Xiaomi 13T Pro un terminal de cotitura in gama flagship – review

Desigur traditia Leica este ancestrala, in ceea ce priveste lentilele. Acum cateva decenii am lucrat sub brandul Leica. Am reparat aparatura optoelectronica si am ramas cu multe cutume imprimate in special in ceea ce reprezinta precizia si acuratetea, asa cum putini producatori se pot lauda. Fireste traditia foto de calitate nu a disparut odata cu trecerea timpului, ci a capatat noi valente, mai moderne in legatura cu tehnologia. Insa stacheta recunoscuta nu a coborat niciodata. De aceea, un brand tanar si ambitios, asa cum este Xiaomi au realizat o sinergie, cat se poate de reusita, impreuna cu Leica, pentru echiparea noilor modele de terminale, in special cele din categoriia flagship.

Dezvoltat impreuna cu Leica si incorporând caracteristicile sale emblematice, Seria Xiaomi 13T cu un cip mai rapid, incarcare mai rapida, captura video 8K si Wi-Fi 7, ofera imagini autentice care surprind esenta experientei Leica. Echipat cu o arhitectura avansata de optimizare a performantei, o durata indelungata de viata a bateriei si un afisaj clar, seria Xiaomi 13T asigura experiente remarcabile de utilizare a smartphone-urilor, pentru fotografiere, vizionare a clipurilor sau utilizare zilnica. Xiaomi 13T Pro ofera o configuratie de camera tripla cu obiective Summicron proiectate impreuna cu Leica, inclusiv o camera cu unghi larg de 50 MP cu distanta focala echivalenta de 24 mm si o lentila asferica 7P conceputa pentru a capta mai multa lumina, ce suporta fotografierea cu gama dinamica inalta, si un teleobiectiv de 50 MP cu distanta focala echivalenta de 50 mm. O camera cu unghi ultra-larg de 12 MP cu o distanta focala echivalenta de 15 mm este ideala pentru a realiza fotografii panoramice si a surprinde peisaje uimitoare. Alimentate 100% cu DCI-P3, Xiaomi 13T Pro si Xiaomi 13T are o gama de culori mai larga, ce ajuta la surprinderea fiecarui moment esential, prin calitatea clasica Leica,  vizeaza de obicei performanta maxima sau experienta completa a camerei.

Xiaomi 13T Pro este un smartphone cu rating IP68, cu un design familiar Xiaomi13-eque. Il poti avea fie cu spate din sticla, fie din piele ecologica. Piesa sa centrala este afisajul AMOLED de 6,67 inci cu rezolutie 1220p, cu suport pentru o rata de reimprospatare dinamica de 144 Hz, adancime de culoare de 12 biti si Dolby Vision. Xiaomi a pus chipsetul Dimensity 9200+ la conducerea 13T Pro, care este cel mai bun SoC MediaTek de pe piata. Telefonul are 12 GB sau 16 GB RAM LPDDR5X si spatiu de stocare UFS4.0, cel mai rapid disponibil pe piata in acest moment. 13T Pro de la Xiaomi nu este doar un telefon de ultima generatie cu hardware puternic, dar reduce si diferenta fata de concurenta in ceea ce priveste actualizarile software cu cinci ani de actualizari. 

Vine cu difuzoare stereo Dolby Atmos, un compliment frumos pentru ecranul Dolby Vision, bateria de 5.000 mAh accepta incarcare rapida cu fir de 120 W si o incarcare completa ar trebui sa dureze doar 19 minute. Dezvoltat cu tehnologii ISP (Internal Shortage Precaution), SOA (Safety Operating Area), DTPT (Dynamic Turbo Power Technology), asigura utilizarea in siguranta a bateriei mari de 5000mAh.

