Tableta Asus ZenPad 3s 10 LTE (Z500KL) prin vizorul unui review
Multa lume este plictisita sa testeze tablete, in special de cele cu diagonale mari ale displayului, pentru ca, li se pare, ca, nimic nu se mai ridica la pretentiile/suficienta lor, de utilizatori sofisticati.
Cititi de prin review-urile unor cancan-isti tehnologici, care, nu au desfacut in viata lor un terminal, nu stiu principii elementare din electronica, si, fireste, nu au aprofundat niciodata, studii de matematica / fizica. Ce sa mai discutam de principii de proiectare, macar la stadiu teoretic. In schimb, improasca produsele, cu subiectivismele lor, aduse, de prin paharele cu bere.
Daca asa, vor invata/progresa utilizatorii de tehnologie, vor fi si apropiate brandurile de tehnologie, lasati-ma, sa am un dubiu, nitel cam mare. Va ramane, numai o intrebare retorica si filosofica, de-a mea. Probabil este democratie si in transmiterea unor astfel de informatii, de popularizare tehnologica. Fiindca sunt de principiul multi, destepti si puternici, in Romania!
Pot veni cu exemple din istoria recenta, in care, sustineam cateva cursuri de terminale, pentru oamenii, de la Call Center-ul, unui operator mobil de telefonie, de pe timpul cand nu exista outsourcing, si unde, prestam la sfarsit, teste scrise, si, puneam note. E drept, ca, peste tot, existau o varietate de oameni si moduri de a intelege, aceleasi lucruri predate, dar, parca, de la niste asa-zisi jurnalisti tech, te vei astepta intotdeauna, ca de la niste ‘meseriasi’, si, nu ca de la niste oameni de revista presei.
Aici, nu luam in considerare bloggerii, care, nu sunt specialisti, nici in jurnalism, si, nici in tehnologie amandoua concomitent, si, practic, nu au acei(le)asi putere/principii, de reprezentativitate.
Stopand aceste polemici inutile, tin sa spun, ca, Asus a inceput sa schimbe platformele, de acum cativa ani, iar, lucrul acesta, nu poate fi, decat, imbucurator pentru utilizatori. Sunt diferente calitative/constructive, care, m-au surprins, in mod placut.
De data aceasta, a sosit la review, ma abtin a mai spune la teste, pentru ca, nu am acea aparatura de testare, cu care ar trebui inzestrat, un laborator de teste, desi, am fost unul dintre utilizatorii unui astfel de laborator, mai multi ani de zile, am background, si nu pot sa spun, cat de mult ar costa, utilarea unui astfel de laborator.
Este cineva, in particular, interesat, de o astfel de investitie, intr-un laborator de teste tehnologice?
Tableta Asus ZenPad 3s 10 LTE a sosit si mi-a facut cu ochiul, de la prima deschidere, a cutiei pachetului de vanzare, un obiect foarte atractiv ochiului critic, de soim.
Cateva principii enuntate in specificatii, de catre producatorul taiwanez, m-au facut curios. Oare, cum se va comporta in utilizare, un terminal, in care, a fost introdus intr-un spatiu atat de redus, de grosime numai 6.8 mm, un acumulator de 7800 mAh, 30 Wh Li-polymer, la greutatea totala de 490 g.
Cu siguranta, nu am ajuns niciodata, sa am in teste un astfel de sample. Este vorba, ca, avem si un display full lamination, de diagonala 9.7″, LED Backlight QXGA, rezolutie 1536 x 2048, ~264 ppi, de tip IPS, cu unghiuri bune de vizualizare de 178 grade unghiulare, insa, cu toate acestea, un consum important, in ecuatia consumurilor.
De asemenea, conectarea la retele 4G LTE, de viteza foarte buna, Dual SIM, pe doua retele, dar, si un chipset Qualcomm hexa-core impreuna cu 4GB de RAM, insa, tot in detrimentul consumului de curent.
Oare, va face fata tableta, cu brio, in lupta, cu aplicatiile consumatoare de resurse, si, implicit curent, din acumulator? Se va incalzi aceasta, cand va prelucra simultan, mai multe procese, consumatoare de resurse, in background? Oare, cum se va incinge/raci carcasa, in timpul utilizarii, iar incarcarea de tip Fast battery charging (Quick Charge 3.0), va face recuperarea de energie. Vom vedea.
Nu am renuntat la unboxingul cu care v-am obisnuit, prin alte articole, pentru ca, am observat, ca sunt cititori, care, inca, mai acceseaza fotografiile de prin galerie, ceea ce, puteti sa realizati, si voi, printr-un simplu, click.
