Roboții prind viață pe Promenada la Noaptea cercetătorilor  

  • Parada roboților – în cadrul căreia aceștia vor executa sarcinile date, fiind mânuiți de membrii echipelor BRD FIRST Tech Challenge Romania.
  • Ciocolată și Matematică – eveniment unde cei de la Laboratorium Wyobraźni îi vor învăța pe vizitatori trucuri matematice
  • Copiii vor fi îndemnați să își folosească „inteligența științifică” și învățați să facă experimente alături de oameni de știință

Promenada găzduiește astăzi, 28 septembrie, începând cu ora 16:00, Noaptea cercetătorilor, parte din Bucharest Science Festival 2018. Publicul este invitat să își dea întâlnire cu știința la un eveniment cu experimente trăsnite, demonstrații spectaculoase și conferințe fascinante din domenii științifice. Peste 10 instituții de cercetare, la care se alătură 20 de parteneri ai evenimentului, vor fi prezente la Promenada Mall, între orele 16.00 și 23.00. Intrarea va fi liberă.

Noaptea Cercetatorilor Promenada_mall

Vizitatorii vor putea asista la Parada roboților și la workshopuri susținute sub numele de „Ciocolată și matematică”. Echipele de robotică și copiii interesați de robotică și STEM și-au demonstrat priceperea în tehnologie la BRD FIRST Tech Challenge Romania. Astfel, cu ocazia Nopții Cercetătorilor 2018, la Promenada, va avea loc Parada roboților, unde aceștia vor fi programați de tineri să execute comenzi, concepute sub forma unui joc. Aceștia vor simula acțiuni similare celor pe care un robot trebuie să le execute în viața reală: deplasare ocolind obstacolele, prinderea unor obiecte, manipularea și transportul lor.

De asemenea, iubitorii de ciocolată și matematică vor avea ocazia să învețe o serie de trucuri matematice în cadrul atelierelor „Matematică și ciocolată” realizate de echipa din Polonia, Laboratorium Wyobraźni. Participanții vor învăța despre paradoxul Banach-Tarski, Metode rapide de calcul mental – bazat pe înțelegerea proprietăților numerelor, unde vizitatorii vor reuși să calculeze rapid, poate chiar mai repede decât dacă ar folosi un calculator. Curioșii vor putea învăța tabla înmulțirii pe degete, înmulțirea grafică în scris, împărțirea rapidă cu 5, cât și metode simple de criptare a textului, mai exact o modalitate simplă de a genera parole cu un grad înalt de securitate.

Copiii vor fi invitați să compună muzică folosind legume și fructe, să folosească lumină neagră pentru a desluși mesaje secrete, să provoace mini-cutremure și să le măsoare intensitatea și să creeze propriile tornade și fulgere. Alături de oamenii de știință, cei prezenți vor afla răspunsuri la întrebări precum: cum funcționează acceleratoarele de particule? Ce secrete poate dezvălui o picătură de lichid studiată cu laserul? Cum putem observa razele cosmice care străbat permanent planeta? Există cutremure pe alte planete? Concursuri de roboți, programe de analiză ce folosesc inteligența artificială și tehnici speciale de observație completează evenimentul, demonstrând din plin latura aplicativă, dar și atractivă a cercetării.

„Tratează-te cu știință” este tema pe care organizatorii au ales-o pentru acest eveniment, un îndemn de a folosi „inteligența științifică” în fața provocărilor societății actuale – pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.

Cele mai importante institute de cercetare din capitală și-au unit forțele pentru a oferi pasionaților de știință o experiență unică și interactivă. Evenimentul de la Promenada Mall este organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Facultatea de Fizică – Universitatea București, Institutul de Fizică Atomică,  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, ELI – NP, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

La nivel european, evenimentul se desfășoară simultan în peste 350 de oraşe, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc și în Piața Universității din București, în noaptea de 28 septembrie și ziua imediat următoare, între orele 17:00 – 22:00 și respectiv, în intervalul 17:00 – 21:00, în cea de-a doua zi. Totodată, în parteneriat cu Noaptea cercetătorilor, Muzeul Antipa și Muzeul Național de Geologie vor derula programe speciale conexe evenimentului.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul www.noapteacercetatorilor.ro,  www.promenada.ro și pe pagina de Facebook a centrului comercial.

28 septembrie 2018, București – Promenada

Visits: 1