Analiză sectorială EY România: Randamentele așteptate de investitori înregistrează evoluții fluctuante, în contextul creșterii ratelor de dobândă de politică monetară și ale nivelurilor inflației în Europa

  • Randamentele așteptate pentru industriile analizate au înregistrat o evoluție mixtă în trimestrul al doilea al anului curent, comparativ cu primele trei luni ale anului, observându-se o volatilitate în creștere

Majoritatea industriilor analizate continuă să înregistreze o scădere a costului capitalului, tendință constatată încă din a doua parte a anului 2021. Există însă și evoluții diferite în cazul anumitor sectoare, conform analizei realizate de EY România.

La finalul primului semestru al anului 2023, sectoarele de telecomunicații și tehnologia informației înregistrează, din nou, cele mai scăzute randamente, în timp ce sectorul serviciilor medicale și cel al serviciilor financiare se află în topul celor mai ridicate randamente. Sectorul serviciilor financiare a înregistrat cea mai semnificativă fluctuație de la un trimestru la altul în prima parte a anului 2023.

Din perspectiva evoluțiilor față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari scăderi ale costului capitalului s-au înregistrat la nivelul sectorului materiilor prime (-3,5 p.p.) și cel al bunurilor de larg consum (-3,1 p.p.). În al doilea trimestru al anului 2023, pe un trend descendent s-au aflat și sectorul proprietăților imobiliare, cu o scădere de 1,9 p.p., respectiv sectorul energetic, care a consemnat o scădere de 1,2 p.p.

Pe de altă parte, s-au înregistrat și creșteri însemnate ale costului capitalului, atât față de aceeași perioadă a anului trecut, cât și față de trimestrul anterior analizat. Cele mai mari creșteri au fost consemnate la nivelul sectorului financiar (+6,3 p.p. față de trimestrul I și +1,8 p.p. față de trimestrul II 2022) și cel al bunurilor de consum (+2,3 p.p. față de trimestrul I și +3,2 p.p. față de aceeași perioadă a anului anterior).

Evoluția randamentelor este influențată de tendințele înregistrate de elementele constitutive ale costului capitalului. Față de trimestrul anterior, se observă o scădere a ratei fără risc și implicit a primei pentru riscul de țară, dar și a costului datoriei, ceea ce a făcut ca, pentru majoritatea sectoarelor, costul capitalului să își mențină tendința de scădere, comparativ cu perioada anterioară. În schimb, coeficientul beta a crescut în general, ceea ce a contribuit la creșterea costului capitalului, față de trimestrul anterior, pentru mai multe industrii.

În al doilea trimestru al anului 2023, deși într-un ritm mai lent, băncile centrale au continuat să majoreze ratele dobânzilor, pentru a tempera creșterea ratei inflației. Spre finalul semestrului întâi, inflația pare să fi atins un maxim, cu un nivel ridicat al inflației de bază (caracteristic bunurilor și serviciilor esențiale). Creșterea susținută a prețurilor pentru alimente, precum și volatilitatea prețurilor pentru energie determină în continuare semne de îngrijorare, ce ar putea avea impact asupra previziunilor de creștere economică.

Cu toate acestea, economia României continuă să dea dovadă de reziliență într-un context global dificil. În al doilea trimestru al anului curent, conform datelor preliminare publicate de Eurostat, România a raportat al doilea cel mai bun ritm de creștere anuală din UE, după Irlanda, înregistrând un avans de 2,7%. La nivel trimestrial, rata de creștere a fost de 0,9% comparativ cu primele trei luni din 2023.

În contextul unor provocări persistente la nivel geopolitic și macroeconomic, perspectivele pentru unele sectoare indică semne de îmbunătățire, în timp ce pentru domeniile vulnerabile în fața condițiilor bugetare și comerciale delicate, precum și pentru cele vizate de noi pachete de măsuri fiscale, piața resimte dezechilibre, costuri economice mai ridicate și teama de recesiune.

„Volatilitatea macroeconomică actuală, cu semne pozitive pe partea de ofertă, dar cu perspective geopolitice încă incerte și un potențial de încetinire a creșterii economice, a determinat ca randamentele așteptate de investitori să evolueze diferit, înregistrând scăderi pentru majoritatea sectoarelor, însă și cu creșteri semnificative pentru anumite sectoare, precum sectorul financiar sau industria bunurilor de consum. Pe fondul contextului macroeconomic și geopolitic actual, ne așteptăm ca abordarea prudentă a investitorilor să continue și acest lucru se va reflecta în evoluțiile viitoare ale randamentelor. Adaptabilitatea va rămâne un aspect important și în perioada următoare”,declarăIleana Guțu, Partener și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.

Analiza se bazează pe datele financiare disponibile la sfârșitul celui de al doilea trimestru (T2) al anului 2023, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum și de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informației, materii prime, proprietăți imobiliare și servicii de telecomunicații.   

  • Multiplicatorii financiari continuă tendința de scădere a ultimei perioade, însă există sectoare care au înregistrat creșteri în trimestrul II al anului curent

Sectorul serviciilor medicale (creștere cu 2,2x a multiplicatorului EBITDA) și cel al serviciilor financiare (creștere cu 1,6x a multiplicatorului PER – Capitalizare bursieră / Profitul net) au înregistrat creșteri notabile comparativ cu trimestrul anterior, valorile situându-se la un maxim al ultimului an și jumătate. La nivelul sectorului proprietăților imobiliare, au fost consemnate creșteri în al doilea trimestru al anului curent (creștere cu 2,1x a multiplicatorului EBITDA), fiind însă departe de maximele istorice înregistrate în perioada imediat următoare pandemiei. Pentru majoritatea sectoarelor, jumătatea anului 2023 indică o ușoară scădere a multiplicatorilor financiari, justificată de prudența investitorilor care rămân atenți la contextul macroeconomic și geopolitic.

„Evoluțiile mixte ale multiplicatorilor financiari indică prezența unui mediu volatil în piață. Efectele evenimentelor din prima jumătate a anului din anumite sectoare sunt încorporate în nivelul multiplicatorilor, precum sectorul serviciilor financiare, care a crescut. Totodată, în ciuda semnalelor pozitive de tipul tendința dezinflaționistă începută în trimestrul II 2023, observăm în continuare o erodare a stabilității macroeconomice și previziuni mai reduse de creștere economică, atât pentru România, cât și pentru țările vecine”, declarăIleana Guțu.

Instrumentul de analiză sectorială este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiză economică și modelare financiară (Valuation, Modelling and Economics – VME) din cadrul departamentului de Strategie și Tranzacții al EY România, iar analiza sectorială poate fi accesată în secțiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizată trimestrial.

Visits: 0

Lasă un răspuns