Pachetul de vanzare, care a sosit la review, cuprinde urmatoarele:
- Tableta Android cu OS, v6.0 Marshmallow, unibody, fara capace de acces in interior, de dimensiuni: 242.3 x 164.2 x 6.8 mm;
- Un incarcator cu iesire USB, si curentul de iesire de 5V la 2 A, chinezesc de o constructie robusta;
- Cablul modern de transfer date / incarcare USB/micro USB C, este foarte bland cu utilizatorii care nu mai au aceiasi grija atunci cand il conecteaza;
- Cheita de acces la compartimentul Dual nanoSIM/microSD;
- Manualul de utilizare si certificatul de garantie;
- Suport de carton pentru mentinerea in stare verticala a tabletei
Nu imi dau seama daca, am uitat ceva sau nu, dar, sigur, parca ar fi mers si un set de casti stereo pentru imbulzeala din circulatie. Si cu toate acestea sa tinem cont ca fiecare mai avem prin casa un set de casti EAR 3.5 mm, pentru ca suntem impatimiti de muzica, si avem preferinte in ceea ce priveste calitatea castilor, iar, daca nu se aud pefect, setul de difuzoare cu imbunatatiri DTS HD este minunat pentru auditia in incinta, in care dorim sa vizualizam clipuri video.
Referitor la corpul tabletei, putem sa spunem ca, are o prelucrare, de rafinament tehnologic. Pe mine m-a incantat jocul de materiale lucioase si mate, care inconjoara echiparea interioara. Dar si forma rotunjita, pe toate muchiile si colturile, precum si imbinarile perfecte, intre acestea. Se vede cumva o scoala a desavarsirii estetice in cele ce sustine Asus, in designul, ce insoteste produsele de fiecare data. Intotdeauna, vei atrage atentia, cu un produs taiwanez Asus made, in mana, pentru personalitatea acestuia, in interactiunea cu alti utilizatori. Am starnit curiozitatea colegilor, de mai multe ori, la birou.
Dotarea exterioara vizibila este urmatoarea:
Partea frontala: Displayul cu culori remarcabil de vii, care nu acopera toata vizibilitate suprafetei, cu luminozitate manual reglabila dar si automata cu ajutorul senzorului de lumina; camera frontala sau secundara, de 5 MPx, 1080p la filmare, jos butonul mecanic de Home, si cele obisnuite de Back si Aplicatii, de data aceasta in format touch, din pacate fara retroiluminare pe intuneric;
Lateral dreapta: Butoane metalice: on/off/standby si volum +/_ in partea de sus foarte usor utilizabile;
Jos: Grilele perforate ale difuzoarelor stereo si conectorul de incarcare/date prins pentru fixare mecanica in doua suruburi cu cap torz dau o impresie de stabilitate;
Lateral stanga: compartimentul accesibil cu cheita in care putem depozita 2 nanoSIM-uri, sau un nanoSIM & card de memorie micrSD a devenit o obisnuinta pentru producatori;
Sus: Stanga pentru audiofili conectorul EAR 3.5 mm, iar in dreapta microfonul de compensare, cu rol de a minimiza zgomotele de fond percepute;
Spate: Sigla ASUS metalizata pe un fond de titanium gray mat, si in stanga colt, camera principala 8 MPx, autofocus, Geo-tagging, touch focus, face detection, HDR, panorama, video 1080p@30fps.
Faptul ca este mata, pe spate, intareste siguranta prinderii intr-o singura mana, insa, cel mai bine se utilizeaza in amandoua, sau sprijinita in suportul primit in pachetul de vanzare.
Frumos in exterior dar mai interesant in interior. Desigur avem un Android Marshmallow actualizat deja la versiunea 6.0.1 care ruleaza pe cei 64 de biti cu care lucreaza aproximativ toti producatorii, si personalizat proprietar sub Asus ZenUI. Nu a fost usor, de ajuns la astfel de performante, de-a lungul anilor, la o tehnologie 28 nm, obtinuta prin rafinari succesive prin redimensionari si reproiectari de componente interioare. Nu este simplu deloc, nici pentru utilizatori, programatori sau proiectanti sa stapanesti astfel de dimensiuni si puteri de calcul.
De data aceasta ei s-au hotarat asupra urmatoarei configuratii functionale: un procesor hexacore: Qualcomm® MSM8956 Hexa Core, (dual core 2,1 GHz, Quadcore 1.8 GHz), memorie RAM 4GB LPDDR3, 32GB eMMC interni si exteni pe web: 5GB Life Time ASUS Webstorage Space, dar si microSD pana la 256 GB, cu procesor grafic: Andreno 510, practic una foarte buna, asa cum Asus ne-a obisnuit.
