Videoproiectorul cu rezolutie WUXGA, Epson EB-U42 la review

Cand am primit la teste videoproiectorul Epson EB-U42 pentru review, am fost extrem de entuziasmat. Pentru ca acesta este perfect pentru acasa. Atat cand imi doresc sa mai vad cate un film de pe Netflix conectat prin cablu HDMI, direct de pe PC, sau notebook. Dar si atunci cand mai doresc sa am o imagine cat mai multimedia asupra articolelor de pe blog si chiar si atunci cand ma plictisesc si imi doresc o sesiune de gaming, stiti deja ca ma bucur.

EB-U42 este unul dintre cele mai recente proiectoare de rezolutie WUXGA (1.920 x 1.200 pixeli) cu raport de aspect 16:10, cu frecventa de generare a imaginii 2D pe verticala 192 Hz – 240 Hz, de la Epson. Utilizeaza tehnologia 3LCD a companiei, ceea ce inseamna aceeasi luminozitate maxima 3600 lumeni atat pentru lumina alba, cat si pentru lumina color.

Cu toate acestea ma gandesc si la sesiuniile de meeting de la job, unde cu siguranta poate fi extrem de util, pentru ca avem incinte de reuniune, perfect pretabile unui astfel de proiector, si prezentarilor care au loc pe acolo. La 3.600 lumeni, Epson EB-U42 este un proiector Full HD luminos si este potrivit si pentru sali mai mari, chiar si in situatiile in care prezentatorul vrea sa pastreze in camera luminile aprinse. Aceasta lampa de tip UHE cu lungime de focalizare de 24,50 mm la o diagonala de 7.62 m este evaluata la 6.000 de ore. Daca vi se pare ok si cu o luminozitate redusa de 2.200 lumeni, puteti trece la modul ecologic, care va oferi durabilitate de pana la 10.000 de ore.

Designul elegant EB-U42 de dimensiuni 302‎ x 252 x 92 mm, la numai 2,8 kg este ideal pentru birou sau acasa. Cu un afisaj Full HD cu iesire luminoasa ridicata pentru vizibilitatea continutului total, tehnologia fiabila creeaza liniste, cu o interventie si o intretinere redusa asupra produsului. Practic cam uiti de el pe unde il utilizezi.

Continut luminos si viu pe un ecran de dimensiuni mari. Combinatia dintre o luminozitate ridicata, un raport ridicat de contrast de 15.000: 1 si un continut Full HD ofera o calitate superioara a imaginii si o experienta vizuala usor de inteles, chiar si in conditii de iluminare ambientala ridicata.

Datorita capacului alb lucios, EB-U04 arata putin utilitar, mai prietenos cu camera de zi, e mai mic cu o lentila mult mai compacta decat alte exemplare pe care le-am mai testat. Dimensiunile sale relativ mici, insa, il fac usor portabil, totusi si acest lucru este util datorita includerii unei pungi cu captuseala in pachetul de vanzare.

Conectivitatea este destul de buna. Doua porturi HDMI sustin informatiile sosite de la sursa, in timp ce potentialul sau este sporit de un port USB capabil sa redea fisiere multimedia, o intrare VGA PC, iar capacitatea unuia dintre HDMI poate sa se ocupe de MHL adica redare de pe telefon mobil.

Puteti adauga chiar si un adaptor wireless optional care deschide posibilitatea de a utiliza aplicatia IProjection Epson pentru a transmite gama de continut,  inclusiv fotografii, clipuri video si documente – direct de pe telefonul mobil sau tableta prin proiector.

Conectarea celor doua dispozitive nu ar putea fi mai simpla: utilizati dispozitivul mobil numai pentru a scana codul QR al fasciculului de proiectie de pe ecran. Daca aveti nevoie sa afisati continut din mai multe surse, proiectorul este de asemenea capabil de trucuri mai avansate, cum ar fi un mod de difuzare pe ecran care pune doua imagini din doua surse diferite una langa alta.

In timp ce atat reglajele de zoom cat si de focalizare (obiectivul are un raport de zoom optic de 1,2x) trebuie sa fie realizate manual, va ajuta la reglarea automata a talpii verticale automate a proiectorului si la un cursor orizontal pentru o corectare a distorsiunilor. Ca majoritatea proiectoarelor din aceasta clasa, EB-U42 poate sa circule prin surse pentru a cauta automat semnalul; si daca este conectat printr-un cablu VGA sau USB, acesta va afisa automat imaginea cand se detecteaza un semnal.

Eu am folosit in teste ca sursa laptopul conectat printr-un cablu VGA si iata in video de mai jos rezultatele vizuale.

Datorita iesirilor luminoase de culoare alba si color si a rezolutiei WUXGA native, EB-U42 ofera o diferenta semnificativa in calitatea imaginii atunci cand este prezentata cu continut video HD. Pur si simplu obtineti mai multe detalii pe ecran, ceea ce nu este posibil daca utilizati un proiector WXGA. Singura observatie este ca difuzorul mono incorporat de 2W nu este nimic neobisnuit si probabil ca ati putea obtine un sunet mai bun din difuzoarele laptopului si cu atat mai mult intr-un sistem audio.

Pana la urma luand in consideratie si factorul subiectiv mi-am dat seama ca mai odihnitor pentru ochii mei este ca semnalul luminos sa vina reflectat din perete decat sa soseasca direct din substraturile luminoase ale unui ecran luminos. Nu este vorba numai despre odihna ci si despre o calitate mult mai buna a detaliilor care te pun pe ganduri daca totusi sa investesti intr-un astfel de device ce pana la urma se dovedeste a fi si extrem de fiabil. Sincer pe mine ma face serios sa ma gandesc la o astfel de perspectiva care poate da un ecran adaptat dimensiunilor pe care imi doresc sa proiectez imaginile dar si rapiditate in pozitionare acolo unde am necesitate si ma simt mai bine. Practic pot lua proiectorul dupa mine peste tot unde ma simt cel mai bine la un moment dat si am de lucru. Iar lucrul acesta este totusi serios, de luat in seama.