Terminalul Xiaomi Redmi Note 11 – review

Desi cred ca v-ati prins, de etapa actuala a pietei ce pare a fi mai degraba la nivel cu castigurile utilizatorilor, mai aproape de produsele de buget decat de cele high-end, care au si capatat niste preturi intangibile altadata. Atunci cand citesti despre produse low-end te gandesti ca nu vei putea fi multumit de acestea si ca te vei scalda in compromisuri de neacceptat.

Dar chinezii de la Xiaomi au fost intotdeauna artisti de a gasi solutii, care niciodata nu au insemnat un compromis cat mai degraba au prezentat ceva in plus si incantator pentru fani.

Asa cum va spuneam la review a sosit un terminal Xiaomi Redmi Note 11, ce din punct de vedere hardware nu este primul din gama Note 11, dar prin dispozitivele hardware expuse in interfata UI, in timpul utilizarii, dau confortul necesar pentru a nu te simti mai prejos decat in cazul altor smartphone-uri.

Anuntat alaturi de Redmi Note 11 Pro 5G, Note 11 Pro si Note 11S, modestul Note 11 este printre cele mai simple oferte de la Redmi. Chiar si asa, impartaseste o multime de caracteristici cu rudele sale mai scumpe, inclusiv o baterie mare, elemente biometrice, RAM si configuratii de stocare si cel mai recent software MIUI de la Xiaomi. De fapt, Note 11S si Note 11 sunt practic identice, cu exceptia catorva specificatii de baza. Mai exact, aduce cateva imbunatatiri utile fata de vechiul Note 10. De exemplu, creste rata de reimprospatare a ecranului si imbunatateste rezolutia camerei principale.

Pachetul de vanzare soseste in componenta deja obisnuita la Xiaomi: incarcatorul rapid de 33W, cablul de date /  incarcare USB – USB tip C, acul pentru degajarea sertarului SIM, manualele de utilizare / garantie si husa de protectie flexibila.

Nu este un terminal destinat gamingului performant, insa este un bun companion multimedia. Designul, calitatea constructiei, ecranul AMOLED si durata de viata a bateriei de 5000 mAh primeste incarcare la 33W pe fir sunt grozave, insa calitatea camerei din spate si performanta generala sunt acolo unde veti observa economiile la pret unde au fost facute.

Intoarceti-l si eleganta continua. Este un plastic neted, care se curbeaza usor spre margini si se simte bine in mana, chiar daca este oarecum predispus la pete. Matricea cu patru camere foto este bine cuprinsa intr-un dreptunghi mare in coltul din stanga sus: senzorul mare, principal de 50 MP, pastrat in treimea de sus, cu celelalte trei lentile si blitul aliniate intr-un patrat dedesubt. Este un aspect bun, necomplicat, greu de reprosat. Redmi Note 11 are, de asemenea, suport dual-SIM si extindere pentru carduri microSD si, spre deosebire de multe alte telefoane, nu va face sa alegeti intre aceste caracteristici: puteti adauga doua carduri SIM si un card microSD daca doriti. Pe scurt: note de top pentru Xiaomi la design.

Specificatiile cu care vine Redmi Note 11 nu sunt chiar la fel de impresionante, ceea ce este de asteptat, dar in timpul petrecut cu telefonul, nu am observat probleme majore in ceea ce priveste incetinirile sau bug-urile. Fie ca este vorba de vizionarea de filme, de jocuri, de trimiterea de mesaje, de verificarea retelelor sociale sau de navigarea pe web, terminalul este perfect capabil si nu va va dezamagi in niciunul dintre aceste domenii. Ce m-a mai impresionat a fost ca desi nu este un terminal ce lucreaza in retele 5G nu au uitat sa adauge un senzor IRDA ce ne va ajuta sa operam impreuna cu softul adecvat de pe Google Play pe post de telecomanda, atunci cand ar fi necesar sa cautam prin casa existenta acestora.

Optiunile de conectivitate de pe Redmi Note 11 includ Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Bluetooth v5.00, infrarosu, USB Type-C, 3G si 4G. Si nu au uitat nici prea-cerutul NFC din ultima vreme in special pentru platile bancare. Senzorii de pe telefon includ accelerometru, senzor de lumina ambientala, busola/magnetometru, giroscop, senzor de proximitate si senzor de amprenta.

Un alt confort existent fata de alte terminale este sunetul STEREO prin al doilea difuzor precum si al jackului de 3,5 mm care adauga o auditie completa multimedia multumitoare pentru consumatorii de profil.

Datorita ecranului AMOLED cu rata de refresh la 90Hz luminos (cu luminozitate tipica de 700 nits ce urca in peak la 1000 nits)  rezolutie FHD+, aspect 20:9, 409 ppi, protejat cu sticla Corning Gorilla Glass 3 si a difuzoarelor STEREO competente, redarea media este un domeniu in care Redmi Note 11 se descurca foarte bine. Culorile apar, iar actiunea de defilare este lina atunci cand navigati prin aplicatii si prin interfata cu utilizatorul.

Daca sunteti in cautarea unui terminal care sa se descurce bine cu YouTube, Netflix, iPlayer si asa mai departe, atunci acesta ar putea fi exact ceea ce aveti nevoie – iar la 6,43 inchi, ecranul atinge un punct favorabil, intre cel mai mic si cele mai mari afisaje.

Terminalul se bucura, de asemenea, un grad de IP53, ceea ce inseamna ca este protejat de stropiri usoare.