Xiaomi 13T Pro este un smartphone premium destul de standard, avand o combinatie de aluminiu si sticla sau piele vegana, in functie de finisajul pentru care optati. Optiunile de culoare, inclusiv elegantele Meadow Green si Alpine Blue, ajuta Xiaomi 13T Pro sa iasa in evidenta din marea de finisaje negre si argintii, desi exista un finisaj negru standard. Nu este chiar cel mai subtire sau mai usor smartphone, masurand la 8,6 mm si, respectiv, 206 g. Denivelarea camerei a avut, de asemenea, o reproiectare in comparatie cu predecesorul sau, schimband decupajul dreptunghiular din spate pentru un aspect mult mai patrat. Detaliile mici, cum ar fi ramele inclinate, il ajuta sa arate putin mai atractiv. In jurul panoului AMOLED de 6,67 inci sunt cadre care, desi nu sunt simetrice, sunt putin mai subtiri. Acest lucru face ca modelul sa aiba un raport afisaj-suprafata mai eficient de 87,5%. Pentru a mentine costurile scazute, producatorul a continuat sa se bazeze pe Gorilla Glass 5, mai ieftin, in loc de Gorilla Glass Victus (1/2). Ramele continuă sa fie fabricate din plastic. Calitatea constructiei este de top, iar butoanele instalate stau bine si ferm in cadru. Exista doua lucruri invizibile cu ochiul liber si anume priza pentru casti subtiri si scanerul de amprente de sub afisaj. Cititorul de amprenta este mereu pornit, rapid si fiabil si nu am avut probleme cu utilizarea lui. Partea superioara a 13T Pro gazduieste blasterul IR, un microfon si priza pentru unul dintre difuzoarele stereo. Celalalt difuzor stereo, mai mare si mai tare, se afla in partea de jos, impreuna cu portul USB-C, microfonul principal si tava SIM. Cu rezistenta la praf si apa IP68, Xiaomi 13T Pro va supravietui unei scufundari in apa si unei excursii la plaja. Xiaomi 13T Pro ofera suport complet dual-SIM cu doua sloturi pentru carduri Nano SIM, precum si optiunea de a conecta un eSIM la sistem. Functii precum apelurile VoLTE si WLAN exista la bord. Ambele microfoane instalate ofera o experienta de apel placuta, putin afectata de un zgomot de fundal. Chiar si asa, suprimarea zgomotului ambiental functioneaza suficient. Calitatea apelului este foarte buna.

Ecranul impresionant este plat. Acest AMOLED de 6,67 inci are o rezolutie de 2.712 x 1.220 de pixeli si se mandreste cu o rata de reimprospatare adaptiva , depasind frecventa de 144 Hz. Xiaomi sustine luminozitate maxima de 2.600 de nit pentru evidentierea HDR si exista suport Dolby Vision. Fie ca citesc, ma joc sau urmaresc videoclipuri, am gasit ecranul clar, lizibil si suficient de luminos pentru a fi vazut in aer liber. 13T Pro este protejat de Gorilla Glass 5 si vine cu o protectie de ecran instalata. 

13T Pro nu este un campion cand vine vorba de conectivitate, dar chiar si asa, telefonul Xiaomi are o lista decenta de functii, inclusiv NFC, Bluetooth 5.4, USB OTG inclusiv Miracast si un blaster IR. Standardul sau USB mai lent (2.0) este ceea ce il diferentiaza este ca nu accepta iesirea imaginii prin cablu. Stocarea interna nu poate fi extinsa, ceea ce inseamna ca utilizatorii care au nevoie de mult spatiu de stocare vor trebui sa opteze pentru modelul de 1 TB. Xiaomi 13T Pro atinge viteze uimitoare datorita suportului sau WiFi 7 – omologul corespunzator furnizat. Cu toate acestea, am atins si rate de transfer ridicate de peste 1.600 MBit/s in frecventa de 6 GHz. Pe langa WLAN-ul sau rapid, smartphone-ul de ultima generatie este compatibil 5G, dar fara suport mmWave. Suportul sau de frecventa 4G este masiv si accepta o varietate de benzi LTE si toate frecventele relevante sunt acoperite. 

Dimensity 9200+ este cel mai puternic cip MediaTek de pana acum si este considerat la egalitate cu Snapdragon 8 Gen 2, ofera frecvente de ceas CPU si GPU mai mari si este conceput pentru procesul TSMC 4nm de a doua generație (N4P). Chipsetul Dimensity 9200+ dispune de un procesor octa-core cu un nucleu Cortex-X3 la 3,35 Hz, 3 nuclee Cortex-A715 la 3,0 GHz și 4 nuclee Cortex-A510 la 2,0 GHz. SoC utilizeaza GPU-ul ARM Immortalis-G715 MC11 (@1164MHz, fata de 995MHz in 9200) cu motor de ray tracing bazat pe hardware. Noua unitate grafica emblematica aduce Variable Rate Shading (VRS), performanta dubla de invatare automata in comparatie cu predecesorul si ARM Fixed Rate Compression (AFRC) pentru utilizarea redusa a latimii de banda. MediaTek aduce, de asemenea, o unitate de procesare AI de a sasea generatie – APU 690, cu o imbunatatire cu 35% in aplicatia de referinta ETHZ5.0. Chipsetul permite, de asemenea, suport pentru RAM LPDDR5X rapida, cu suport pentru memorie de pana la 8.533 Mbps si stocare UFS 4.0 pentru transmisie de date extrem de rapida si acces direct la stocare la nucleele CPU. Pe langa 12 GB de RAM pe modelul pe care l-am testat performanta este cu adevarat excelenta. Xiaomi este mai generos cand vine vorba de stocarea interna. Modelul de baza este acum de 256 GB, in timp ce exista si o noua versiune de 1TB. Dar cred ca modelul de 512 GB pe care l-am testat va fi suficient pentru majoritatea oamenilor, chiar si fara optiunea de extindere microSD. 

Terminalul a prezentat punctaje foarte bune in testele sintetice utilizate asa cum puteti remarca mai sus: CPUZ, AnTuTu, Aida64, 3DMark, PCMark, GeekBench, Devinfo.

Personalizarea este, ca intotdeauna, o mare parte a MIUI. Sistemul va permite sa alegeti stilul afisajului permanent sau tema interfetei de utilizare. In afara de cele preinstalate pe dispozitiv, exista un magazin de teme care va ofera o selectie larga. Temele in sine schimba nu numai aspectul general, ci si tonurile de apel si pictogramele de sistem. MIUI 14 ofera optiunea de extensie a memoriei care este activa in mod implicit. Exista, de asemenea, o functie experimentala care va permite sa utilizati cititorul de amprenta pentru a masura ritmul cardiac. Este un pic ciudat, dar totusi un mic plus interesant. MIUI vine cu aplicatiile sale multimedia proprietare – exista Galerie si Muzica si Mi Video (ambele cu optiuni locale si de streaming). Un manager de fisiere MIUI este, de asemenea, la bord. Si, desigur, exista o aplicatie Mi Remote care foloseste blasterul IR integrat.

Mai multe foto puteti descoperi pe contul meu de Instagram cu link aici: cristiannicolau

Xiaomi si-a imbunatatit cu siguranta jocul, iar parteneriatul cu Leica a facut telefoanele sale de ultima generatie cunoscute pentru calitatea lor excelenta a fotografiilor si video. In plus, avand modurile Vibrant si Authentic ale Leica, veti obtine tot ce este mai bun din doua universuri – o redare puternica asemanatoare Samsung si una realista asemanatoare Apple. Exista o comutare AI in plus, deoarece, desigur, trebuie sa existe. De obicei creste contrastul si saturația in functie de scena. Modul video Teleprompter adaugat anterior este aici, puteti sa inserati scriptul video si sa il cititi cu usurinta in timp ce capturati videoclipul. Puteti activa sau dezactiva si stabilizarea electronica, dar numai pentru modurile Pro Video si Timelapse marind campul vizual. In capatul indepartat al vizorului, aveti un comutator pentru modul blit, un comutator HDR si comutatorul AI. Modul Noapte este disponibil pe toate cele patru camere si exista chiar si video de noapte pentru camera principala. Modul Portret foloseste camera telefotografica in mod implicit, dar poti trece la camera principala, daca vrei. Exista diferite efecte pentru cei care doresc mai multe portrete artistice.

