Amintiri din copilărie, cu Vegeta să fie

Dacă nici acum nu este vremea tocănițelor din bogăția de legume a grădinilor, nu știm când ar mai putea fi. Acum sunt roșiile bine coapte și dulci, acum sunt ardeii-grăsanii zemoși, acum sunt vinetele lucioase și sănătoase și dovleceii fragezi, iar ceapa suculentă. Îți mai amintești ghiveciul pe care îl prepara bunica? În care descopereai, cu uimirea și candoarea copilului care erai, toate legumele, de parcă în farfurie fusese răsturnat un întreg atlas botanic. Credem că îți amintești. Și mai credem că îți este dor de gustul acelor mâncăruri simple, pregătite la foc domol, în care lingura din lemn era învârtită aproape fără oprire, „ca să nu se prindă și să se afume”. Deși chiar și gustul acela de afumat avea farmecul lui, poate nemaiîntâlnit de atunci…

Cu nostalgia acelor ani, hai să prepari și tu mâncarea cu gustul copilăriei, de dragul vremurilor care au trecut și nu se vor mai întoarce oricât de mult ți-ai dori. Nu te teme că nu îți va ieși la fel de bună. Nu te gândi că bunica avea vreun secret bine păstrat pe care l-a luat cu ea. Doar nu ai observat tu că în dulap avea și un borcan în care ținea Vegeta Legume și din care lua doar câte o linguriță, ca să nu se termine prea curând, pentru că în vremurile acelea Vegeta era foarte prețioasă. Și greu, și rar făcea rost de ea. Tu, azi, o găsești cu ușurință în orice magazin, în cel din colțul străzii sau la hipermarketul la care mergi săptămânal. Alte vremuri… Și nu găsești doar clasica Vegeta Legume, bază pentru mâncăruri, găsești și Vegeta Gust de Găină pentru atunci când vrei să dai preparatelor tale o notă delicată, găsești și Vegeta Cub Legume, Vegeta Cub Vită sau Vegeta Cub Găină, dar găsești și Vegeta Bio, pentru că ai alte standarde și alte preferințe. Dar hai să facem totuși ce ne-am propus, un ghiveci ca în vremurile care-au apus…

Ai nevoie de: două cepe, un fir de praz, 4-5 cartofi, 3 morcovi, doi ardei grași (unul verde și unul roșu), un dovlecel, o vânătă mică, o conopidă mică, o mână de fasole verde, 3 căței de usturoi, 300 ml de suc de roșii, 100 ml de ulei, o foaie de dafin, o legătură de mărar, sare și piper,  2-3 lingurițe de Vegeta Legume sau Vegeta Cub Legume.

Cum se prepară

Legumele se curăță, se spală și se taie după cum urmează: ceapa – solzișori, morcovul și prazul – rondele, ardeii în felii potrivite, cartofii, dovlecelul și vânăta în cuburi iar conopida o desfaci în buchețele.

Pui uleiul la încins și întâi pui ceapa și prazul la călit. Pentru că legumele au timpi diferiți de fierbere, le adaugi în ordinea indicată, lăsând între fiecare câte 5-10 minute distanță. Urmează morcovii, vânăta, fasolea verde, cartofii, ardeii și dovlecelul. Presari Vegeta, acoperi cu un capac și mai lași la călit încă 5-7 minute, după care poți adăuga și conopida. Lași să fiarbă alte 5 minute și adaugi sucul de roșii, usturoiul mărunțit și foaia de dafin. Amesteci și mai lași să fiarbă 10 minute. Oprești focul, potrivești gustul de sare dacă mai este nevoie și adaugi mărarul tocat. Gata, ai terminat!

Hits: 7

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: