Terminalul Evolio M5 Pro la review
Majoritatea oamenilor rationali din Romania, cu familie si greutati, nu au resursele necesare, sa isi achizitioneze terminale, din clasa medie, sau business, si de aceea prefera terminale, care sa le aduca serviciile dorite, de la operatori, retele pana la 3G, fara sa se aventureze, din veniturile lunare, destinate necesitatilor de fiecare zi.
M5 Pro, are o astfel de adresabilitate, de care se achita cu brio, pentru ca, are un sistem de operare actual, performant, Android 6.0 Marshmallow, care functioneaza totusi, in limitele unei configuratii, care nu este atat de generoasa cu resurse, pentru utilizatorii de gaming performant.
Desi, daca ma intrebati, acei pasionati prefera o statie de lucru, mai performanta, care le asigura si o vizibilitate mai buna si o desfasurare a reflexelor si strategiilor de joc cu mult mai buna, si nu isi vor alege niciodata un smartphone, in special pentru competitii.
M5 Pro nu este nici prea apropiat de functiile de tableta, pentru ca, ecranul IPS de 5 inchi, rezolutie 540 x 960, nu ofera dimensiunile potrivite de a putea edita texte, cu toate ca, avem cateva calitati de culoare, unghiurile si stralucirea ecranului un pic albastruie, cum se stie protectiva, ce permit si asigura o perceptie foarte buna.
Cu toate acestea, dimensiunile reduse, vor forta un pic ochiul. Desi, pare a fi un dezavantaj, in special pentru cei care au probleme cu vizualizarea de aproape, exista si un avantaj si anume controlul mai bun al intregului ecran, dintr-o singura privire.
Unboxingul este prezentat mai jos:
Asa cum ne-au obisnuit, Evolio nu face rabat la estetica pachetului de vanzare si nici la continut. Asa cum vedeti avem urmatoarele componente:
- Terminalul unibody propriuzis cu capacul de spate ce asigura accesul in interior;
- Incarcatorul miniatura, de priza 220V/ 5V la 1000mAh cu iesire USB;
- Cablul dual pentru incarcare si date de constructie USB/ microUSB;
- Manualul de utilizare romana/engleza;
- Certificatul de garantie cu valabilitate legala de 2 ani, suplimentar inlocuirea displayului spart, gratuita, pana in 6 luni de utilizare, cu conditia de a pierde garantia standard a produsului;
- Acumulatorul Li-Ion, detasabil, de 2000 mAh;
- O folie transparenta de protectie a ecranului.
Posibil ca cei mai exigenti, sa isi fi dorit si un pachet de casti handsfree, insa, sa nu uitam ca acestea pot fi achizitionate la un pret extrem de convenabil, chiar de la Evolio si, nici conectarea melomanilor la o boxa portabila cu acumulator, nu poate fi o solutie de neglijat, tot in conditii de pret avantajoase.
Da, mi-ar placea sa am un terminal precum M5Pro, si nu numai ca este foarte asemanator cu alte produse din linia Evolio, dar, familia acestora, se caracterizeaza cu un aspect, care pe mine ma incanta, atunci, cand vine vorba de inlocuirea acumulatorului. Este vorba de extragerea capacului de spate si accesul in interior, acolo unde regasim, sloturile pentru cele doua carduri microSIM (este un terminal DualSIM), si microSD, memoria suplimentara, care, poate ajunge la 32 GB. Dar si un aspect functional de luat in seama atunci, cand, se poate intampla, este vorba de resetarea la rece a terminalului, in caz de blocari in soft. Lipsa unui buton de Reset poate avea rezultate mai bune, odata cu extragerea si repunerea la loc a acumulatorului.
Tot pe capacul de spate, sub baterie se afla seriile IMEI, de identificare al celor doua unitati radio ce deservesc conectarea de tip DualSIM a terminalului. Despre aceste serii veti fi interogati la accesul in orice service de terminale si in general, trebuie sa fie aceleasi cu cele inscrise pe pachetul de vanzare si certificatul de garantie, pentru a beneficia de garantia efectiva.
