje devastate de schimbările climatice. În proiectul realizat de Sujata Setia (Marea Britanie), numit A Thousand Cuts, aceasta examinează durerea și rezistența supraviețuitoarelor abuzurilor domestice din comunitatea sud-asiatică din Marea Britanie, printr-o serie de portrete lucrate în mod complicat, cu incizii în suprafața fotografiilor, care dezvăluie un strat de hârtie roșie dedesubt.

PROIECTE DOCUMENTARE

În Critical Minerals – Geography of Energy Davide Monteleone (Italia) analizează extragerea mineralelor necesare pentru obținerea energiei regenerabile, analizând îndeaproape tributul uman epuizant al extracției cobaltului în Republica Democrată Congo. În Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women Juliette Pavy (Franța) explorează impactul de durată al campaniei control reproductiv condusă de autoritățile daneze în Groenlanda în perioada 1966-1975, în timpul căreia unor mii de tinere groenlandeze le-au fost implantate dispozitive intrauterine fără consimțământul lor, ceea ce a dus în multe cazuri la sterilitate. Proiectul LGBTQIA Refugees: Fleeing Uganda al lui Brent Stirton (Africa de Sud) documentează viețile unor persoane care au fost forțate să părăsească Uganda din cauza legilor stricte care interzic homosexualitatea, iar acum încearcă să își refacă viețile în locuințe sigure din Kenya.

MEDIU

Lucrarea Echoes of the Hive a lui Mahé Elipe(Franța) documentează eforturile populației mayașe din sudul Mexicului de a conserva o specie de albine, esențială pentru religia și cultura lor, în urma otrăvirii acestora în masă cu pesticide. Seria Tropicalia a lui Jean-Marc Caimi și a Valentinei Piccinni (Italia) examinează modul în care Sicilia s-a adaptat la schimbările climatice și la creșterea temperaturilor, concentrându-se asupra noilor practici agricole inițiate de fermierii și oamenii de știință locali, care încep să cultive mai multe fructe tropicale. Folosind ca punct de plecare obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU de eradicare a foametei, Maurizio Di Pietro (Italia) analizează promovarea insectelor ca sursă de hrană în seria Zero Hunger. 

PEISAJ

În Wildfires of Palermo Jim Fenwick (Marea Britanie) surprinde tonurile extraordinare ale cerului din Palermo, luminat de incendiile de vegetație care fac ravagii în zona rurală a Siciliei. Seria lui Eddo Hartmann (Olanda), The Sacrifice Zone, explorează o zonă îndepărtată din Kazahstan, care a fost cândva locul în care au fost amplasate principalele instalații de testare nucleară ale Uniunii Sovietice, utilizând lumina infraroșie pentru a evoca impactul contaminării cu radiații invizibile pentru ochiul uman. În An Atypical Chinese Landscape, Fan Li (China Continentală) descrie un peisaj enigmatic, pustiit, populat de obiecte și construcții abandonate. Fragmentele aruncate sunt sugestive pentru viețile trecute necunoscute, care au lăsat urme permanente în peisaj.

PORTFOLIU

În lucrarea Quest for Coherence a lui Aly Hazzaa (Egipt), fotograful, cu ochiul său format pentru detalii și cu o abordare jucăușă a fotografiei de stradă, surprinde momente vizuale ingenioase pe străzile din Cairo. Seria Parenthood realizată deAngelika Kollin (Estonia) examinează conceptul de familie ca nucleu al vieții, printr-o serie de portrete alb-negru ale părinților și ale copiilor lor. În seria Portraits and Landscapes a lui Jorge Mónaco (Argentina),fotograful invită privitorul să pătrundă în poveștile intime ale subiecților săi, oferind o perspectivă reflexivă asupra diversității umane. 

