Atacurile DDoS lovesc de mai multe ori
Conform studiului Kaspersky Lab: Riscuri de securitate IT pentru companii – 2016*, in cazul majoritatii victimelor atacurilor DDoS (Distributed Denial of Service) nu este vorba de un eveniment singular, companiile fiind vizate de mai multe atacuri pe parcursul ultimului an. Acest lucru arata importanta masurilor preventive pentru a asigura activitatea neintrerupta a serviciilor online, in timpul unui atac.
Atacurile DDoS au afectat una din sase companii, in ultimele 12 luni. Industria de constructii, companiile IT si serviciile de telecomunicatii au fost in centrul acestor atacuri. Majoritatea companiilor (79%) au spus ca au fost atacate de mai multe ori, numarul atacurilor fiind, cel mai adesea, de minimum patru.
Atacurile asupra companiilor se remarca nu doar prin frecvemta, ci si prin durata: 39% dintre atacuri au fost de scurta durata, in timp ce 21% dintre companiile participante la studiu au spus ca atacurile au durat mai multe zile sau chiar saptamani. Ceea ce agraveaza efectul asupra reputatiei companiilor este fapul ca, deseori, companiile afla din surse externe ca sunt tinta unui atac. In 27% din cazuri, companiile au aflat de la clientii lor despre un atac in curs, iar in 46% din cazuri, semnalul de alarma a fost tras de o organizatie terta, de audit – deloc surprinzator, avind in vedere ca infractorii cibernetici ataca de obicei resurse externe cum sunt portalurile de clienti (40%), serviciile de comunicatii (40%) si site-urile (39%).
„Este periculos sa consideri atacurile DDoS un incident izolat, cu care o companie s-ar putea sa se confrunte o singura data, cu efecte minimale. Ca regula generala, daca un atac reuseste, infractorii vor mai folosi aceasta arma impotriva unei companii, blocandu-i resursele pentru perioade lungi de timp. Din pacate, chiar si un singur atac poate sa duca la pierderi financiare si reputationale majore, iar daca ne gandim ca probabilitatea unui atac repetat este de aproape 80%, putem sa inmultim aceste pierderi cu doua, trei sau mai multe ori. Pentru o companie moderna, o solutie anti-DDoS este la fel de necesara ca protectia elementara impotriva programelor malware sau a phishing-ului”, spune Alexey Kiselev, Project Manager in cadrul echipei Kaspersky DDoS Protection.
Kaspersky Lab – 19 septembrie 2016
Views: 0