Laptopul de gaming Acer Nitro 17 (AN17-51) – review
Mi-am pus manusile de iarna si in asteptarea sosirii unei zapezi consistente in Bucuresti, care sa justifice incalzirea mainilor m-am gandit ca experienta mea cu un laptop de gaming foarte potrivit pentru distractia vacantei de iarna impreuna cu CSGO sa faca obiectul unui review de iarna. Si am profitat din plin de clipa, sa ma amuz din plin pentru ca nu prea am ocazia de obicei sa ma bucur de cea mai noua tehnologie asa cum Acer Nitro 17 (AN17-51) mi-a oferit din plin. Laptopul de gaming cu procesor i7-13700H si grafica RTX 4060 sunt perfect potrivite pentru jocurile moderne. Si, pe deasupra, Nitro 17 aproape ca nu sufera de slabiciuni. Implementarea inteligenta a gestionarii energiei face toata diferenta si asigura ca laptopul Acer este silentios in ciuda puterii sale.
Acer ofera dispozitive cu buget mare cu adevarat puternice care vin cu procesoare puternice Intel Raptor Lake HX.Acer Nitro 17 (AN17-51) ofera iteratia AN17-51 poate fi configurata cu procesoare Raptor Lake H in loc de cipuri HX. Cel mai puternic este GeForce RTX 4060 de 140 W. In ceea ce priveste afisajul, exista trei variante IPS de 17,3 inchi. Doua dintre ele sunt unitati de 1080p, cu rate de reimprospatare de 144Hz si, respectiv, 165Hz, iar cel de sus este un panou de 165Hz 1440p care este capabil de Nvidia Advanced Optimus. In afara de modelul implicit, celelalte doua versiuni aduc functionalitatea G-Sync.
Ecranul sau de 17,3 inchi este decent, durata de viata a bateriei este mai mult decat acceptabila, iar stilul si calitatea constructiei sunt greu de criticat. Laptopul are rate stabile de cadre, asa cum se poate astepta de la un dispozitiv Nvidia GeForce RTX 4060 bine configurat. Aproape si mai importanta este racirea considerata perfecta. Patru orificii de aerisire, racirea cu metal lichid si software-ul de control usor de utilizat ofera o baza solida pentru aceasta.
Noul Nitro 17 este in mare parte din plastic, baza este solida, fara semne de scartait, in timp ce balamalele se simt suficient de rezistente pentru a merge la distanta. Exista un pic de flexibilitate evident in capac, dar acest lucru este tipic pentru laptopurile carora le lipseste un afisaj complet laminat cu un capac de sticla. Cu 3,25 kg, Nitro 17 nu este prea greu pentru un notebook de gaming de 17,3 inci, portabilitatea fiind ajutata si de faptul ca caramida de putere de 230 W nu este un bulgare masiv si greu. La 400 x 251 x 29 mm, dimensiunea sa este destul de standard pentru un laptop de gaming. Facand o calatorie in sensul acelor de ceasornic in jurul lui Nitro 17 veti gasi o iesire HDMI 2.1 si doua porturi USB-C (unul cu specificatia Thunderbolt 4, celalalt USB 3.2 Gen 2 care accepta DP Alt Mode), plus o mufa de intrare DC in spate. In dreapta sunt doua porturi USB-A – unul 3.2 Gen 2 si unul 3.2 Gen 1 – in timp ce in stanga exista un alt USB-A 3.2 Gen 2, o mufa audio de 3,5 mm, un slot pentru card microSD si un port Gigabit Ethernet. Este atat o selectie cuprinzatoare, cat si bine aranjata de conexiuni. Cititorul de carduri este doar o varianta microSD, deoarece exista spatiu mai mult decat suficient pentru unul mai mare. Portul LAN ar dori, de asemenea, sa fi gestionat 2,5 Gbit/s in loc de doar 1 Gbit/s. Pentru calitate si pret, selectia de porturi de la Acer Nitro 17 este absolut buna. Cantitatea si performanta acestora ar trebui sa se potriveasca sarcinii, indiferent de scenariul de aplicare. Inauntru, puteti accesa cele doua sloturi SODIMM si ambele suporturi SSD PCIe Gen 4, acesta din urmă fiind capabil sa gazduiasca ambele dimensiuni de unitate de 2.280 si 2.242.
