Turcia a reușit să facă un pas important în gastronomia sustenabilăÎn 2025 va avea 10 restaurante premiate cu MICHELIN Green Star
Cu o nouă inițiativă planificată care are ca scop certificarea sustenabilă a furnizorilor de servicii alimentare și de băuturi, în cadrul „Programului de Turism Sustenabil al Turciei”, țara demonstrează că are un angajament puternic față de sustenabilitatea în gastronomie.
Mai mult, în doar doi ani, 10 restaurante au obținut prestigioasa distincție MICHELIN Green Star.
Turcia pornește într-o călătorie ambițioasă spre a deveni un lider al sustenabilității gastronomice în care combină bogatul său patrimoniu culinar cu practici moderne, ”eco-friendly”. Deja un pionier în turismul sustenabil, cu peste 19.000 de unități de cazare verificate și certificate, țara pregătește acum un nou modul al „Programului de Turism Sustenabil” dedicat furnizorilor de servicii alimentare și de băuturi, pentru a accelera transformarea sustenabilă a industriei. Faptul că 10 restaurante din Turcia au fost premiate cu MICHELIN Green Star în doar doi ani, creșterea continuă a produselor cu indicație geografică arată că sectorul culinar al Turciei este pregătit pentru un viitor 100% sustenabil.
Impactul criteriilor ”GSTC” asupra furnizorilor și a industriei alimentare din Turcia
În 2022, Turcia a devenit prima țară din lume care a semnat un acord cu Consiliul Global pentru Turism Sustenabil (GSTC) la nivel guvernamental, pentru a pregăti un Program Național de Turism Sustenabil. De atunci, programul este implementat pe etape pentru a asigura conformitatea facilităților din Turcia cu practicile globale de sustenabilitate. Astăzi, peste 17.500 de unități de cazare din țară sunt verificate, iar 1.300 sunt certificate conform criteriilor GSTC.
Datorită acestor eforturi, Turcia a obținut o poziție de lider în sustenabilitate pe indicii globali. Conform rezultatelor din 2024 ale Travel & Tourism Development Index (TTDI), Turcia s-a clasat pe locul 29 din 119 țări.
Având în vedere succesul acestui program, Turcia face acum un pas mare pentru transformarea sustenabilă a turismului, sprijinind dezvoltarea unui nou set de criterii pentru furnizorii de servicii alimentare și de băuturi. Acest set de Criterii GSTC va servi drept standard global pentru sustenabilitate în această industrie. Pe lângă sprijinirea standardelor de gastronomie sustenabilă la nivel mondial, Turcia desfășoară lucrări esențiale pentru certificarea sustenabilă a restaurantelor în cadrul „Programului de Turism Sustenabil” al țării. Turcia intenționează să lanseze un program pilot care va aplica Criteriile GSTC cu indicatori adaptați local, pentru a evalua fezabilitatea certificării sustenabile a restaurantelor din țară.
10 Restaurante MICHELIN Green Star
Totodată, noile restaurante din Turcia, împreună cu bucătarii lor, creează cu pasiune o scenă gastronomică profund legată de rădăcinile culturale ale pământurilor anatoliene. Aceștia păstrează moștenirea culinară turcească, dar pe care o aduc în prezent prin interpretări moderne ale preparatelor și cu un accent deosebit pe sustenabilitate. Astfel, ei au fost recompensați cu MICHELIN Green Stars, distincții acordate restaurantelor care demonstrează cel mai mare angajament față de gastronomia eco-responsabilă.
Selecția MICHELIN Guide 2024 pentru Turcia a inclus patru restaurante, iar selecția pentru 2025 a recunoscut inițiativele și eforturile a încă șase restaurante, ridicând numărul total al restaurantelor premiate la 10.
Lista restaurantelor premiate cu MICHELIN Green Star din Turcia poate fi consultată aici: https://guide.michelin.com/tr/tr/selection/turkey/restaurants/sustainable_gastronomy
Fundamentele moștenirii sustenabile ale Turciei se regăsesc în produsele locale, cu indicație geografică, din cele 81 de provincii ale țării. Fiecare preparat provine dintr-o anumită regiune a Turciei și îndeplinește toate criteriile de sustenabilitate, prin prisma metodelor naturale de producție și preparare. Turcia are 2.218 produse înregistrate de Institutul Turcesc de Brevete și 29 recunoscute de Uniunea Europeană (UE). În plus, preparatele locale din regiunile Turciei sunt în continuare pregătite după rețete originale transmise din generație în generație, folosind metode tradiționale de gătit care păstrează toți nutrienții, pentru cel mai bun gust și cea mai fină textură
Views: 5