Terminalul are un procesor Qualcomm Snapdragon 680 cu GPU Adreno 610. Se bazeaza pe 4 GB de RAM LDPPR4x cu specificatii mai vechi si pe stocarea UFS 2.2, de capacitate 64 GB care sunt ambele mai putin decat componentele mai moderne. In ciuda acestor limitari tehnice, Redmi Note 11 s-a descurcat destul de bine in ceea ce priveste performanta de zi cu zi. Nu s-a simtit niciodata lent in timpul utilizarii in lumea reala. Nu a obtinut un scor foarte mare la benchmark-uri, dar a ajuns acolo unde ar trebui, avand in vedere chipset-ul si pretul. Redmi Note 11 este livrat cu Android 11 si Xiaomi MIUI 13. Daca va intrebati despre Android 12, Redmi s-au angajat sa ofere cea mai noua versiune de Android familiei Redmi Note 11. Mai jos aveti capturile realizate in timpul testelor cu Aida 64, DevInfo, 3DMark, PCMark, CPUZ, AnTuTu si Geekbench.

Nici Redmi nu ofera nicio asigurare reala pe termen lung, un purtator de cuvant declarand doar: „Actualizarile Android si ciclurile de corectii de securitate ale dispozitivelor Redmi sunt in conformitate cu acordurile Xiaomi cu Google si vor fi lansate si vor respecta cerintele corespunzatoare politicilor.”

Alimentat de chipsetul Qualcomm Snapdragon 680, telefonul ruleaza majoritatea jocurilor fara efort. De fapt, va puteti bucura de jocuri precum Call of Duty Mobile. Dar nu va asteptati sa gestioneze setari grafice ridicate si rate de cadre ridicate. Ofera jocul DND, optimizarea performantei si o crestere a receptiei Wi-Fi. Chiar si cu acest mod, rata de cadre ajunge la 48 pentru majoritatea jocurilor. Desi chipset-ul nu este foarte puternic, se descurca bine in ceea ce priveste consistenta, asa cum este evident din testul de accelerare termica. Ecranul OLED imbunatateste experienta de joc. Nu numai ca obtii o fidelitate vizuala ridicata, dar rata de esantionare la atingere de 180 Hz si rata de reimprospatare de 90 Hz va ofera avantaj in jocurile online.

Impresionant  Xiaomi Redmi Note 11 include nu mai putin de patru camere pe spate. Acestea cuprind o camera principala de 50MP (f/1.8), sustinuta de un obiectiv ultrawide de 8MP (f/2.2) si doi senzori de 2MP (f/2.4): unul pentru fotografie macro si celalalt pentru adancime.

Interfata camerei este  standard Xiaomi. Glisarea in lateral va permite sa comutati intre diferite moduri, cum ar fi Foto, Video, Portret si Pro. Ultimul va permite sa reglati aspecte precum balansul de alb, expunerea, ISO si viteza obturatorului. La setarile implicite, Redmi Note 11 capteaza fotografii de 12 MP. Puteti opta pentru capturi de 50MP, dar nu ofera niciun avantaj.

Pentru majoritatea scenariilor, modul AI ofera cele mai bune rezultate posibile. Trecand la subiectul calitatii imaginii, obtineti rezultate bune cu o cantitate decenta de detalii si culori naturale. Cu toate acestea, nivelurile de zgomot sunt cu siguranta in scadere.

Trecerea la camera de 8 MP are ca rezultat o pierdere semnificativa a detaliilor. La fel ca majoritatea camerelor cu unghi larg, aceasta are o distorsiune usor vizibila in jurul marginilor. In comparatie cu camera principala, fotografiile surprinse de snapper-ul lat par sa aiba un ton mai cald.

In conditii de lumina scazuta, calitatea imaginii este afectata serios atat pentru camera principala, cat si pentru cea larga. In timp ce culorile par bune, zgomotul scapa de sub control. Modul de noapte este limitat la camera principala, iar performanta sa este un mixt. Ilumineaza imaginile cu lumina scazuta, dar in timp ce face acest lucru tinde sa creasca zgomotul.

Pentru autoportrete, Redmi Note 11 vine cu un snapper frontal de 13MP. Pentru o camera cu focalizare fixa, face o treaba buna in a mentine lucrurile in focalizare. Culorile arata bine, dar camera incearca prea mult sa lumineze fiecare fotografie.

Pentru a va crea o parere am pus o galerie foto mai jos.

Trecand la inregistrarea video, telefonul este limitat la 1080p 30fps. Nici macar nu aveti optiunea pentru 1080p 60fps, ceea ce este ciudat avand in vedere captura 4K suportata de Redmi Note 10. Ca orice alt smartphone de buget, Redmi Note 11 nu are OIS (stabilizare optica a imaginii). Nici nu am gasit nicio setare sau comutare pentru EIS (stabilizare electronica a imaginii).

Redmi Note 11 are ambalata o baterie de 5.000 mAh. Capacitatea sa mare, combinata cu Snapdragon 680, eficient din punct de vedere energetic de 6 nm, ofera o durata de viata impresionanta a bateriei. Telefonul rezista cu usurinta peste o zi cu o singura incarcare, cu utilizare moderata. Daca sunteti un utilizator intens de telefonie mobila, bateria ar trebui sa va treaca de la amurg pana in zori.

Xiaomi a fost generos sa livreze telefonul cu un incarcator de 33 W. Este nevoie de aproximativ o jumatate de ora pentru a ajunge la 50% din capacitatea bateriei, ceea ce este destul de bine.

Views: 4