Camera HD de baza este suficienta pentru apeluri video nesolicitante, desi rezolutia scazuta este evidenta pentru receptor. Abaterile puternice de culoare au rezultat din functia de iluminare buna a camerei. S-a adaptat rapid la conditiile de iluminare in schimbare si a oferit imagini de buna calitate, chiar si in conditii de lumina slaba. Microfonul isi face treaba satisfacator. Sunetul este inregistrat la un volum consistent si poate fi auzit cu usurinta atat de la distante diferite, cat si in mai multe directii de vorbire. Cu toate acestea, atunci cand reglati volumul, este dificil sa ignorati subtonul mic si usoarele distorsiuni. Sistemul de difuzoare de 2 x 2W elibereaza o cantitate impresionanta de volum – 79,3 dBA de la o sursa de zgomot roz constanta la o distanta de 1 m – si suna destul de bine in timp ce o faci. Exista o cantitate utila de bas, impreuna cu mult spatiu si detalii. Exista putine in ceea ce priveste separarea stereo sau directionalitatea, asa ca poate fi dificil sa evaluezi din ce parte esti atacat îintr-un joc, dar acest lucru nu este neasteptat cand difuzoarele sunt atat de apropiate.
Tastatura tip cupola de cauciuc cu format plat a facut genul de impresie foarte pozitiva pe care ati asocia-o cu un astfel de dispozitiv de intrare. Cursa tastei de 1,4 mm asigura o experienta palacuta de tastare, dar rezistenta ar putea fi putin mai ferma. Deoarece cadrul tastaturii se flexeaza doar minim atunci cand se aplica o presiune energica de tastare, sesiunile de tastare sustinute nu reprezinta o problema. Laturile albe ale tastei sunt izbitoare vizual, iar contrastul lor ridicat le face sa iasa in evidenta. In plus, tastele WASD, tastele sageti si tasta speciala pentru software-ul NitroSense au evidentiere suplimentara. Iluminarea este uniforma, dar optiunile de personalizare sunt limitate la patru zone si cateva efecte. O gama larga de culori le face sa arate destul de bine. Exista taste dedicate pentru a lansa panoul de control Nitro Sense si pentru a comuta intre modurile Silentios, Echilibrat, Performanta si Turbo. Fiecare mod se distinge prin LED-ul cu culoarea de schimbare a tastei, cu un scurt dans luminos al tastaturii. Dimpotriva, touchpad-ul nu prea multumeste. La aproape 8 x 12 cm, este bine proportionat, dar precizia sa, precum si punctele de presiune ale tastelor ascunse din zona de jos sunt mai putin impresionante. In plus, am observat un zgomot usor cand punem si ridicam degetele. Prin urmare, se recomanda cu siguranta utilizarea unui mouse separat.
Specificatiile de baza ale afisajului IPS al lui Nitro 17 sunt mai degraba mai bune decat v-ati astepta la acest pret. Desigur, trebuie sa va descurcati cu o rezolutie de 1.920 x 1.080, dar rata de reîmprospatare este de 165 Hz, mai degraba decat cea mai comuna 144 Hz, iar panoul este atat colorat, cat si precis in culori. Este si un afisaj competent din punct de vedere tehnic, cu o reproducere a gamei sRGB de 108%, un raport de contrast de 1.218:1 si o luminozitate de varf de 390cd/m2. In plus, panoul are o acuratete a culorilor surprinzator, cu o variatie Delta E fata de sRGB de doar 1,44, ceea ce este un rezultat puternic. Manipularea miscarii este buna datorita tehnologiei G-Sync de la Nvidia, care previne ruperea ecranului. In plus, exista un comutator de overdrive in panoul de control Nitro Sense care, atunci cand este cuplat, reduce imaginea fantoma la un nivel perfect acceptabil, daca nu nedetectabil.
Prezenta Advanced Optimus auto-MUX de la Nvidia este bine vazut si aici. Cele cateva secunde de pauza in timp ce comuta intre grafica integrata si discreta sunt inca tulburatoare, dar invat sa ma obisnuiesc cu ea si este un fapt mai convenabil decat a trebui sa reporniti Windows pentru a activa modul dGPU dedicat.