PORTRET

În urma unor cercetări aprofundate în arhive și a colaborării cu genealogi – pentru a da de urmă personajelor care i-au pozat -, seria Descendants of Black American Civil War Combatants a lui Drew Gardner (Marea Britanie) prezintă fotografiile unor luptători americani de culoare din Războiul Civil, prin intermediul unor portrete ale descendenților acestora. În lucrarea Father and Son a lui Valery Poshtarov (Bulgaria), fotograful a rugat tați și fii din Bulgaria, Georgia, Turcia, Armenia, Serbia și Grecia să se țină de mână. Acest mic, dar important act de tandrețe familială creează un portret intim și emoționant al masculinității și al relațiilor paterne. În The First Car Adali Schell (Marea Britanie) își portretizează prietenii în primele lor mașini, evocând sentimentul unei călătorii comune, amintiri pe jumătate uitate și sentimentul de neliniște al tinerilor care cresc în Los Angeles.

SPORT

În Finger Wrestling in Bavaria Angelika Jakob (Germania) prezintă sportul mai puțin cunoscut al luptelor cu degetele. Evocând umor și căldură, imaginile lui Jakob descriu procesul intensiv de antrenament cu ajutorul greutăților pentru degete și atmosfera tumultoasă a pregătirilor. În lucrarea lui Thomas Meurot (Franța), Kald Sòl (Cold Sun), urmărim o expediție de surfing în Islanda, formatul alb-negru fiind folosit pentru a sublinia temperaturile scăzute care persistau chiar și sub soarele strălucitor al iernii. În lucrarea Surf in Dakar, Tommaso Pardini (Italia) este analizată scena în plină dezvoltare a surfului senegalez prin intermediul călătoriei unui tânăr surfer promițător care aspiră să concureze la nivel internațional.

NATURĂ STATICĂ

În lucrarea Still Like Art realizată de către Peter Franck (Germania), fotograful surprinde o serie de scene naturale și compoziții statice ciudate și suprarealiste, realizate în alb-negru. London Plane Tree, Beth Galton (Statele Unite) ia în considerare desprinderea straturilor identității noastre prin fotografierea unor benzi de scoarță de copac suprapuse peste autoportrete. Seria lui Federico Scarchilli (Italia), Flora, evidențiază rolul vital al plantelor în medicină, juxtapunând fotografii ale unor specii-cheie care au avut un rol existențial în dezvoltarea medicinei moderne, cu rânduri ordonate de pastile așezate simetric.

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ

Suspended Worlds a Evei Berler (Grecia) invită privitorul să privească mai îndeaproape în lumea pânzei de păianjen, unde timpul și acțiunea sunt înghețate, captând complexitatea artistică și neregulată a acestor creații efemere. În lucrarea lui Jasper Doest (Olanda), In the Footsteps of Giants, fotograful dezvăluie echilibrul delicat dintre oameni și elefanți în zonele rurale din Zambia, un armistițiu nesigur care este din ce în ce mai perturbat, deoarece ambele populații se luptă pentru resurse limitate. În King Without a Throne: Poached or Dehorned, fotograful Haider Khan (India) documentează doi rinoceri aflați în captivitate în Germania și India. Seria explorează complexitatea „decornării” care, deși ajută la protejarea rinocerilor de braconieri, îi lasă vulnerabili, fără sistemul lor natural de apărare.

Lucrările fotografilor finaliști și ale celor selectați pe lista scurtă în cadrul categoriei Professional au fost jurizate de: Elena Navarro, Curator de Fotografie, Producător și Consultant, Mexic; Mutsuko Ota, Director Editorial, IMA Magazine, Japonia; Elisabeth Sherman, Curator Senior, Director de Expoziții și Colecții, International Center of Photography (ICP), Statele Unite; Tanzim Wahab, Curator, Spore Initiative, Germania și Directorul Festival Chobi Mela, Bangladesh; și Monica Allende, Curator Independent, Consultant de Fotografie și Președintă a Juriului.


