Studiu Accenture: Aproape 40% dintre gospodării întâmpină dificultăți în plata facturilor la electricitate și majoritatea nu își permit un cost suplimentar pentru energie verde

Un nou studiu estimează că sunt necesare investiții de 115 trilioane de dolari în sectorul energetic pentru a atinge obiectivele de emisii net-zero și oferă recomandări furnizorilor de energie pentru a asigura o tranziție corectă pentru consumatori și pentru ei înșiși. Studiul Accenture „The energy provider’s guide to net zero: Managing consumer affordability and an affordable energy system”, dezvăluie că aproape 40% dintre gospodăriile din întreaga lume se confruntă cu dificultăți semnificative în plata facturilor la electricitate. În plus, majoritatea consumatorilor nu sunt dispuși să suporte un cost suplimentar pentru investiții în energie verde. Studiul include o modelare economică pentru a evalua impactul investițiilor în sectorul energetic la nivel mondial, necesare pentru atingerea obiectivelor net-zero, asupra cheltuielilor cu energia electrică ale gospodăriilor. Raportul evidențiază măsurile pe care furnizorii de energie le pot lua pentru a rezolva dilema pe care o au: fie cresc prețurile, fie încetinesc investițiile și riscă astfel întârzierea atingerii obiectivelor de emisii net-zero cu aproximativ 35 de ani.  

Cercetarea include informații din sondajul New Energy Consumer 2024 realizat pe 16.800 de consumatori casnici de energie din 18 țări. Studiul a arătat că 37% dintre gospodăriile din întreaga lume se confruntă cu dificultăți la plata facturilor de energie, însă numai 36% s-au declarat mulțumite de ajutorul oferit de furnizorul lor de energie pentru a economisi în ceea ce privește factura lor de energie.

Problema accesibilității este universală. Mulți clienți din toate regiunile au dificultăți semnificative în a-și plăti facturile de energie. Unele au fost mai afectate decât altele – mai mulți consumatori din America de Nord (45%) și America Latină (47%) au menționat că au avut recent probleme în a-și plăti factura de energie, comparativ cu cei din EMEA (33%) și APAC (29%).

„Facturile mai mari la utilități au apărut pe fondul creșterii costurilor pentru locuințe, alimente, transport și alte bunuri esențiale, ceea ce face mai important ca niciodată ca furnizorii de energie să înțeleagă mai bine fiecare consumator, reconstruind încrederea n funcție de nevoile acestora. Acum este momentul ca furnizorii de energie să își reinventeze afacerile, trecând de la o abordare axată în principal pe active, la una orientată spre consumatorul de energie”, a declarat Eva Burén, Managing Director și Global Energy Retail and Consumer Services Lead la Accenture.

Dacă nu se iau măsuri colective, îndeplinirea ambițiilor net-zero până în 2050 ar putea duce la dublarea mediei facturilor la electricitate

Provocarea legată de accesibilitate este agravată de necesitatea ca furnizorii de energie să investească și să permită realizarea ambițiilor globale de consum net-zero până în 2050. Într-adevăr, modelele economice ale Accenture estimează că numai sectorul energetic mondial trebuie să cheltuiască 115 trilioane de dolari. Cu toate acestea, transferarea acestor costuri către clienți ar putea mai mult decât dubla suma medie din venitul gospodăriilor cheltuită pe facturile de energie electrică, de la 6% la 14% până în 2050, ceea ce demonstrează necesitatea unor acțiuni rapide și radicale, inclusiv punerea în aplicare a unor noi modele de afaceri centrate pe client, a unor abordări inovatoare în materie de costuri și productivitate și a unor servicii conectate pentru creșterea activității.

Nu este surprinzător faptul că, date fiind condițiile economice actuale, majoritatea participanților la sondaj sunt reticenți în a plăti pentru tranziție. Mai mult de jumătate (54%) dintre cei intervievați au declarat că nu doresc sau nu pot să susțină plata unui cost suplimentar pentru investiții în energie verde, 48% din acest grup menționând drept cauză accesibilitatea energiei. Excepție au făcut 29%, în principal consumatori tineri din mediul urban, care erau dispuși să plătească un cost suplimentar de peste 15%.

Asta nu înseamnă că consumatorii casnici nu sunt interesați de tranziția către energie verde – 81% au confirmat că sunt. Cu toate acestea, ei nu consideră neapărat că este responsabilitatea lor să finanțeze aceste inițiative prin factura lor de energie, deși respondenții la sondaj au declarat, în medie, că ar fi dispuși să plătească o creștere de 9% până la 10% a facturii lor lunare de energie pentru tranziție.

„Furnizorii de energie se întreabă cum să iasă din impas: costuri nesustenabile pentru client sau întârzieri nesustenabile către obiectivul net-zero”, a declarat Scott Tinkler, Senior Managing Director și Global Utilities Lead la Accenture. „Pornind de la un nucleu digital puternic și valorificând datele folosind inteligența artificială și inteligența artificială generativă, furnizorii de energie pot acționa pe baza unei înțelegeri mai profunde a așteptărilor consumatorilor privind energia curată pentru a îmbunătăți accesibilitatea energiei”, a adăugat acesta. 

Furnizorii de energie trebuie să preia inițiativa în vederea depășirii blocajul și să faciliteze o tranziție corectă

Există semne pozitive că consumatorii vor adopta energia curată, încurajați de posibilitatea de a-și reduce consumul de energie și facturile. De fapt, 87% dintre clienții rezidențiali intervievați au declarat că sunt deja sau sunt interesați să devină cumpărători de produse și servicii legate de energia verde, de la încărcarea vehiculelor electrice și stocarea bateriilor la panouri solare. Cu toate acestea, principala lor motivație pentru a face acest lucru este economisirea de bani prin reducerea consumului de energie pe termen lung.

Mai multe detalii, inclusiv cinci acțiuni pe care furnizorii de energie trebuie să le întreprindă pentru a face net-zero accesibil, pot fi găsite în raport, aici.

1. Estimarea elaborată de Accenture se bazează pe un scenariu în care politicile actuale sunt menținute, dar nu consolidate, absorbția schimbărilor tehnologice de către sectorul utilităților este lentă și nu există schimbări majore în tendințele actuale ale cererii.

Despre studiu

Studiul “The energy provider’s guide to net zero: Managing consumer affordability and an affordable energy system”  a folosit o abordare multiplă pentru a evalua relația dintre accesibilitate și progresul net-zero, concentrându-se pe consumatorii casnici de energie. În primul rând, a fost realizat un sondaj global pe un eșantion de 16 800 de gospodării din 18 țări diferite pentru a înțelege mai bine provocările actuale legate de accesibilitate și sentimentele consumatorilor față de energia verde și creșterea costurilor. De asemenea, testimonialele video ale consumatorilor din șase țări au pus în lumină nevoile și dorințele acestora. A fost utilizat un model cantitativ pentru a deriva impactul asupra cheltuielilor cu energia electrică ale gospodăriilor în urma investițiilor de 115 trilioane de dolari în sectorul energetic mondial, necesare pentru a atinge nivelul net-zero. În concluzie, cercetarea secundară a examinat subiecte-cheie din studiu.

Views: 9

Lasă un răspuns