TP-Link Archer AXE75 / AXE5400, router WiFi 6E tri-banda pentru jocuri, router VPN, OneMesh, WPA3 – review

TP-Link este cunoscut ca fiind un lider tehnologic in dispozitive si accesorii de retea fiabile pentru pietele globale. TP-Link Archer AXE75 / AXE5400 are toate remediile pe care le primiti in mod normal de pe un router autonom, cum ar fi controale parentale de baza, un instrument VPN sau doua si partajarea fisierelor. Cel mai important lucru aici este conexiunea de 6 GHz a routerului, ceea ce este grozav daca aveti un dispozitiv compatibil. Aceasta banda inovatoare a creat si o noua a treia optiune pentru care dispozitivele sa se conecteze, deoarece traficul pe retelele 2.4 G si 5G a fost suprapopulat. De asemenea, un nivel mai ridicat de streaming a evoluat de-a lungul anilor, astfel incat Wi-Fi 6E ar putea suporta streaming de pana la 8K fara o tamponare ridicola. Wi-Fi 6 si 6E au introdus, de asemenea, securitatea WPA3, ceea ce inseamna ca ofera criptare personalizata pentru a tine la distanta pe ceilalti utilizatori din aceeasi ret ea de la istoria.  Dar nu va asteptati la viteze Wi-Fi superrapide multi-giga de la noua banda, deoarece portul de internet va tine sub un gigabit. Este un router Wi-Fi 6E gigabit tri-band si ar trebui sa fie capabil de aproape tot ce poate furniza reteaua de acasa sau configuratia de birou mic. Este capabil de viteze Wi-Fi de pana la 5400 Mbps, ceea ce este suficient pentru a permite streaming 4K si 8K si jocuri online, inclusiv sisteme VR. Routerul foloseste un procesor quad-core de 1,7 GhZ si este echipat cu USB 3.0. Capacitatea Wi-Fi 6E inseamna ca poate gestiona orice dispozitiv de 6GHz si ar trebui sa poata creste vitezele 5G cu aproximativ 30%. Sunteti inca la cheremul vitezei ISP-ului, dar daca aveti un plan de top, veti vedea cu siguranta diferenta.

Router WiFi 6E Tri-Band – WiFi de pana la 5400 Mbps pentru navigare, streaming, jocuri si descarcare mai rapida, toate in acelasi timp (6 GHz: 2402 Mbps; 5 GHz: 2402 Mbps; 2,4 GHz: 574 Mbps). Alimentare la: 12 V ⎓ 2,5 A. Compatibil cu Alexa prin comenzi vocale pentru o viata mai inteligenta si mai usoara cu Amazon Alexa. Noua banda de 6 GHz ofera mai multa latime de banda, viteze mai mari si latenta aproape de zero, permite jocuri mai receptive si chat video. True Tri-Band si tehnologia OFDMA maresc capacitatea de 4 ori pentru a permite transmisia simultana la mai multe dispozitive.  Inarmat cu un procesor Quad-Core de 1,7 GHz si memorie de mare viteza de 512 MB.

Deschizand Archer AXE75 / AXE5400, veti gasi o mana de articole de hartie, inclusiv un mic autocolant cu SSID-ul si parolele implicite si un ghid de pornire rapida. Veti gasi, de asemenea, un adaptor de alimentare, cu toate antenele sale ambalate individual pentru protectie. Exista, de asemenea, un cablu ethernet scurt pentru conectarea la modemul, daca este necesarDe asemenea, puteti utiliza un cod QR pentru a descarca aplicatia Tether a TP-Link.

.

Routerele WiFi 6E par mai mari. TP-Link Archer AXE75 masoara 10,7″ × 5,8″ × 1,9″, fara a lua in calcul cele sase antene pliabile. Are aproximativ dimensiunea si forma unei tavi mici.

