Studiu Accenture: Productivitatea Europei este cu 24% mai scăzută decât cea a Statelor Unite, în principal din cauza ritmului lent de adoptare a noilor tehnologii
Europa riscă să rămână în urmă în cursa globală a inteligenței artificiale, iar pentru a reduce decalajul de productivitate față de SUA și a-și menține competitivitatea, companiile trebuie să accelereze adoptarea tehnologiilor de inteligență artificială, arată cel mai recent raport Accenture.

Un angajat european produce, astăzi, doar 76% din cât produce un angajat american, o scădere semnificativă față de nivelul de acum 30 de ani, când cele două regiuni erau la același nivel. Lipsa investițiilor în tehnologie este una dintre cauzele majore ale acestui decalaj.
Potrivit cercetării Accenture, 56% dintre cele 800 de companii mari europene analizate nu au implementat niciun proiect major de AI. Dacă toate companiile europene cu venituri de peste un miliard de euro ar ajunge la nivelul de maturitate AI al celor mai performante industrii, economia Europei ar putea crește cu aproape 200 de miliarde de euro pe an.
„Inteligența artificială nu mai este o doar o chestiune de viziune, ci devine tot mai importantă pentru creșterea productivității și pentru menținerea competitivității economice în Europa. România are șansa de a juca un rol activ în acest proces, dar pentru asta e nevoie de investiții consecvente în tehnologie, educație digitală și parteneriate care să conecteze inițiativele locale cu ce se întâmplă la nivel internațional,” declarat Raluca Burghelea, Country Managing Director, Accenture România.
Diferențele sunt vizibile și între companiile mari și cele mai mici: 48% dintre cele mari au implementat cel puțin o inițiativă transformațională cu AI generativ, comparativ cu doar 31% dintre IMM-uri. Având în vedere că Europa are o pondere semnificativ mai mare de companii mici față de SUA, acest decalaj devine o vulnerabilitate reală.
În fruntea adopției AI se află sectoarele auto, aerospațial și apărare, în timp ce telecomunicațiile și utilitățile, piloni ai infrastructurii europene, sunt în urmă. Aceste dezechilibre ridică probleme nu doar de competitivitate, ci și de suveranitate tehnologică. La nivel național, Elveția conduce topul capabilităților AI, urmată de Germania, Marea Britanie și Franța, în timp ce Italia și Spania înregistrează cele mai slabe rezultate.
Dezvoltarea ecosistemului și a forței de muncă
Pentru ca Europa să valorifice pe deplin beneficiile inteligenței artificiale, raportul recomandă construirea unui ecosistem AI solid și competitiv. Asta înseamnă sprijinirea companiilor mai mici în adoptarea tehnologiilor AI, consolidarea unui ecosistem european autonom și dezvoltarea unei strategii industriale coordonate.
De asemenea, alfabetizarea digitală în AI și pregătirea angajaților sunt foarte importante. Mulți lucrători europeni (60%) se tem că își pot pierde locul de muncă, iar aproximativ o treime (36%) simt că nu au pregătirea necesară pentru a folosi AI eficient.
„Într-un moment marcat de incertitudini geopolitice tot mai mari, găsirea unei soluții pentru deficitul de productivitate al Europei este mai importantă ca niciodată. Inteligența artificială oferă o oportunitate unică pentru ca Europa să-și reinventeze economia și să-și consolideze semnificativ competitivitatea. Companiile europene fac progrese, dar trebuie să valorifice mai mult potențialul cloud-ului, să modernizeze arhitectura de date și să investească în dezvoltarea competențelor pentru a putea scala AI mai rapid și a-i valorifica întregul potențial. O strategie coordonată, care să includă infrastructură AI comună și investiții, va preveni dispersarea inițiativelor și va ajuta companiile din toate țările europene să aibă acces la putere de calcul, cercetare și dezvoltare, precum și programe de formare. Europa are toate resursele necesare pentru a profita de revoluția AI. Acum este momentul să treacă la acțiune,” a declarat Mauro Macchi, CEO Accenture pentru EMEA.
Analiza evidențiază mai multe bariere esențiale în scalarea inteligenței artificiale, printre care: eliminarea obstacolelor legate de calitatea și integrarea datelor, formarea și menținerea echipelor multidisciplinare, gestionarea riscurilor legate de securitate și confidențialitate, precum și demonstrarea valorii adăugate pentru afacere.
Pentru a depăși aceste dificultăți, raportul recomandă investiții în eliminarea obstacolelor legate de date și în crearea unei baze de date integrate și de calitate. De asemenea, se subliniază importanța dezvoltării continue a competențelor angajaților, prin programe de training și învățare. În ceea ce privește securitatea, se recomandă implementarea unui sistem digital sigur, capabil să reducă riscurile și problemele tehnice.
Despre studiu
În Europa, Accenture a realizat un sondaj în rândul a 800 de directori de nivel C și experți în știința datelor din companii cu venituri anuale de peste 1 miliard de dolari. Sondajul inițial, desfășurat în iulie 2024, a inclus 560 de respondenți, iar un sondaj suplimentar, cu încă 240 de participanți, a fost finalizat în februarie 2025. Chestionarul a avut ca scop evidențierea modului în care companiile dezvoltă și implementează modele de inteligență artificială pentru a genera valoare financiară și non-financiară. Printre temele abordate s-au numărat: strategia organizațională privind datele și AI, arhitectura tehnologică, bugetele și investițiile în inițiative strategice, strategia de atragere a talentelor, colaborările în ecosistem, AI responsabilă, provocările întâmpinate și nivelul de adoptare al AI.
Despre Accenture
Accenture este o companie globală de servicii profesionale care ajută companii, guverne și alte organizații să își construiască nucleul digital, să își optimizeze operațiunile, să accelereze creșterea veniturilor și să îmbunătățească serviciile pentru cetățeni – creând rapid valoare tangibilă. Suntem o companie axată pe talent și inovație, cu 791.000 de oameni care deservesc clienți din peste 120 de țări. Tehnologia se află în centrul schimbării de astăzi, iar noi suntem unul dintre liderii mondiali care contribuie la impulsionarea acestei schimbări, cu relații puternice în ecosistem. Combinăm puterea noastră în domeniul tehnologiei cu o experiență de neegalat în industrii, expertiză funcțională și capacitate de livrare globală. Suntem capabili în mod unic să obținem rezultate tangibile datorită gamei noastre largi de servicii, soluții și active în domeniile Strategie și Consultanță, Tehnologie, Operațiuni, Industry X și Accenture Song. Aceste capacități, împreună cu o cultură a succesului comun și angajamentul nostru de a crea valoare la 360 de grade, ne permit să ne ajutăm clienții să aibă succes și să construim relații de încredere și de durată. Ne măsurăm succesul în funcție de valoarea de 360 de grade pe care o creăm pentru clienții noștri, pentru fiecare dintre noi, pentru acționarii, partenerii și comunitățile noastre. Vizitați-ne la www.accenture.ro
Views: 6