Asa cum va spuneam aspectul terminalului este unul micut, colturi rotunjite, dimensiuni 145.5 x 69 x 8.0 mm si foarte echilibrat la cele 128 grame, fata ecranului de protectie lucioasa, nu din clasa celor rezistente la socuri, cu rama de culoare neagra, in contrast cu capacul de spate de culoare albastru marin, mat. Asa zic eu, cu priceperea mea de barbat intr-ale culorilor. Urmand liniile de design ale carcasei observam pe laterale, dreapta sus tastele cromate: volum +/-, Power on/off, si lateral sus: conectorul alimentare/date micoUSB, si cel de intrare jack casti EAR 3,5 mm. Pe capacul de spate avem sus, camera principala 5 MPx, si blitzul LED-ului de serviciu, simbolurile brandului inscriptionate: „M5PRO by EVOLIO” si o grila cu perforatii rotunde pe unde vor iesi undele acustice, pentru difuzorul extern, dar in partea de jos. Fata este asa cum ne asteptam de la celelalte modele: casca audio acoperita cu o grila metalica lucioasa si peforata, langa camera frontala de 2 MPx, iar sub touchscreen, butoanele touch reponzive, cunoscute la orice dispozitiv Android, dar fara iluminare.
Gata, am terminat, nu va mai plictisesc. Functionarea este mai importanta si aceasta se face ca la orice device Android de generatie Marshmallow. Adica avem precizie si cursivitate, dar in limitele fixate de configuratia hardware si firmware. De aceea uneori mai incercam sa ne facem cate o idee si cu aplicatiile Benchmark: AnTuTu, CPU-Z, Quadrant, gasite pe Google Play, stiind ca exista utilizatori, care prefera si o astfel de expertizare, mai jos in galerie:
Asa cum se stie terminalul beneficiaza de actiunea suport a unui CPU: Quad Core MediaTek 6580 pe 64 biti la 1,3 GHz, GPU Mali 720, flash 8 GB de lucru in combinatie 1 GB de RAM, se misca binisor.
Nu vrem jocuri si ne adaptam cu succes la cele putin consumatoare de resurse, cum ar fi explorare internet dar cu viteze 3G: 900 / 2100 , 2G: 850 / 900 / 1800 / 1900 sau Bluetooth, Wi-Fi se vor realiza fara probleme explorand prin meniurile acestui terminal.
Nu este un device multimedia, dar accepta cele mai uzuale formate audio: AC3, ACC, APE, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA insotite de sistemul Digital True Surround sau video: AVI, FLV, MKV, MP4, WMV.
Sistemul duce orice aplicatie pe care utilizatorul si-o doreste, si nu gafaie in aplicatii consumatoare de resurse medii. Tinand cont ca nu toata lumea trage spre limitele constructive, pentru ca nici nu are timpul necesar si practic exista si alte procupari, care nu sunt neaparat legate de un smartphone. Dar daca ai nevoie, terminalul chiar poate oferi tot suportul disponibil si platit.
Totusi ne-am luat un telefon cu care sa angajam convorbiri si sa comunicam prin diferite modalitati: SMS, MMS, email, etc pe care acest terminal le realizeaza bine la un pret convenabil. Cred ca aici trebuie sa ne uitam prima oara.
O alta latura este realizarea de fotografii si video. Nici aici nu exceleaza pentru cei care cauta fotografii artistice, pentru ca resursele senzorului sunt la nivelul de incepator, sau mediu, si satisface mai mult in situatii de iluminare decat in semi intuneric, avand tot atatea setari cat este necesar sa iasa bine si conturate de functia HDR.
Spre exemplificare va pun la dispozitie galeria executata de mine,
Video
In ceea ce priveste consumul de energie din acumulatorul de 2000 mAh, se vede ca s-a mai lucrat constructiv, in sensul maririi timpului de standby, asigurand peste o zi de utilizare rationala de resurse (ceva foto, notificari permanente de la aplicatii in reteaua 3G: Facebook, email, etc, cateva video scurte pe youtube, convorbirile telefonice zilnice de la birou, joculete prin pauze de 10 minute), fiind in limitele pe care si alte terminale le pot oferi in aceleasi conditii de exploatare.
Views: 0