Studiu Starcom România: telespectatorii români sunt tot mai receptivi la proiectele speciale pe TV
Starcom România lansează studiul Sponsorship 2023, care analizează impactul diverselor formate speciale de reclame TV asupra telespectatorilor, dar și percepția consumatorilor asupra acestora și nivelul de conștientizare al prezenței reclamelor, sau cele mai memorabile formate.
,,Consumatorii sunt exigenți. Nu e niciun secret că ei așteaptă din partea advertiserilor o experiență personalizată, care să se adreseze nevoilor lor, dar ne bucurăm să vedem că acest lucru se vede tot mai mult și în felul în care ei privesc publicitatea pe TV, un mediu care tradițional se adresează foarte broad și unde posibilitațile de targetare granulară sunt reduse. Telespectatorii se așteaptă ca sponsorship-ul să spună povestea brandului în contextul poveștii programului. Brandurile care contribuie la experiența de vizionare vor avea de câștigat din punct de vedere favorability și memorabilitate, în timp ce mesajele extrem de comerciale sau desprinse de context vor fi sancționate printr-un grad redus de acceptare”, a declarat Brîndușa Gurăroșie, Media Activation Lead, Starcom România.
Cele mai importante aspecte prezentate pe larg în studiul Sponsorship 2023
Pauzele publicitare – o oportunitate de a descoperi noi produse și servicii
În noul studiu realizat de Starcom România, observăm că există diferențe comportamentale între grupurile de vârstă analizate. Tinerii cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani tind să discute cu prietenii și familia despre produsele sau serviciile care le atrag atenția la televizor. De asemenea, aceștia sunt mai predispuși să participe la concursurile brandurilor promovate la TV sau să descarce aplicații ale brandurilor care le stârnesc curiozitatea. Pe de altă parte, telespectatorii cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, în special femeile (30%), preferă ca, în timpul pauzelor publicitare să caute informații online despre produsele și serviciile promovate.
Proiectele speciale pe TV – tot mai mult în lumina reflectoarelor
Proiectele speciale de la TV sunt tot mai bine primite comparativ cu anii anteriori datorită duratei, relevanței, vizibilității sporite sau a clarității informațiilor transmise.
Conform noului studiu, 7 din 10 respondenți apreciază durata mai scurtă a acestor formate și faptul că se integrează mai bine în conținutul emisiunii, fără să le întrerupă experiența de vizionare. Totodată, se observă că este important pentru consumatori ca marca promovată prin acest tip de reclame să se potrivească emisiunii TV.
Notorietatea în creștere – cel puțin 7 din 10 consumatori au auzit de proiecte speciale
Deși plasarea de produs și momentul publicitar sunt cele mai cunoscute formate de proiecte speciale, split screen-ul și reportajul publicitar sunt cel mai ușor de recunoscut în rândul utilizatorilor de internet din mediul urban.
Reclamele clasice rămân cele mai familiare, dar proiectele speciale sunt mai bine acceptate
Consumatorii preferă proiectele speciale cu o durată mai scurtă, precum inserția grafică, billboards și split screen-ul, acestea fiind mai puțin intruzive. Pe de altă parte, publicul este ușor reticent când vine vorba despre reportajele și momentele publicitare.
Proiectele speciale devin memorabile prin asocieri relevante cu progamul TV
Billboard-urile, inserțiile grafice, momentele publicitare și plasarea de produse sunt cel mai bine reținute atunci când sunt inserate în cadrul emisiunilor de divertisment. Totodată, reportajele publicitare sunt predominant memorabile în cadrul programelor de știri (cu excepția știrilor sportive).
Proiectele speciale reușesc să țină telespectatorii conectați la programul TV
În 2023, publicitatea TV, prin diversitatea de formate, reușește să captiveze mai bine atenția publicului și să consolideze memorabilitatea mărcilor prezentate. În plus, aceasta stimulează curiozitatea, încurajându-i pe telespectatori să viziteze site-urile web ale acestor branduri.
Proiectele speciale reușesc să construiască mai bine pe anumiți indicatori comparativ cu reclamele clasice. Spre exemplu, billboard-urile au un potențial mai mare de a direcționa trafic către site-urile web ale mărcilor promovate, în timp ce reportajul publicitar îi determină pe consumatori să caute mai multe informații despre acestea.
Audiența tânără, mai degrabă telespectatori ocazionali (< 1h/zi)
Conform studiului, majoritatea persoanelor care se uită mai puțin de o oră pe zi la televizor sunt tinerii cu vârste cuprinse între 21-39 de ani.
În plus, 66% dintre telespectatorii ocazionali au studii superioare, iar printre programele preferate de aceștia se numără documentarele (46%) și filmele artistice (44%).
Formatul cel mai memorabil pentru această categorie este break bumper-ul, în special atunci când este difuzat în timpul programelor documentare.
Studiul Sponsorship 2023 a fost realizat online, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews), pe un eșantion format din 1004 respondenți cu vârste între 21 – 54 de ani, utilizatori de internet din mediul urban, care se uită la televizor. Colectarea datelor a avut loc în perioada iunie – iulie 2023.
Studiul Sponsorship 2023, parte din seria HumanGraphExperience Starcom, este o soluție de date din portofoliul DATA Intelligence a Publicis Groupe România și poate fi regăsită pe: www.dataintelligence.ro
Informații suplimentare cu privire la studiu pot fi solicitate la adresa de e-mail consumer@starcomww.com.
#DATAIntelligence #PublicisGroupeRomania #StarcomRomania
Views: 0