Aceste lucruri pot fi intarite si de capturile mele efectuate in timpul testelor cu Benchmarkurile freeware de pe Google Play si pe care le puteti reproduce oricare dintre voi, cu usurinta. Sunt numai niste teste orientative si gratuite si nu niste teste profi, asa cum pot sa faca operatorii de telefonie, de exemplu. Pot fi in mare parte reale sau nu, lasand loc de subiectivisme in special la clasamente.
Testele pe care le-am mai facut s-au referit la conexiunile de retea atat prin 4G cat si Wifi 802.11 a/b/g/n/ac si chiar hotspot, pentru ca avem la dispozitie o aplicatie buna de verificat: speedtest de unde putem sa luam in consideratie viteze de download/upload dar si ping ce dau o masura buna a conectarii.
Lucrurile sunt bune in aceasta privinta, asa cum, acum cativa ani, nu aveam si nici nu visam, sa ajungem printre cei mai buni in gama de viteze internet. Totusi este si un semn de intrebare referitor la lipsa, inca, de aplicatii si utilizatori educati sa le foloseasca, unde, clar mai este destul loc, si Asus poate ar putea sa dea o mana de ajutor, desi, interactiunea lor cu publicul a fost intotdeauna la inaltime prin comparatie cu alti producatori care arunca produse, fara suport tehnologic, in Romania.
Asa cum spuneam, mi s-a parut un test bun, acela, in care am utilizat aplicatia AnTuTu, ce testeaza un pic mai intens cateva dintre resursele terminalului, si cu bucurie am ajuns la concluzia ca terminalul practic nu se incinge. Bine poate ar fi trebuit sa atac si un joc mai serios cu grafica mai puternica, insa prin comparatie cu alte deviceuri chiar nu se incinge deloc. Limita de 30 C se pare ca se atinge destul de greu.
Cu toate acestea, nu vad in destinatia unei astfel de tablete in utilizarea unor jocuri mai serioase, decat, poate, in prezenta unor tastaturi sau mausi exteriori, si nu cu senzatii puternice, de gamer. Adevaratele console de joc, performante, tot Asus le construieste, si, cu siguranta, tot pe acelea le recomand cu inima deschisa.
Cu toate acestea, tableta se comporta exemplar, in ceea ce inseamna multimedia, pentru ca, beneficiaza de un display mare de 9,7″, cu niste culori de invidiat dar, si sistemul Hi-Res audio Stereo, care isi face treaba, in calitatea proiectata, in special prin faptul ca, are un acumulator de capacitate mai mare, prelungind starea de confort. De altfel, nu i-as spune nu, nici in situatia in care as calatori, si, i-as atasa un suport special auto, de prindere, in habitaclu. Precum vedeti mobilitatea este asigurata prin existenta conexiunilor 2G/3G/4G, unde device-ul, isi face treaba, fara probleme.
Fotografiile nu exceleaza prin calitate pentru o inzestrare medie. Totusi camerele te vor insoti, asigurandu-ti tot suportul necesar, pentru a face niste fotografii-amintiri, cu care, nu te vei face de ras. In plus le vei putea sharui, de la fata locului prin retelele de socializare, fara niciun efort.
Video
Fiindca am ajuns la capitolul la care trebuie sa raspundem intrebarilor initiale: Da, acumulatorul face fata unui program de solicitare de resurse pe parcursul a 8 ore sau mai mult, fara sa se incinga vreun pic. In schimb m-a bucurat si mai mult sistemul de incarcare rapida, care in jurul unei singure ore, mi-a prelungit starea de confort. Ma declar multumit, pentru ca, in situatiile reale, nu voi trage atat de mult de tableta, si, atunci, perioada de utilizare se va extinde simtitor, catre dublu sau chiar triplu, si aici nu ma refer la starea de standby.
Intre timp, omul normal, ar trebui sa si munceasca, sa se odihneasca, sa se distreze, si, sa aiba o viata echilibrata. Mie tocmai aceasta stare de echilibru, mi-o sugereaza aceasta tableta. Vei avea un insotitor de-a lungul unei zile, care, nu iti va crea stress, si, te va lasa sa te bucuri de aplicatiile utilizate, atat pentru birou, cat si pentru timpul liber, de care ar trebui sa ne bucuram fiecare, din ce in ce mai mult.
Views: 0