ASUS ZenFone2 ca un cadou de Mos Nicolae la review

Am auzit demult ca ASUS fac device-uri performante. Insa nu am avut ocazia sa testez. Astfel incat, atunci, cand a ajuns la mine ASUS ZenFone2 la teste, am zis ca am primit cadoul de Mos Nicolae.

Dar cine stie, intotdeauna exista un inceput. Iar acesta este unul nou pentru mine, cel putin si, tin sa se perpetueze. Primul contact cu acest terminal a fost la MWC Barcelona 2015, despre care am scris aici.

Surpriza mai mare a fost pentru ca, nu puteam sa cred ca dintr-o lume ce provine dinspre componente PC si sisteme sau ultrabook-uri, sau tablete, tranzitia catre smartphone-uri performante se va face la acest nivel, fara a trece prin faze intermediare ce trebuiesc construite in preliminar.

Dar daca ma uit la biografia mea ma mai linistesc. Si eu provin din lumea PC-urilor si iata ce bine m-am adaptat in era mobilitatii. Deci iata ca se poate.

Mai mult am fost surprins, printr-o actualizare, sa observ ca, inca la aceasta platforma se lucreaza, nu este parasita, asa cum se intampla pe la alte companii si practic terminalul capata noi performante in functionare, ceea ce nu este rau deloc.

De aceea atunci cand am primit pachetul de vanzare, am fost curios ce contine si anume, din multitudinea de Zenfone2 iesite pe piata, cel cu codul ZE 551 ML avand norocul sa fie chiar varianta Quad-core 2.3 GHz (4 GB RAM) Dual SIM varful de gama, si i-am facut unboxing, asa cum se poate remarca in galeria de mai jos.

Desigur extragand terminalul din pachet pare sa isi faca aparitia ceva ce cunoastem de la un alt producator. Insa intrand in amanunte ne dam seama ca nu este acelasi lucru. ASUS a gasit o solutie cu mult mai buna despartind butonul de volum aflat pe spate de cel de Power on/off mutat pe laterala de sus. Nici curburile nu sunt aceleasi privind in sectiune, dar factorul emotional isi spune cuvantul.

Partea din fata este construita dintr-o bucata de sticla de la Corning Gorilla 3, care acopera display-ul si se situeaza deasupra celor trei butoane capacitive neiluminate, casca audio si camera foto frontala de o calitate buna de 5 MPx.

Zenfone 2 este construit in jurul unui display IPS de 5,5” excelent. Acesta afiseaza continut in rezolutie Full HD (1920 x 1080 pixeli, 403 ppi) oferind culori naturale si unghiuri de vizibilitate de invidiat, culori vii si imagini pline de contrast. Cel putin acest phablet mi-a creat dependenta, dupa cum spuneau cei care m-au vazut cu el, pentru ca statea foarte bine in mana si imi capta toata atentia vizuala.

In spate carcasa este detasabila, insa iti creeaza senzatia ca ai putea extrage bateria pentru a o putea inlocui. Insa nu este asa. Accesul este asigurat numai la cele doua sloturi SIM (din care unul este 2G/3G/4G, iar celalalt doar 2G) si cardul suplimentar MicroSD de storage, pana la bateria LiPo de 3000 mAh, lasand drumul tehnicianului de service, in cazul in care, vei ajunge pana la inlocuirea bateriei.

Forma in sectiune a terminalului este astfel aleasa, incat sa dea senzatia de subtirime, desi la cele 170 g nu poti spune ca este vreun finut, chiar daca toate detaliile de design iti sugereaza perfect acest lucru.

Da, terminalul da senzatia de rafinament, dar in acelasi timp si de robustete. Este un sentiment ciudat, dar placut. Taiwanezii au incercat sa dea acelasi aer intregii game produse indiferent de modelul scos si cu atat mai mult unui model Deluxe. Este Deluxe orientat spre gama de bussiness si privind detaliile: prelucrarea capacului de spate care da senzatia de metalizare prin textura aplicata, butoanele mecanice de interactiune cu utilizatorul inoxate si sablate, precum si grila castii audio, sustin acest lucru. Nu vei avea senzatia de lucru ieftin sau kitsch, pentru ca dupa ce te vei uita la configuratia hardware din spate senzatia va fi intarita substantial.