Sistemul de camere de pe spatele telefonului cu o camera principala de 50 MPix cu OIS si un obiectiv Leica Summicron, inclusiv o lentila asferica. Imaginile realizate cu Sony IMX707 sunt deosebit de bine iluminate in medii intunecate si sunt chiar mai clare decat pe obiectivul de 200 MPix al predecesorului sau. Chiar si in lumina zilei, fotografiile facute cu 13T Pro sunt cu adevarat grozave. Contururile sunt putin netezite si ascutite artificial. Camera ultrawide foloseste un senzor de 13 MP, dar salveaza fotografii de 12 MP si este promovata ca un imager de 12 MP. Fotografiile ultrawide de 12MP in aspectul lor implicit sunt bune – detaliul este mediu, dar suficient pentru scopurile ultrawide. Zgomotul este scazut, culorile sunt placute, intervalul dinamic este larg. Acestea ar putea beneficia de o crestere a contrastului, si poate de o expunere putin mai intunecata.

Xiaomi si Leica ofera un mod Portret puternic, cu cateva optiuni din care sa alegeti – implicit (50 mm, fara imbunatatiri), 35 mm (decupare de la camera principala), 50 mm Swirly Bokeh si 90 mm Soft Focus. Exista si un mod Full Body, care realizeaza portrete cu camera principala. Portretele implicite sunt realizate cu camera telefoto. Subiectul este detaliat, bine expus si fara zgomot, cu o redare naturala si culori placute. Bokeh-ul este minunat.

Cand vine vorba de video, 13T Pro beneficiaza si de noua inregistrare video LOG pe 10 biti (UHD) si calitate 8K. Inregistrarea video HDR cu HDR10+ este posibila si pana la 4K si la 30 fps. In plus, utilizatorii au optiunea de a importa stilul de culoare preferat pe 13T Pro prin tabelul de atribuire a culorilor LUT. Datoritaă OIS si EIS, miscarile sunt bine surprinse in timpul inregistrarii video, iar imaginea este stabilizata in mod fiabil. 

Xiaomi 13T Pro ofera imbunatatiri ample ale eficientei energetice si o durată extinsa de viata a bateriei, permitand utilizatorilor sa se bucure de o experienta de smartphone mai rapida si mai eficienta. Xiaomi 13T Pro accepta tehnologia interna de incarcare rapida HyperCharge la 120 de wati. Incarcarea completa a bateriei de 5.000 mAh dureaza aproximativ 20 de minute cand se foloseste modul Boost, in timp ce dureaza aproximativ 29 de minute folosind modul implicit imediat scos din cutie. Din fericire, adaptorul de alimentare potrivit este deja inclus cu telefonul premium. In modul idle, consumul de energie nu este vizibil pentru un smartphone cu aceasta configuratie, dar consumul este destul de mare sub sarcina, cu varfuri de aproape 16 wati. Bateria lui 13T Pro a facut posibila o durata de functionare foarte buna de peste 18 ore cu WLAN activat.

In vremuri in care pachetele sunt livrate cu tot mai putine accesorii, este placut sa vedem ca 13T Pro vine cu o sursa de alimentare modulara de 120 de wati, precum si un cablu de date/incarcare, o carcasa transparenta, un instrument SIM si un scurt manual de instructiuni. inclusiv informatii despre garantie.

Visits: 48

One thought on “Xiaomi 13T Pro un terminal de cotitura in gama flagship – review

Lasă un răspuns