FINALIȘTII COMPETIȚIEI ȘI LISTELE SCURTE

ARHITECTURĂ & DESIGNFinaliștiSiobhán Doran, IrlandaYaser Mohamad Khani, Republica Islamică IranKarol Pałka, PoloniaLista scurtăFrancesco Amorosino, ItaliaMaciej Czarnecki, PoloniaJoseph Horton, Marea BritanieMarc Koegel, CanadaJulia Mustonen-Dahlkvist, FinlandaNick Ng, MalaeziaAlbrecht Voss, GermaniaCREATIVITATEFinaliștiMackenzie Calle, Statele UniteTine Poppe, NorvegiaSujata Setia, Marea BritanieLista scurtăDaniela Balestrin, BraziliaDiana Cheren Nygren, Statele UnitePeter Franck, GermaniaNoru Innes, FinlandaLei Jiang, China ContinentalăRomain Laurendeau, FranțaQiu Yan, China ContinentalăPROIECTE DOCUMENTAREFinaliștiDavide Monteleone, ItaliaJuliette Pavy, FranțaBrent Stirton, Africa de SudLista scurtăRaphael Alves, BraziliaErnesto Benavides, PeruNatalia Garbu, MoldovaEddo Hartmann, OlandaJens Juul, DenemarcaFrankie Mills, Marea BritanieRenaud Philippe, Canada
MEDIUFinaliștiJean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, ItaliaMahé Elipe, FranțaMaurizio Di Pietro, ItaliaLista scurtăJavier Arcenillas, SpaniaAletheia Casey, AustraliaSachin Ghai, IndiaJonas Kakó, GermaniaMaximilian Mann, GermaniaKathleen Orlinsky, Statele UnitePEISAJFinaliștiJim Fenwick, Marea BritanieEddo Hartmann, OlandaFan Li, China ContinentalăLista scurtăLiang Chen, China ContinentalăHendrik J. Hunter, OlandaKevin Kraugartner, GermaniaAlessio Paduano, ItaliaEkrem Sahin, TurciaYevhen Samuchenko, UcrainaHaozheng Wu, MacaoPORTFOLIUFinaliștiAly Hazzaa, EgiptAngelika Kollin, EstoniaJorge Mónaco, ArgentinaLista scurtăPaweł Bojarski, PoloniaLydia Grizzle, Statele UniteHorst Kirstner, GermaniaAnna Neubauer, AustriaMojtaba Radmanesh, Republica Islamică Iran 
 PORTRETFinaliștiDrew Gardner, Marea BritanieValery Poshtarov, BulgariaAdali Schell, Statele UniteLista scurtăLiang Chen, China ContinentalăOwen Harvey, Marea BritanieJiatong Lu, China ContinentalăMichael O. Snyder, Statele Unite  SPORTFinaliștiAngelika Jakob, GermaniaThomas Meurot, FranțaTommaso Pardini, ItaliaLista scurtăLorenzo Foddai, ItaliaOles Kromplias, UcrainaJames Rokop, Statele UnitePiotr Sadurski, PoloniaKai Schwörer, GermaniaLuis Tato, SpaniaLucas Urenda, Chile NATURĂ STATICĂFinaliștiPeter Franck, GermaniaBeth Galton, Statele UniteFederico Scarchilli, ItaliaLista scurtăWilliam Abranowicz, Statele UniteRaúl Belinchón Hueso, SpaniaKristina Kulakova, AustriaHelen McLain, Statele UniteMichael Young, Statele Unite
VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂFinaliștiEva Berler, GreciaJasper Doest, OlandaHaider Khan, IndiaLista scurtăSteven Begleiter, Statele UniteKathryn Cooper, Marea BritanieMassimo Giorgetta, ItaliaKathleen Orlisnky, Statele UniteJen Osborne, CanadaJacques Smit, Africa de SudLukas Zeman, Republica Cehă  

Visits: 1

Lasă un răspuns