Uitandu-ma si prin pachetul de vanzare am remarcat: incarcatorul de retea 220V, cablul USB/microUSB pentru alimentare/date, si castile Stereo dotate modern cu cablu pamblica rezistent la contorsionari mecanice. Si zic destul cu partea aceasta.

Sub un display full HD de 5,5 inch, taiwanezii au integrat un procesor Intel Atom Z3580, cu patru nuclee GPU PowerVR G6430, OpenGL ES 3.1, si 4GB memorie RAM. Deja utilizarea chipsetului Intel spune multe despre performanta si stabilitate, insa noua, celor care testam configuratii, ne place sa intarim lucrul acesta cu Benchmark-uri ca sa fim cat mai convingatori. Insa nu este bine sa ne si luati in serios. Nu acestea sunt si testele pe care le fac profesionistii, insa, sunt totusi o masura a performantei si pot fi luate in serios. Si de data aceasta puteti sa vizualizati mai jos cateva pentru a va crea o imagine.

Nu poti sa fi nemultumit cand vezi rezultatele acestea, dar pot sa spun ca experienta in utilizare pare a fi cu mult mai buna. Eu il pot asemui cu cea din gama de la SAMSUNG S6, chiar daca nu toate sunt ca pe acolo, pretul platit te poate impinge si catre un Zenfone2 din clasa Deluxe. Androidul Lollipop cu interfata proprie ASUS – Zen UI este foarte bine sustinut de o astfel de configuratie si sigur atunci cand va veni vorba despre jocuri nu vor fi intampinate probleme. Totul se va misca in parametri de performanta, asa cum ASUS ne-a obisnuit. Terminalul nu a dat semne sa gafaie sau sa se incalzeasca si de aceea nu am ce sa reprosez, toate la locul lor.

Pe parcursul testelor, dispozitivul s-a comportat exemplar pe reteaua de date Telekom 4G, aplicatia SpeedTest by Ookla a raportat viteze de transfer de pana la 100 Mbps. Dar si pe voce, in convorbiri, sunetul a ramas clar, chiar si in mediile aglomerate, cu potentiale probleme de semnal. Lucrul acesta m-a entuziasmat stiind ca nu multi producatori de terminale stapanesc aceasta parte de interconectare cu retelele mobile, afectand calitatile si nervii utilizatorului. Dar aici nu a fost cazul, totul fiind in parametrii general acceptati.

Camera principala este Toshiba de 13 megapixeli, are o lentila formata din cinci elemente, focus automat, blit dual LED, detectare cu laser automat care permite focalizarea în numai 0,3 secunde, o caracteristica datorita careia este foarte usor sa realizezi fotografii macro. In plus Geo-tagging, touch focus, face detection, panorama, HDR si pe video 1080p@30fps. Camera frontala ofera rezolutie de 5 megapixeli si o lentila cu unghi larg.

In Galeria foto/video am inclus cateva foto realizate in conditii variate de luminozitate pentru a putea sa va faceti o parere.

Video

Nici la capitolul autonomie nu sunt reclamatii, pentru ca in aproape doua zile de utilizare moderata si aici ma refer la aplicatiile consumatoare de resurse, ma pot declara multumit, adica in categoria asteptata pentru deviceurile actuale. In plus avem si incarcarea rapida, tehnologie Fast Char­ging, care incarca telefonul la 60% in doar 40 de minute. care ne va multumi cu atat mai mult cu cat exista si posibilitatea de a ramane in pana de curent.

In concluzie pot spune ca inginerii de la ASUS despre care nu cunosteam asa de multe au reusit sa ma impresioneze cu acest terminal, in special in ceea ce priveste configuratia hardware fiind printre primii care au prezentat 4 GB de RAM. Lucrul acesta se cunoaste in modul de utilizare la capitolul precizie si in special rapiditate, acolo unde poate fi invidiat de ceilalti competitori. Interfata ASUS mai poate fi imbunatatita si sunt sigur ca inca este in lucru, pentru ca, deja in cele trei saptamani de teste, am primit deja doua actualizari, care si-au aratat utilitatea, ceea ce arata ca produsul nu este neglijat, si sigur ne vor astepta si alte imbunatatiri, in ceea ce priveste software-ul. Dar per total este un gadget extrem de util si performant, astfel incat nu te va lasa, sau, ma binezis, cu siguranta nu iti va creea probleme in utilizare.

Visits: 0

Lasă un răspuns