Partea superioara a routerului consta aproape in intregime din ventilatie. Exceptia este o banda lucioasa inaltata de aproximativ trei inci latime care traverseaza aproape o treime a dispozitivului in diagonala. Aceasta denivelare nu pare sa serveasca prea mult vreunui scop – chiar si din punct de vedere estetic; pare la intamplare. Alte aspecte ale designului fizic par, de asemenea, discutabile. Exista un port USB 3.0, dar in loc sa fie pe spatele dispozitivului cu toate celelalte porturi si biti importanti, acesta este in lateral. Intr-adevar, ne-a luat mai mult decat am dori sa recunoastem sa realizam ca exista chiar si un port USB pe dispozitiv. Exista caracteristici frumoase, chiar si dincolo de portul USB. Partea din spate a dispozitivului are un buton de pornire LED, o atingere placuta pentru cei care obosesc de lumini inutile la electronice, un buton WPS si un buton de pornire/oprire WiFi. In plus, partea din spate a dispozitivului are patru porturi Ethernet, un port WAN si un buton de pornire.

Ca si in cazul majoritatii routerelor din zilele noastre, TP-Link Archer AXE75 poate fi configurat printr-o aplicatie descarcabila pentru smartphone-„Tether”- sau o interfata web. Am putut face ca interfata web sa functioneze doar prin WiFi, destul de ciudat. Teoretic, nu vedem niciun motiv pentru care o configurare Ethernet ar trebui sa esueze, dar am constatat ca nu am putut conecta/recunoaste clientul Ethernet decat dupa ce am configurat deja cu succes routerul. In timpul procesului de configurare, impreuna cu pasii standard de setare a informaiiilor de conectare, utilizatorului i se solicita sa seteze un interval de timp de doua ore pentru ca routerul sa descarce si sa instaleze actualizari automate. 
S-a cerut actualizarea firmware-ul routerului. In timpul procesului de actualizare s repornire, firmware-ul s-a actualizat cu succes.

Plac optiunile cand vine vorba de caracteristicile routerului. Din pacate, TP-Link Archer AXE75 nu ofera prea multa alegere; multe dintre functiile sale sunt accesibile numai prin intermediul aplicatiei pentru smartphone Tether. Aceasta include integrarea Alexa, QoS, controale parentale, instrumente de protectie a retelei, scanari de securitate si performanta si raportare. Chiar si atunci cand descarcati aplicatia, nu obtineti acces complet la functii. Routerul si aplicatia vin doar cu functionalitati de baza conform planului „HomeShield Basic” al TP-Link. Pentru mai multe functii, va trebui sa va abonati la HomeShield Pro pentru o taxa lunara sau anuala; in schimb, veti primi functii adaugate, cum ar fi controale parentale suplimentare, filtre de securitate si protectie DDoS.

Cu AXE75 in functiune pot spune cu incredere ca este un router cu adevarat de incredere. Nu am observat niciun drop sau intrerupere, iar toate dispozitivele din casa par sa functioneze la functionalitate maxima, fara incetiniri sau asteptand emisiuni in flux in timp ce asigura in modul de joc complet. Am mutat chiar si dispozitive care se conectau anterior prin ethernet direct la router si le-am conectat prin Wi-Fi si nu am observat nicio problema sau incetinire a performantei. Testele regulate nu arata probleme sau scaderi de viteza.

Am efectuat cateva capturi din timpul testelor chiar langa router.

Si de asemenea la distanta cu obstacole destul de solicitante prin pereti dubli si usi inchise.

Ne puteam conecta la router printr-o unitate desktop si redenumim retelele Wi-Fi, iar o verificare rapida a aratat ca dispozitivele conectate la acesta se aflau pe banda corespunzatoare fara a fi nevoie sa facem mare lucru. Software-ul permite, de asemenea, redirectionarea portului, controlul parental si monitorizarea retelei, aratand toate dispozitivele conectate. TP-Link sustine ca puteti configura si Amazon Alexa pentru a emite comenzi pentru router; desi mi se pare ca mi-ar cere probleme, poate cei mai curajosi dintre voi se vor bucura de aceasta capacitate. Computerele desktop au trebuit sa fie reconectate la retea, acest lucru a fost realizat in cel mai scurt timp. Cu exceptia unui singur computer cu un cablu ethernet deconectat, toate dispozitivele s-au conectat instantaneu si fara probleme. Testele de viteza au aratat aproximativ aceleasi rezultate.

Views: 116

Lasă un răspuns