Cu a 13-a generatie de Intel Core i7 (Raptor Lake) si Nvidia GeForce RTX 4060 , majoritatea jocurilor actuale pot fi jucate la rezolutia nativa QHD a ecranului, dar cu cateva limitari. Atata timp cat cerintele nu sunt setate prea mari, laptopul pentru jocuri va oferi un divertisment excelent pentru o perioada de timp. Pot fi definite diferite scenarii folosind software-ul NitroSense. In timp ce comportamentul CPU si GPU este setat la patru moduri de operare posibile, comportamentul ventilatorului, iluminarea tastelor si profilul de sunet pot fi selectate in consecinta. Cu Intel Core i7-13700 , Acer Nitro 17 a optat pentru un procesor foarte puternic, dar nu superlativ. Designul sau corespunde in mare masura predecesorului, i7-12700H cu sase nuclee de performanta si opt nuclee de eficienta, facand un total de 20 de fire. Cache-ul a ramas, de asemenea, aceeasi dimensiune. In schimb, rata de ceas a cunoscut o usoara imbunatatire de la 4,7 la 5,0 GHz. In schimb, pentru multe procese si sarcini, puterea disponibila pentru o perioada scurta de timp conteaza. In acest sens, i7-13700H este puternic pentru un procesor mobil, dar este lasat in picioare de procesoarele AMD de generatia a 7-a sau chiar de modelele Intel din seria „HX”. O imagine similara a aparut cand a fost vorba de performanta single-core. Fiind limitat la 115 wati in loc de pana la 157 wati observati in seria „HX” impiedica rezultate mai bune.
Pentru o determinare realista a benchmark-urilor: Novabench, PCMark, 3DMark, Cinebench, am selectat modul „Performanta”. Acer recomanda acest lucru in instructiunile sale pentru o functionare optima, de asemenea, pe perioade lungi de timp. Zgomotul ventilatorului in „Turbo” este mult mai puternic. In testele noastre, am reusit sa obtinem rezultate de testare aproape identice in ambele moduri „Echilibrat” si „Performanta” la aproximativ jumatate din nivelul de zgomot. Cu toate acestea, scaderea performantei in „Quiet” este considerabila, in timp ce fanii raman cel putin audibili. Aceasta inseamna ca modul de functionare echilibrat ar trebui sa fie ideal pentru majoritatea scenariilor de aplicatie. Sunetul din jocuri, prin difuzoarele incorporate, este perfect audibil, iar zgomotul ventilatorului nu este deosebit de enervant. Productia scazuta de caldura, ca urmare a consumului limitat de energie in timpul sarcinii repetate, isi arata cu adevarat avantajele. SSD-ul PCIe 4.0 de la Samsung a dat rezultate impresionante, plasandu-se destul de departe de concurenta, mai ales cand a fost vorba de vitezele de citire si scriere a blocurilor de 4 kbit.
RTX 4060 este un GPU de gama medie care poate concura in mod fiabil cu RTX 3070 Ti din generatia anterioara. Acest lucru este remarcabil, deoarece numărul de shadere, precum și diferitele nuclee pentru trasarea razelor sau calculele tensorilor au fost reduse cu ceva care se apropie de 50%. La 8 GB, doar VRAM-ul a ramas neschimbat si ar putea fi putin slab, mai ales cand vine vorba de rezolutții 4K – cel putin pentru titlurile individuale de jocuri.
Cipul grafic al Acer Nitro 17 este furnizat cu maximum 140 de wati, prin care 25 de wati sunt deviati de la procesor ca un impuls dinamic. Graficul din dreapta arata ca valoarea in modul „Turbo” este, de asemenea, stabila pe termen lung. In celelalte moduri, consumul de energie este redus. In „Silentios”, sunt necesari 85 de wati. In modul „Echilibrat” sunt permise 105 wati, iar in „Performanta”, se acceseaza maximum 130 wati.
Cand vine vorba de durata de viata a bateriei, consumul scazut de energie la inactiv se face remarcabil. Pentru un laptop de gaming, Acer Nitro 17 are o rezistenta excelenta, deoarece a reusit peste 8 ore in testul Wi-Fi cu site-uri in continua schimbare. Cu toate acestea, cresterea luminozitatii la maximum reduce durata de viata a bateriei cu aproximativ 2 ore.
Views: 18